Του Στέλιου Μορφίδη
Μόλις λίγους μήνες μετά την καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης η Sunlight του Ομίλου Olympia καταφέρνει όχι μόνο να κάνει reboot αλλά και να προχωρήσει ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος leader και στην αγορά μπαταριών λιθίου.
Όπως έλεγε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Μπίλλης στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, η εταιρεία σχεδιάζει την επόμενη επταετία επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Περίπου το ένα τρίτο απ’ τα συγκεκριμένα Κεφάλαια θα καλυφθεί με το δάνειο των 12,5 εκατ. ευρώ που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ «με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο».
Το επενδυτικό σχέδιο αφορά συνολικά την αναμόρφωση του εργοστασίου στην Ξάνθη, την επέκταση της παραγωγής, την ανάπτυξη νέων προϊόντων μπαταριών μολύβδου – οξέος και ιόντων λιθίου αλλά και την ενίσχυση του τμήματος «Έρευνας και Ανάπτυξης». Όλα αυτά με στόχο, όπως εξηγούσε ο κ. Μπίλλης η εταιρεία όχι μόνο να επανέλθει στα προ της φωτιάς επίπεδα παραγωγής αλλά και να επεκταθεί εστιάζοντας παράλληλα σε καινοτόμα προϊόντα.
Ο κ. Peter Jacobs (αριστ.) και ο κ. Βασίλης Μπίλλης (δεξ.) υπογράφουν τη συμφωνία χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ
Οι προσπάθειες της εταιρείας να ξεπεράσει την καταστροφική πυρκαγιά είναι εντατικές. Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή μπαταριών για υποβρύχια. «Ευελπιστούμε ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς να έχουμε επανέλθει στα επίπεδα παραγωγής που είχαμε πριν την πυρκαγιά», σημείωσε ο κ. Μπίλλης
Στο μεταξύ εκκρεμεί και το ζήτημα των ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Η εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση συζητήσεων με τις 8 ασφαλιστικές εταιρείες που εμπλέκονται προκειμένου να καθοριστεί το ποσό. Σε μία ένδειξη καλής θέλησης, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μπίλλης οι εταιρείες χορήγησαν μία προκαταβολή αποζημίωσης ύψους 18 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να προσδιορίσει το ποσό που περιμένει η Sunlight ως αποζημίωση, αφού όπως είπε οι συζητήσεις συνεχίζονται. Απ’ το ποσό αυτό θα προσδιοριστεί πάντως και το ύψος της ζημιάς που υπέστη στις υποδομές της η εταιρεία.
Το πλήγμα βέβαια στην παραγωγή και τις πωλήσεις είναι ένα άλλο ζήτημα. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Μπίλλης «με μόλις πέντε – έξι μήνες πραγματικής παραγωγής οι οικονομικές καταστάσεις του 2018 θα καταγράφουν σημαντικό πλήγμα». Ωστόσο ο ίδιος είναι σίγουρος ότι η επόμενη χρονιά, με την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής και τις νέες επενδύσεις θα είναι χρονιά ορόσημο για τη νέα εποχή της εταιρείας. Εξάλλου, όπως σημείωσε, το πελατολόγιο της εταιρείας δεν έχει χαθεί.
Η μακέτα του εργοστασίου της Ξάνθης μετά το νέο γύρο επενδύσεων
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία παρά τις δυσκολίες κατάφερε να επιτύχει τη δέσμευση της για διαφύλαξη όλων των θέσεων εργασίας μετά την καταστροφή. «Δεσμευθήκαμε αμέσως στην πλήρη αποκατάσταση και με τη βοήθεια του μετόχου θα κάνουμε το εργοστάσιο μεγαλύτερο, πιο αποτελεσματικό», σημείωσε ο κ. Μπίλλης. Σημειώνεται ότι σήμερα απασχολούνται πάνω από 840 άτομα στη Sunlight.