“Οι φτωχοί λένε κακά πράγματα για τη Binance”. Με αυτό τον μάλλον προκλητικό τρόπο απαντούσε ο 45χρονος Κινεζοκαναδός CEO του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, Τσάνπενγκ Ζάο, στις αιτιάσεις για “σκιές” στον τρόπο συναλλαγών. Ο Ζάο είχε κάθε λόγο να αδιαφορεί, αφού η περιουσία έφτασε μέχρι τα 95,8 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δεν τον έκανε “απλώς” τον ισχυρότερο μεγιστάνα του οικοσυστήματος των cryptos, αλλά και έναν από τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Έρχεται όμως η εποχή που όλα τα ερωτήματα απαντώνται και όλα πληρώνονται. Ιδιαίτερα όταν αυτός που ρωτάει, είναι οι αμερικανικές Αρχές. Και, κάπως έτσι, ο άλλοτε υπερόπτης CZ, αυτός που οδήγησε τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ στη φυλακή και είδε σχεδόν όλους τους άλλους κρυπτο-τιτάνες να βυθίζονται ή να… κρύβονται καθώς είναι καταζητούμενοι, έκανε το αδιανόητο γι’ αυτόν: Δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος από συναλλαγές της Binance, παραιτούμενος από τη θέση του CEO του κολοσσού και καταλήγοντας σε συμφωνία με τις εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ.
Εξέλιξη η οποία συνήθως προτιμάται από κατηγορουμένους που βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν και τον δρόμο τους να οδηγεί στη φυλακή.
Τα λόγια, άλλωστε, του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ ότι “η Binance έγινε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο εν μέρει λόγω των εγκλημάτων που διέπραξε. Τώρα πληρώνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές ποινές στην ιστορία των ΗΠΑ”, είναι σοκαριστικά. Και, όχι τυχαία, ο Γκάρλαντ σημείωσε ότι “μόνο τον τελευταίο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε με επιτυχία ποινική δίωξη κατά των διευθύνοντων συμβούλων δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο σε δύο ξεχωριστές ποινικές υποθέσεις. Το μήνυμα εδώ θα πρέπει να είναι σαφές: Η χρήση νέας τεχνολογίας για την παραβίαση του νόμου δεν σας καθιστά ανασταλτικό παράγοντα. Σε κάνει εγκληματία”.
Ο τελευταίος των… Μοϊκανών
Και με αυτό τον τρόπο, ο Ζάο έγινε ο “τελευταίος των cryptobillionaires”, το τελευταίο “βαρύ” όνομα του χώρου των cryptos που δημιούργησε περιουσία αποκλειστικά από τη δραστηριοποίηση στο οικοσύστημα. Ήταν ένας από τους ελάχιστους που είχε καταφέρει να βγει αλώβητος από τη θύελλα που ονομάζεται “κρυπτο-χειμώνας” και έχει κοστίσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στους retail -κατά κύριο λόγο- επενδυτές που είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαϋλώνονται. Το πρόσωπό του, αποτελούσε, τίνι τρόπω “εγγύηση” για τη διάφανη λειτουργία του οικοσυστήματος, εικόνα που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι αυτός ήταν που κατέδειξε την απάτη που είχε ενορχηστρώσει στην FTX ο Μπάνκμαν- Φριντ. Όμως και αυτή η εικόνα θα ξεθώριαζε. Και μαζί της, το αφήγημα.
Ο γεννημένος στην Κίνα και μεγαλωμένος στον Καναδά -αλλά μόνιμος κάτοικος Σιγκαπούρης– επιχειρηματίας, είχε δηλώσει πως το 100% των ρευστών assets του είναι τοποθετημένο σε κρυπτονομίσματα. Από την επένδυσή του στο Luna, περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έμεινε τίποτα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχε από το bitcoin. Μέσα σε 134 μέρες, ο Zhao έχασε περίπου το 10% της περιουσίας του- αν και κατά κάποιους αυτή δεν είναι πλέον 10,2 δισεκατομμύρια, αλλά έχει συρρικνωθεί στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Έπειτα ήρθε η σύγκρουση της Binance με τη SEC. Μόνο με την είδηση ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε μήνυση εις βάρος της Binance και του αφεντικού της, Τσιάνπενγκ Ζαο, για παραβίαση κανονισμών, απαγγέλλοντας 13 κατηγορίες κατά του ανταλλακτηρίου και του επικεφαλής του, υποστηρίζοντας ότι μετέφεραν κεφάλαια χρηστών σε μία ευρωπαϊκή εταιρεία, που ελέγχεται από τον Ζάο, κόστισε την “αιμορραγία” δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερικές μέρες. Οι κατηγορίες, άλλωστε, ότι ότι στόχος του Ζάο ήταν να επιτρέψει σε εύπορους Αμερικανούς επενδυτές και πελάτες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται στο μη ρυθμιζόμενο διεθνές ανταλλακτήριο της Binance, χωρίς να υπακούουν στους κανόνες της SEC, ανοίγουν θέμα για ολόκληρο το οικοσύστημα, ως προς το αν θα αναγνωρίζονται τα προϊοντα αυτά ως securities.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ρυθμιστικές αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να συνεργάζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανταλλακτηρίου Binance και, είτε της κλείνουν την πόρτα (πχ στην Ολλανδία), είτε την παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη. Όπως έκαναν οι γαλλικές Αρχές, οι οποίες παραπέμπουν το ανταλλακτήριο με την κατηγορία “πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” και “προσφορά παρανόμων υπηρεσιών διαπραγμάτευσης στους Γάλλους χρήστες του”.
Η εκτελούσα χρέη εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη δυτική περιφέρεια της Ουάσινγκτον Τέσα Γκόρμαν, δήλωσε ότι επειδή ο Ζάο “λειτουργούσε εν γνώσει του μια χρηματοπιστωτική πλατφόρμα χωρίς βασικές διασφαλίσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος, η εταιρεία προκάλεσε παράνομες συναλλαγές μεταξύ χρηστών των ΗΠΑ και χρηστών σε χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το Ιράν, η Κούβα, η Συρία και οι κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας – συναλλαγές για τις οποίες η Binance επωφελήθηκε με σημαντικές αμοιβές”.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Binance θα καταβάλει τέλη ύψους 1,81 δισ. δολαρίων, κατάσχεση 2,5 δισ. δολαρίων και προσωπικές πληρωμές από τον Ζάο ύψους περίπου 50 εκατ. δολαρίων.
Οι… άλλοι
Ο Ζάο έκλεισε την αυλαία του δράματος που είχε ανοίξει νωρίτερα αυτό το μήνα, η καταδίκη του Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ. Ο 31χρονος ιδρυτής του δεύτερου (μετά τη Binance) μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου cryptos του κόσμου, άλλοτε θεωρούμενος και “γκουρού” του οικοσυστήματος ή και αποκαλούμενος “νέος JP Morgan”, καταδικάστηκε για απάτη για κλοπή άνω των 10 δισ. δολαρίων από πελάτες και επενδυτές. Βρισκόταν ήδη στη φυλακή.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με μεγαλύτερη ακόμα ταχύτητα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν στο Μαυροβούνιο συνελήφθη ο καταζητούμενος από την Ιντερπόλ Ντο Κουόν. Ο Νοτιοκορεάτης Ντο Κουόν ή Κουν Ντο-Χιουνγκ, όπως είναι το αληθινό του όνομα, ήταν συνιδρυτής και CEO της Terraform Labs, η οποία λάνσαρε τα λογαριθμικά, συνδεδεμένα με το δολάριο, stablecoins UST και Luna. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι και επιχειρήσεις-κολοσσοί του οικοσυστήματος (όπως οι Binance, Arrington XRP και Polychain Capital) επένδυσαν σε αυτό. Και η περιουσία του, όταν το Luna έφτασε στο απόγειό του, κυμαινόταν στα 50 δισ. Δολάρια. Και ειρωνευόταν όσους επέκριναν το μοντέλο με το οποίο λειτουργούσε.
Αυτό, ως το 2022, οπότε και αποσυνδέθηκε η ισοτιμία του stablecoin του με το δολάριο. Το Luna έχασε εν μια νυκτί το 99,99% της αξίας του. Περίπου 60 δισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από την αγορά. Προκλήθηκε ένα ντόμινο που συνεχίζεται ως σήμερα.
Αυτός που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από την Ιντερπόλ, είναι ο γεννημένος στην Κίνα και σπουδαγμένος στο Στάνφορντ των ΗΠΑ, πρώην trader της Credit Suisse, Σου Ζου. Πρόκειται για τον συνιδρυτή και κύριο μέτοχο της 3Arrows Capital. Ήταν ένα fund που διαχειριζόταν assets μεγαλύτερα των 10 δισ. δολαρίων, τα οποία έγιναν καπνός, αφού ο ίδιος και ο βασικός του συνεργάτης ρευστοποίησαν μεγάλο μέρος των θέσεών τους μόλις λίγες μέρες πριν από τη χρεοκοπία του fund τους και εξαφανίστηκαν.
Διαβάστε ακόμη
Ελίας Έρικσον: Αυτές είναι οι επιλογές του για υπεραποδόσεις στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο
Ο βαρύς λογαριασμός που θα κληθεί να επωμιστεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία το 2024 (πίνακες)
Δουλειές με πολλά χρήματα: Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος (tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ