Σε κάποια χώρα της μακρινής υποσαχάριας Αφρικής, ένα παιδί θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, αν υπάρξει τρόπος να διαγνωστεί εγκαίρως ότι πάσχει από ελονοσία: τη μάστιγα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες μολύνσεις και θανάτους από οποιαδήποτε άλλη επιδημία στον πλανήτη.
Αυτός είναι ο στόχος του επόμενου προϊόντος point of care testing που αναπτύσσει η ομάδα της BIOPIX-T και εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2023.
Η BIOPIX DNA TECHNOLOGY, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι μία εταιρεία τεχνοβλαστός του ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει αναπτύξει ένα φορητό σύστημα που λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου και προσφέρει ολοκληρωμένη μοριακή ανάλυση, ανάλογη με αυτή που παρέχουν τα ογκώδη μηχανήματα ανάλυσης στα εργαστήρια. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με τη μορφή πλατφόρμας, ώστε να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει είτε για να κάνει διάγνωση παθογόνων σε σημεία φροντίδας (point of care), είτε για να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία.
Η εταιρεία έγινε ευρύτερα γνωστή στην καρδιά της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν αξιοποίησε κεφάλαια από την ΕΕ, VC και τρεις επιχειρηματικούς αγγέλους, για να αναπτύξει -μέσα σε έναν χρόνο- μία πλατφόρμα point of care testing και τα αντίστοιχα τεστ κορονοϊού και γρίπης, που ανίχνευαν τους ιούς.
Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 150 τέτοια συστήματα.
«Δεν είναι πολλά, ωστόσο έχουμε τις πρώτες μας πωλήσεις σε χώρες του εξωτερικού: σε Ευρώπη, νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, ακόμα και στο Μεξικό» σημειώνει στο newmoney ο Σέργιος Κατσαρός, συνιδρυτής και υπεύθυνος εμπορικού τομέα της BIOPIX-T. «Έχουμε στραφεί σε αναπτυσσόμενες αγορές, που έχουν μεγάλη ανάγκη για αποκεντρωμένη διάγνωση και συγκεκριμένα στην υποσαχάρια Αφρική» μας είπε εξηγώντας τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.
Οι τεράστιες δυνατότητες των βιοεπιστημών
Η BIOPIX-T φιλοδοξεί να καθιερωθεί στον τομέα της αποκεντρωμένης διάγνωσης, τομέα που παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
«Στο εξωτερικό υπάρχουν εκατομμύρια σημεία που θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν τη συσκευή μας» αναφέρει ο Σ. Κατσαρός. «Μάλιστα η συσκευή μας θα επέτρεπε να δημιουργηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο νέα σημεία point of care testing, ακριβώς γιατί μπορούνε να τοποθετηθούν σε κάθε ιατρείο» σημειώνει.
Όπως εξηγεί ο Σ. Κατσαρός, οι βιοεπιστήμες αποτελούν κλάδο όπου η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην Ελλάδα, διότι η χώρα διαθέτει πολύ δυνατό ερευνητικό υπόβαθρο» αναφέρει. «Αυτό που έλειπε μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήταν η ικανότητα των ερευνητών να μεταφέρουν την έρευνα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Η πρακτική στο παρελθόν ήταν τα ερευνητικά κέντρα να λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, να αναπτύσσουν τεχνολογίες, που πολλές φορές δεν κατοχύρωναν ούτε καν σε πατέντες, αλλά τις άφηναν στο συρτάρι, και στόχο είχαν να λάβουν την επόμενη χρηματοδότηση. Τώρα υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια από την πολιτεία. Ταυτόχρονα η επιχειρηματικότητα και το start up είναι η νέα “μόδα” στην Ελλάδα. Ο χώρος της υγείας ενδείκνυται για την ανάπτυξη πολλών προϊόντων, γιατί η αγορά είναι ακόρεστη. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, στον χώρο της υγείας ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος, οι ανάγκες πολύ μεγάλες και τα ποσά που διατίθενται πολύ υψηλά. Ειδικότερα για τις βιοεπιστήμες, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του κλάδου από την ελληνική πολιτεία.»
Το πλήγμα στις χρηματοδοτήσεις
Η BIOPIX-T, η αποτίμηση της οποίας αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, έχει ξεκινήσει νέο γύρο χρηματοδότησης για να αυξήσει την παραγωγή των συστημάτων της και να προσθέσει τα επόμενα συμβατά τεστ.
Μεταξύ αυτών – και ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά της – είναι η ανάπτυξη ενός τεστ που θα βοηθάει τους γιατρούς να αποφασίζουν αν πρέπει να χορηγήσουν αντιβιοτικά.
«Θα είναι ένα τεστ ανίχνευσης που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος υπερσυνταγογράφησης των αντιβιοτικών, καθώς θα αφαιρεί το υποκειμενικό της διάγνωσης» εξηγεί ο Σ. Κατσαρός. «Το τεστ θα ανιχνεύει τα πιο βασικά βακτήρια τα οποία απαιτούν αντιβίωση. Εφόσον δεν εντοπιστούν, τότε δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά» συμπληρώνει.
Ωστόσο, η BIOPIX-T αναγκάζεται να «προσγειώσει» τις προσδοκίες της, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή. Ενώ αρχικά είχε στόχο να αντλήσει 5 εκατομμύρια ευρώ, τελικά προχωρά σε μία «χρηματοδοτική γέφυρα» (bridge round) με στόχο τη συγκέντρωση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη διαδικασία μπορούν να μετέχουν και μικροί επενδυτές μέσω πλατφόρμας crowdfunding.
Διαβάστε επίσης
Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς
Τσάκος – Οικονόμου – Δράγνης – Πατίτσας έβαλαν παραγγελίες για δεξαμενόπλοια