Σε χρόνο εξπρές και σε λιγότερο από ένα μήνα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματίστηκε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το βιομηχανικό συγκρότημα της κραταιάς άλλοτε εταιρείας Cardico στο Σχηματάρι.

Συγκεκριμένα, το νέο σφυρί θα χτυπήσει στις 26 Ιουλίου με την τιμή πρώτης προσφοράς «κουρεμένη» κατά 25%. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον αρχικό πλειστηριασμό που έγινε στις 28 Ιουνίου, αλλά κατέληξε άγονος, η συνολική τιμή εκκίνησης ήταν στα 9.593.000 ευρώ. Με βάση αντίστοιχες εκθέσεις εκτίμησης, τα 7.750.000 ευρώ αφορούσαν την αξία του βιομηχανικού συγκροτήματος, ενώ για τον ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνεται στον πλειστηριασμό, υπήρξαν δύο τιμές εκτίμησης για 1.276.000 ευρώ και 1.410.000 ευρώ.

Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης για τις 28 Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 9.593.000 ευρώ, ενώ στον επαναληπτικό, -με επισπεύδοντα πάντα τον σύνδικο πτώχευσης-, έχει μειωθεί στα ¾ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, δηλαδή στα 7.194.750 ευρώ.

Μια έκπτωτη «βασίλισσα»

Η Cardico υπήρξε η αδιαμφησβήτητη leader στον τομέα των ξηρών καρπών με τον ιδρυτή και επικεφαλής της Νίκο Καρδασιλάρη να χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς» της εν λόγω αγοράς.
Ήταν ο ένας, -ο πρωτότοκος-, από τους τρεις γιους του Κωνσταντίνου Καρδασιλάρη, που αφού σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και σε ηλικία μόλις 20 ετών ίδρυσε μαζί με τον πατέρα του την εταιρεία που έμελλε να συνεχίσει την οικογενειακή εμπορική δραστηριότητα. Το 1971, εισήλθαν στην εταιρεία και τα αδέλφια του Νίκου Καρδασιλάρη, Γιάννης και Γιώργος.

Το 1990 η εταιρεία «βαφτίστηκε» Cardico, έκανε εισαγωγή στο χρηματιστήριο και έκτοτε ακολούθησε ραγδαία ανοδική πορεία. Έτσι, υπήρξε επί σειρά ετών η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας-εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες. Μάλιστα το 2005 έφτασε να κάνει τζίρο 230 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας «αυτοκρατορικό» μερίδιο αγοράς της τάξης του 70%.

Εκείνη την εποχή, που τίποτε δεν έδειχνε να μπορεί να απειλήσει την Cardico, υπήρξαν αρκετές προτάσεις εξαγοράς, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν.
Τελικά, όμως, το πανίσχυρο οικοδόμημα άρχισε να κλονίζεται αφενός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την αύξηση του δανεισμού. Ήδη το 2010 ο τζίρος είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

Αφετέρου έπαιξαν ρόλο τόσο οι πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά την περίοδο 2007-2009 λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που επέφεραν σοβαρό χτύπημα στην ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, όσο και η λεγόμενη «κρίση της αμυγδαλόψιχας» λόγω υπερπροσφοράς από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, με την Cardico να επιβαρύνεται υπέρμετρα από τα “κλεισμένα” συμβόλαια, την ώρα που οι λιανικές τιμές κατέγραφαν κάθετη πτώση.

Όλα αυτά οδήγησαν στην πτώχευση της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2014. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2018 έφυγε από τη ζωή και ο ίδιος ο Νίκος Καρδασιλάρης. Είχε προηγηθεί η έναρξη της εμπλοκής με τους πλειστηριασμούς και με πρώτο «θύμα» το Νοέμβριο του 2017 τη μεγαλοπρεπή οικία της οικογένειας του στη Βούλα, συνολικού εμβαδού 384.21 τ.μ. που βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 1,017 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τον Απρίλιο του 2018 δύο καταστήματα στο Ηράκλειο Αττικής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 ήρθε η σειρά του ακινήτου της εταιρείας στην περιοχή του Ρουφ που τελικά άλλαξε χέρια δύο μήνες μετά με τίμημα 1.217.585 ευρώ

Τι βγαίνει τώρα στο σφυρί

Στις 26 Ιουλίου βγαίνει στο σφυρί το μεγάλο εργοστάσιο της Cardico στο Σχηματάρι. Πρόκειται ειδικότερα για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 58.315 τ.μ. που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη θέση «Ραχιλη», στο οποίο λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 26.879 τ.μ. εκ των οποίων οι κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι καλύπτουν 20.804 τ.μ., οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι 2.313 τ.μ. και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 3.720 τ.μ.

Μαζί βγαίνουν τα μηχανήματα και λοιπά κινητά πράγματα που βρίσκονται εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ξηρών καρπών (ξεφλούδισμα, κοπή σε φέτες, καθαρισμός, ψήσιμο, τηγάνισμα, προσθήκη υλικών όπως καραμέλωμα κ.λπ.).

Διαβάστε ακόμη 

Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): Φόροι και πλαφόν κρατούν υψηλά τις τιμές στα καύσιμα

Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου

Κώστας Γεράρδος – Πλαίσιο Computers: Σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ