«10,7 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το ‘ευχαριστώ’ για την μεγάλη σας πρόκριση. Και άλλα τόσα στις τσέπες σας, αν καταφέρετε να αποκλείσετε τους Ισπανούς την Κυριακή το απόγευμα στην Κολωνία». Αδυνατώντας να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, σε κατάσταση απόλυτης ευτυχίας για την ιστορική πράγματι, όσο και ανέλπιστη πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γεωργίας στους «16» της διοργάνωσης του Euro ‘24, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του Καυκάσου έταξε στους διεθνείς παίκτες της χώρας του το παραπάνω μυθικό ποσό στην περίπτωση που καταφέρουν στον αγώνα της Κυριακής να νικήσουν την Εθνική Ισπανίας και προχωρήσουν έτσι στον προημιτελικό γύρο της διοργάνωσης.
Κάτι που εκ πρώτης απόψεως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο η αξία των Ισπανών διεθνών είναι υπερ-εικοσαπλάσια εκείνης των Γεωργιανών, ενώ στο ranking της FIFA για τις εθνικές ομάδες, η μεταξύ τους απόσταση είναι χαώδης. Στη θέση νο8 η Ισπανία, στην 74η η Γεωργία. Ωστόσο είναι αυτοί οι συμπατριώτες του ποδοσφαιριστές που διαγράφουν προς το παρόν μια αξιοθαύμαστη διαδρομή στη διοργάνωση, έχοντας καταφέρει στην παρθενική τους παρουσία σε αυτήν, να προκριθούν στη φάση των νοκ-άουτ μετά από μια απρόσμενα, αλά καθ’ όλα πανάξια και καθαρή σε σκορ νίκη επί της Πορτογαλίας, του Κριστιάνο Ρονάλντο και των άλλων αστέρων με 2-0 χθες το βράδυ.
Με πολλούς να παραπέμπουν σημειολογικά στην θριαμβευτική πορεία της ελληνικής εθνικής ομάδας 20 χρόνια πριν, όταν κατέκτησε το Euro 2004, έχοντας κερδίσει στη φάση των ομίλων πάλι τη διοργανώτρια τότε Πορτογαλία.
Ο Γεωργιανός billionaire, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πιστεύει ότι μια τέτοιου μεγέθους έκπληξη ίσως και να μπορούσε να επαναληφθεί από τη δική του χώρα, που ειρήσθω εν παρόδω απέκλεισε την Ελλάδα σε νοκ-άουτ αγώνα στην Τιφλίδα της Εθνικής Ελλάδος για να κερδίσει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας. Οπότε, αν οι Γεωργιανοί διεθνείς τα καταφέρουν και στην Κολωνία, τότε το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν από τον Ivanishvili, θα αγγίξει τα 21,4 εκατ. δολάρια. Το τι θα ακολουθήσει, αν συνεχίσουν τις επιτυχίες, ουδείς το διανοείται αυτή την ώρα.
Και πρώην πρωθυπουργός
Ο 68χρονος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι διαθέτει μια περιουσία της τάξης των 4,9 δισ. δολαρίων, που τον φέρνει στην θέση 624 της λίστας Forbes. Περίπτωση κλασικού ολιγάρχη με προέλευση χώρα του πρώην ανατολικού συνασπισμού, ειδικότερα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας όμως είναι μια απολύτως ξεχωριστή περίπτωση. Πολύ απλά γιατί εκτός από την επιχειρηματική του δράση, στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται και ένας άλλος τίτλος. Του πρώην πρωθυπουργού της χώρας του, καθώς εξελέγη τον Οκτώβριο του 2012 και υπηρέτησε στη θέση αυτή για τους επόμενους 13 μήνες.
Ο Ιβανισβίλι «έχτισε» τη διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία του στη Ρωσία, μέσα από τη δραστηριοποίηση του στη βιομηχανία μετάλλων και τον τραπεζικό τομέα, ακόμα όμως στο real estate και σε αλυσίδες φαρμακείων, όλα στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90. Φιλοσοφία του, η «συνταγή» των ολιγαρχών: αγόραζε εταιρείες που δεν χρειαζόταν κανείς για κάποια εκατομμύρια δολάρια, τις εξυγίαινε και τις πουλούσε αργότερα σε πολλαπλάσιο τίμημα. Το 1990 ίδρυσε την “Rossiysky Kredit”, που ήταν και η μεγαλύτερη εταιρεία του. Πουλώντας άλλες επιχειρήσεις, που είχε αποκτήσει κατά την εποχή των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία, επένδυσες τα έσοδα με επιτυχία στο ρωσικό και άλλα χρηματιστήρια.
Επέστρεψε προφανώς πάμπλουτος στην πατρίδα του, το 2003. Τον Απρίλιο του 2012, ίδρυσε το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο-Δημοκρατική Γεωργία και στις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου νίκησε και εξελέγη πρωθυπουργός. Στους μόλις 13 μήνες της θητείας του θεσμοθέτησε το κρατικό Πρόγραμμα Καθολικής Φροντίδας Υγείας, με δωρεάν τα επείγοντα χειρουργεία και τον τοκετό, ξεκίνησε μια μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2013, λέγοντας ότι εκπλήρωσε τους στόχους του, αλλά επέστρεψε στην πολιτική και επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος που είχε ιδρύσει. Πήρε μέρος χωρίς επιτυχία, στις βουλευτικές εκλογές του 2020 και αρχές του 2021 δήλωσε την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική.
Έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχοντικού έξω από την Τιφλίδα, αξίας περίπου 50 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, σχεδιασμένο από τον Ρώσο αρχιτέκτονα Μιχαήλ Χαζάνοφ και την ολοκλήρωσή του από τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σιν Τακαμάτσου.
Γνωστός με το ρωσικό μικρό όνομα Μπόρις, παντρεμένος με την Εκατερίνα από το 1991 και πατέρας τριών γιων και μιας κόρης, έχει μια πλούσια φιλανθρωπική δράση μέσω του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Cartu, που ίδρυσε με τη σύζυγό του το 1995.
Από το Ίδρυμα αυτό θα προέλθουν και τα «δώρα» στους διεθνείς ποδοσφαιριστές της Γεωργίας. Κανείς πάντως Γεωργιανός δεν εκπλήσσεται από τη χειρονομία του.
Γιατί ο κατάλογος των όσων έχει προσφέρει στη χώρα το Ίδρυμα του είναι ατελείωτος. Από ανακαινίσεις θεάτρων, μουσείων και 700 περίπου μνημείων ιστορικών και πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι την κατασκευή 13 αθλητικών κέντρων και από την ενίσχυση των αγροτών με απευθείας δωρεά τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων μέχρι την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ιατρικού κέντρου στην πόλη Σατσχέρε που παραδόθηκε στο κράτος, αλλά και πολλών σχολείων, ενώ στα σχέδια του είναι και η κατασκευή πανεπιστημιακού συγκροτήματος στο Κουτάισι.
Διαβάστε ακόμη
Moody’s: Αναβαθμίζει την Alpha Bank σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 14 χρόνια
ΗΠΑ: Στο 6,86% υποχώρησε το επιτόκιο για τα 30ετές στεγαστικά δάνεια
Home Swap: Η νέα τάση – εναλλακτική του Airbnb
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ