Η συμπόρευση με τον όμιλο ΟΤΕ και τη γερμανική Veridos Matsoukis, δυο ισχυρούς συμπαίκτες στον mega διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, αρκεί για να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών της Byte.
Δεν είναι, όμως, το μόνο σημείο αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, σε συνδυασμό και με τη δυναμική που αναπτύσσει ο κλάδος της πληροφορικής, για μια εταιρεία η οποία διανύει την τέταρτη δεκαετία της επιχειρηματικής της πορείας (από το 1983) και διεκδικεί νέα έργα σημαντικής αξίας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.
Κατά την τακτική Γ.Σ. των μετόχων της εισηγμένης αναφέρθηκε εκ μέρους της διοίκησης ότι η Byte διατηρεί στο «στόχαστρο» της νέα έργα του δημοσίου τομέα συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του πολυαναμενόμενου project της έκδοσης νέων ταυτοτήτων και διαβατηρίων (στο μερίδιο που της αναλογεί).
Η κοινοπραξία ΟΤΕ – Veridos Matsoukis – Byte, όπως και τα σχήματα Zetes – Space Hellas και Thales – Unisystems, έχουν περάσει την τεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού και περιμένουν το αποτέλεσμα του «τελικού» που θα αναδείξει τον ανάδοχο, μετά από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών με κριτήριο ποια θα είναι η χαμηλότερη (με καθαρό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ).
Το 75% του κύκλου εργασιών της Byte στην χρήση του 2020 προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα, όπου επίσης υπάρχει αύξηση της ζήτησης και εύλογα η ταυτόχρονη πρόοδος που σταδιακά παρατηρείται και στα έργα του δημοσίου ενισχύει τις προοπτικές της εισηγμένης, με πρόεδρο και CEO της τον Σπύρο Βυζάντιο.
Η Byte διατηρεί ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων φέτος κοντά στα 20 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ, για πρώτη φορά μετά από το 2009 προχώρησε σε διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της (0,032 ευρώ ανά μετοχή), μικτού ποσού 506.112,2880 ευρώ.
Προηγουμένως, όπως τόνισε ο κ. Βυζάντιος, η εταιρεία εξάλειψε το λογιστικό υπόλοιπο των συσσωρευμένων ζημιών της, πορευόμενη επιτυχώς ύστερα από μια δύσκολη περίοδο.
Η Βyte Computer πέτυχε αύξηση πωλήσεων-κερδών το 2020 (έσοδα 31,7 εκατ. ευρώ από 29,7 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,456 εκατ. ευρώ από 1,983 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 1,915 εκατ. ευρώ από 667.000 ευρώ σε επίπεδο ομίλου), συνεχίζοντας και το 2021 τις θετικές επιδόσεις.
Οι μεγάλες συμφωνίες
Το 2020 ήταν μια «γεμάτη» χρονιά για την Byte, που πρόσθεσε στο ενεργητικό αρκετά έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξία.
Σε αυτά που ξεχωρίζουν συγκαταλέγεται η υπογραφή σύμβασης, τον Σεπτέμβρη, μεταξύ της ένωσης εταιρειών ΟΤΕ – Byte – ΚNOWLEDGE» (στην οποία η Βyte Computer A.B.E.E. συμμετέχει με ποσοστό 18%) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Επιχειρηματικότητας», συμβατικού ποσού 19.995.500,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και άλλες με πελάτες όπως οι ΥΠτΠ – Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης/ Α.Ε.Α.), Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Συντήρηση έργου ELENXIS), Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δήμος Αθηναίων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ κ.α.
Ισχυρή είναι η παρουσία της Byte και στα έργα του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού κλάδου, όπως αυτά που υπέγραψε με τις Optima (παράδοση και θέση σε λειτουργία νέων κεντρικών συστημάτων, εξοπλισμός και υπηρεσίες για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων), Chipita (επέκταση με νέες λειτουργικότητες κεντρικών συστημάτων, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (διαδικασίες ψηφιακής υπογραφής μέσω συστημάτων της Τράπεζας στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού), Μυτιληναίος (εφαρμογές συνεργασίας ομάδων εργασίας συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό), Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων (υπηρεσίες για την δημιουργία νέου περιβάλλοντος συνεργασίας των εργαζόμενων οι οποίες επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας) κ.α.
Μεταξύ άλλων, επίσης, το 2020 ολοκλήρωσε έργα όπως η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 (ως μέλος ενώσεως εταιρειών και στις δυο περιπτώσεις) και πρωταγωνίστησε στην ψηφιακή υπογραφή με πιστοποιημένο trust center και με ισχυρές στρατηγικές συνέργειες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες.
Τα νέα μηνύματα
Ο επικεφαλής της Byte, ένας έμπειρος επιχειρηματίας του κλάδου, ο κ. Βυζάντιος, επιβεβαίωσε με αναφορά του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γ.Σ. της εισηγμένης τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει άνθρωποι και άλλων μεγάλων ελληνικών εταιρειών της πληροφορικής για τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο αυξημένος «όγκος» έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μίλησε για ανάγκη επαναπατρισμού στελεχών.
Ένα άλλο μήνυμα του αφορά την συμβολή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο «big bang» των έργων ύψους +6 δισ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού κράτους, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προβληματισμό ότι δεν θα έπρεπε τέτοιου μεγέθους προσπάθειες να εξαρτώνται από μεμονωμένα άτομα.
Διαβάστε ακόμη:
REDS: Τα ανοικτά επενδυτικά «μέτωπα» σε Μαρίνα Αλίμου, Cambas project και Βουκουρέστι