Αποφασισμένες να συνεχίσουν το… business as usual εμφανίζονται οι εταιρείες τεχνολογίας, κόντρα στο εύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό που αφενός στερεί από αυτές σημαντικές συμφωνίες για την ανάπτυξη καινοτομιών, οι οποίες σχετίζονται με τον στρατό ή τη μετανάστευση, και αφετέρου τις φέρνει αντιμέτωπες με το φαινόμενο του brain drain.
Οπως προκύπτει από στοιχεία της Global Startup Ecosystem Report του Startup Genome, η σημασία και η διασπορά των τεχνολογικών startups έχουν ενισχύσει την επιρροή -τόσο για καλό όσο και για κακό- της γεωπολιτικής. «Εκεί που κάποτε ο τομέας ήταν επαρκώς μικρός για να αποφεύγει το είδος των πιέσεων που υφίστανται μεγάλες βιομηχανίες, όπως η ενέργεια και τα ταξίδια, αυτοί οι επιχειρηματίες που γεννήθηκαν μέσα από γκαράζ έχουν εξελιχθεί σε μεγάλη οικονομική δύναμη. Το να έχουν σκυμμένο το κεφάλι δεν είναι πια επιλογή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο τεχνολογικός τομέας της Ρωσίας, για παράδειγμα, υποφέρει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. «Μέχρι τον Μάρτιο μεταξύ 50.000-70.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας και επιχειρηματίες είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία, ενώ άλλοι 70.000-100.000 αναμένεται να ακολουθήσουν», σημειώνει. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «New York Times», η βασική αιτία της φυγής ήταν η αντίθεσή τους στην επιλογή της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, αρνούμενοι πλέον να ζουν υπό το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλοι υποχρεώθηκαν να φύγουν, μια και οι εταιρείες για τις οποίες εργάζονταν σταμάτησαν να τους πληρώνουν.
Από τη στιγμή, άλλωστε, που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις, πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες σταμάτησαν να πωλούν προϊόντα στη Ρωσία ή απαγόρευσαν την πρόσβαση σε τραπεζικές και διαδικτυακές υπηρεσίες προκαλώντας οικονομική ασφυξία στις εγχώριες επιχειρήσεις.
Οπως, ωστόσο, παρατηρεί το Startup Genome, «πολλά από τα ταλέντα που μετανάστευσαν βρήκαν ήδη καταφύγιο σε χώρες που δέχονται Ρώσους χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Οσον αφορά, τώρα, την Ουκρανία, ο επίμαχος τομέας καλά κρατεί. Με βάση στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας, τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους οι εταιρείες τεχνολογίας απέφεραν έσοδα 3,1 δισ. δολαρίων από χιλιάδες πελάτες, πολλοί εκ των οποίων φιγουράρουν στη λίστα Fortune 500, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες τεχνολογίας κινδυνεύουν όλο και περισσότερο με ηθικές επιπτώσεις (moral hazard), αποδεχόμενες εργασίες οι οποίες σχετίζονται με τον στρατό ή τη μετανάστευση.
«Τρία χρόνια μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων που ανάγκασαν την Google να απομακρυνθεί από μια πολύτιμη σύμβαση με το Πεντάγωνο για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για drones, η εταιρεία επιδιώκει και πάλι μια συνεργασία με τον στρατό.
Η Cleantech, από την πλευρά της, σημείωσε άνοδο το 2021, με την αποτίμησή της να ενισχύεται κατά 176%. Η δυνατότητα για καινοτομία που δημιουργείται σε ένα οικοσύστημα για να επηρεάσει θετικά κάθε έθνος στον πλανήτη δεν χάνεται για τους επενδυτές ή το κοινό», εξηγεί το Startup Genome.
Οι εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας για τα πάντα, από το 5G έως τα κοινωνικά δίκτυα, είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αποδεικνύοντας τις ευρέως αποκλίνουσες απόψεις αυτών των εθνών για τις αγορές και τη ροή των πληροφοριών.
Η άνοδος της Ινδίας μπορεί να αντανακλά, εν μέρει, την εκτίμηση των επενδυτών για την ψηφιακή οικονομία της χώρας, αποτελεί ωστόσο και μια εναλλακτική σε αυτήν της Κίνας ή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν, επίσης, για τις επενδύσεις της Κίνας και την απόκτηση τεχνολογικών εταιρειών των χωρών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.
«Οι ειδικοί προβλέπουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Ο πολλαπλασιασμός και η διασπορά των startups δείχνουν ένα διαφορετικό μέλλον. Περισσότερες περιοχές με περισσότερες εταιρείες που χρηματοδοτούνται από παντού, στελεχώνονται από παντού και προσελκύουν πελάτες από παντού, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανισότητα και να δημιουργηθούν ευκαιρίες που σχεδόν όλοι θα βρουν ακαταμάχητες. Πριν από 10 χρόνια, λίγα μόνο μέρη προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια startup σε γκαράζ. Κάποια ημέρα θα δούμε έναν “μονόκερο” σε κάθε “στάβλο”», καταλήγει το Startup Genome.
Σε καθεστώς «μονόκερου» 540 εταιρείες
Τον τίτλο του «μονόκερου» κατέκτησαν το 2021 περίπου 540 εταιρείες από 113 διαφορετικά οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Τον δικό της unicorn απέκτησε πρόσφατα και η Ελλάδα (Viva Wallet), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν, πετυχαίνοντας αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, τα υψηλότερα ποσά διατέθηκαν σε Ασία (87,4 δισ. δολάρια), Βόρεια Αμερική (219,6 δισ. δολάρια) και Λατινική Αμερική (η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο, με 12,9 δισ. δολάρια).
Η χρηματοδότηση αυστραλιανών startups τριπλασιάστηκε, στα 10 δισ. δολάρια, ενώ οι αφρικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 4,8 δισ. δολάρια, αύξηση 96% σε σύγκριση με το 2020.
Διαβάστε ακόμη:
Μαραθώνιος ταλαιπωρίας με τις γονικές παροχές – Τι συμβαίνει
Πώς θα είναι τα πρώτα 1.500 σπίτια και οι 5+1 γειτονιές στο Ελληνικό (pics)
Επίδομα μητρότητας: Ποιες εργαζόμενες μητέρες θα λάβουν 3 επιπλέον μήνες