Ήταν 14 Οκτωβρίου του 2022 όταν, μετά από πολύχρονες άγονες προσπάθειες, άλλαξε χέρια το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα. Συγκεκριμένα, κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα, το συγκρότημα της ιστορικής βιομηχανίας βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 7.360.000 ευρώ και κατοχυρώθηκε με 500 ευρώ παραπάνω, στα 7.360.500 ευρώ.

Ήταν το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις στον Eλαιώνα Bοιωτίας, – σύμβολο εξωστρέφειας για δεκαετίες, αλλά και σύμβολο της αποβιομηχάνισης της χώρας στη συνέχεια-, συνολικής έκτασης 246 στρεμμάτων, με βιομηχανικό συγκρότημα επιφάνειας 47.779,40 τ.μ., μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Επισπεύδουσα ήταν η Εθνική Τράπεζα, που επί χρόνια προσπαθούσε να το πουλήσει, αρχικά για 15 εκατ. ευρώ, μετά για 12 εκατ. και στη συνέχεια για 9,26 εκατ. ευρώ. Όλοι οι πλειστηριασμοί, με τελευταίο στις 6 Οκτωβρίου 2021, κατέληξαν άγονοι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, μετά από προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών, λαμβάνοντας υπόψη τη νεότερη έκθεση εκτίμησης (3/1/2022), με βάση την οποία «έχουν κλαπεί μηχανήματα και ουσιώδη εξαρτήματα άλλων μηχανημάτων με αποτέλεσμα η αξία των μηχανημάτων που βρίσκονται στο εργοστάσιο να υπολογίζεται στο ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ οι εγκαταστάσεις της μονάδας δεν διαθέτουν φύλαξη τα τελευταία δύο έτη, τα κτίρια είναι εγκαταλειμμένα στο σύνολό τους, ο δε χώρος έχει λεηλατηθεί και έχουν αποξηλωθεί σημαντικά τμήματά τους, ώστε να μην είναι λειτουργικά στην υφιστάμενη κατάστασή τους», αποφάσισε την περαιτέρω μείωση της τιμής εκκίνησης στα 7.360.000 ευρώ (αξία εγκαταστάσεων 6.760.000 ευρώ και αξία μηχανολογικού εξοπλισμού 600.000 ευρώ). Με αυτή την τιμή χτύπησε το σφυρί τον Οκτώβριο του 2022 και το εργοστάσιο βρήκε νέο ιδιοκτήτη, χωρίς να γίνουν αρχικά γνωστά τα στοιχεία του.

Η «δεύτερη ζωή» για το εργοστάσιο

Αργότερα όμως φάνηκε ότι το ιστορικό αυτό εργοστάσιο πέρασε στα χέρια του ισχυρού Ομίλου Cenergy Holdings. Διεκδικώντας έτσι μια «δεύτερη ζωή» κατά την οποία θα αναδειχθεί ξανά σε σύμβολο εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν οι εργασίες μετατροπής του εγκαταλελειμμένου αυτού χώρου σε μια ακόμη παραγωγική «καρδιά» για την Hellenic Cables.

Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, στο τελευταίο φετινό τρίμηνο θα μπει σε πλήρη λειτουργία η νέα μονάδα στον Ελαιώνα Θήβας, στην οποία θα μεταφερθεί τμήμα της παραγωγής από το υφιστάμενο εργοστάσιο της Θήβας.

Θα πρόκειται για μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων της Hellenic Cables.

Ειδικότερα και με βάση τα αναφερόμενα στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, ο τομέας καλωδίων της Cenergy αναμένεται να ωφεληθεί τόσο από τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων, όσο και από το ισχυρό χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων παραγγελιών της επιχειρηματικής μονάδας των έργων.

«Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλα τα εργοστάσια του τομέα, αλλά και την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου του Ελαιώνα, θα βοηθήσουν την κερδοφορία του τομέα για το 2024», αναφέρθηκε στις προοπτικές της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η δυναμική της ηλεκτροκίνησης και του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και οι αυξανόμενες ανάγκες για διασυνδέσεις δικτύων αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Hellenic Cables, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για χερσαία καλώδια, έχει προχωρήσει σε πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμού στο εργοστάσιο της Θήβας, ώστε να δημιουργήσει ακόμα υψηλότερη προστιθέμενη αξία και στον σχεδιασμό ενός Κέντρου Αριστείας για καλώδια χαμηλής τάσης στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα (κοντά στο εργοστάσιό της, στη Θήβα), «σε ακίνητο που αποκτήθηκε το 2022», όπως αναφέρεται.

Η εν λόγω μονάδα που αναπτύσσεται σε έκταση 246.000 τ.μ., προβλέπεται ότι θα έχει δυναμικότητα 60.000 τόνων L V, M V, H V & E H V χερσαίων καλωδίων.

Σημειώνεται ότι κατά το Α’ τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις της Cenergy παρουσίασαν αύξηση και στους δύο τομείς (καλώδια, σωλήνες) φτάνοντας τα 396 εκατ. ευρώ (4% αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023).

Η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 54,4 εκατ. ευρώ, 24% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους στο 13,7%. Οι δύο τομείς παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις, διαμορφώνοντας τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 23,6 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 (+54%).

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024, με τα σχέδια επέκτασης σε όλα τα κύρια εργοστάσια του Ομίλου να βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί.

Διαβάστε ακόμη

Τριγμοί στον ευρωπαϊκό τουρισμό – Χρεοκόπησε η γερμανική FTI Group – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Howden Marine: Η πρώτη εκδήλωσή της για τα Ποσειδώνια παρουσία του υφ. Ναυτιλίας (pics)

Ελληνικά προϊόντα: Προσπάθεια για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε μεγάλα σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ