του Στέλιου Μορφίδη

Οταν πριν από 40 χρόνια ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος ίδρυε τη Eurodrip πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για προσπάθεια αντιγραφής του επιχειρηματικού και προϊοντικού μοντέλου που είχαν αναπτύξει τότε κυρίως ισραηλινές εταιρείες για την πιο αποτελεσματική άρδευση. Η εταιρεία όμως, διαγράφοντας τη δική της πορεία, εξελίχθηκε σε success story και κατάφερε να γίνει μία σημαντική περιφερειακή δύναμη στη στάγδην άρδευση και μικροάρδευση, φτάνοντας να παράγει από το εργοστάσιο των Οινοφύτων πατέντες και να διοχετεύει τα προϊόντα της σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Στην πορεία, όμως, υπήρξαν αρκετές αναταράξεις, που συνοδεύτηκαν με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έξοδο από το Χ.Α. κ.ο.κ., φτάνοντας το 2017 η Eurodrip, που στο μεταξύ είχε περάσει σε αμερικανικά χέρια, να συγχωνευτεί με μία μεγάλη δύναμη του χώρου με έδρα το Ισραήλ, τη Rivulis.

Εκτοτε, όπως λέει στο «business stories» ο Βασίλης Κυκριλής, διευθύνων σύμβουλος της Rivulis Eurodrip, όπως ονομάζεται πλέον η εταιρεία, και περιφερειακός διευθυντής του Business Unit του ομίλου με ευθύνη τις αγορές της Ανατ. Ευρώπης και της Μ. Ανατολής, έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος ανάπτυξης για την εταιρεία. Και αυτό καθώς έχει πρόσβαση πλέον σε τεχνογνωσία, πόρους, νέα καινοτόμα προϊόντα και ψηφιακά συστήματα υπηρεσιών που αναπτύσσονται από κοινού με τη Rivulis, οδηγώντας στον μετασχηματισμό της ίδιας της Eurodrip και ενεργοποιώντας παράλληλα έναν νέο κύκλο επενδύσεων που ήδη έχει φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ. «Μετασχηματιζόμαστε σε έναν πάροχο ολοκληρωμένων συστημάτων και υπηρεσιών γύρω από την άρδευση, ενώ επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας τόσο γεωγραφικά όσο και προϊοντικά», σημειώνει σχετικά ο κ. Κυκριλής.

f2.jpg

Ως αποτέλεσμα της νέας στρατηγικής είναι η διαρκής ενίσχυση του εργοστασίου στα Οινόφυτα, που πλέον αποτελεί ένα από τα δύο hubs ενός παγκόσμιου ομίλου, τροφοδοτώντας 35 χώρες και συντονίζοντας άλλες τρεις μονάδες παραγωγής σε Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει οδηγήσει την εταιρεία να έχει γυρίσει από πέρυσι σε κερδοφόρα τροχιά, να καταγράφει την τελευταία διετία διψήφια αύξηση πωλήσεων σε ετήσια βάση και οι εργαζόμενοι στα Οινόφυτα να έχουν αυξηθεί σε 240.

«Είναι μία εποχή που ατενίζουμε με ιδιαίτερη αισιοδοξία το μέλλον», λέει ο κ. Κυκριλής, ο οποίος είναι σίγουρος ότι οι προοπτικές είναι μεγάλες. Το μεγάλο στοίχημα έχει ήδη μπει και αφορά τη Ρωσία. Εκεί όπου ο όμιλος Rivulis και ο όμιλος Polyplastic, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλαστικών σωλήνων για τους κλάδους υποδομών και αγροτικής παραγωγής στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, προχώρησαν σε κοινοπραξία. Η νέα εταιρεία, η Polyplastic Rivulis Irrigation Systems, που υπάγεται στη Rivulis Eurodrip, έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της, ενώ ως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της τοπικής μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης συστημάτων μικροάρδευσης που κατασκευάζεται στο Βόλτζσκι, έξω από το Βόλγκογκραντ, στη μεγαλύτερη γεωργική ζώνη της Ρωσίας.

«Είναι μία επένδυση 9 εκατ. ευρώ, με τα 5 εκατ. να έχουν ήδη εκταμιευτεί, από την οποία θα δει μεγάλα κέρδη και η Rivulis Eurodrip, στην οποία υπάγεται διοικητικά και η κοινοπραξία στη Ρωσία», εξηγεί ο κ. Κυκριλής. Οπως σημειώνει, σε θέσεις ευθύνης τοποθετούνται στελέχη από την Ελλάδα, η εκπαίδευση του προσωπικού θα γίνει από ελληνική ομάδα, η τεχνική υποστήριξη θα είναι από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η μονάδα στα Οινόφυτα θα αποτελέσει αποκλειστικό προμηθευτή σταλακτών σε όλες τις γραμμές παραγωγής στη Ρωσία.

456.jpg

«Ακόμη, θα είναι πύλη για να προωθηθούν τα προστιθέμενης αξίας προϊόντα που παράγονται στα Οινόφυτα μέσα από το δίκτυο της κοινοπραξίας», σημειώνει ο κ. Κυκριλής, για τον οποίο αποτελεί και προσωπικό στοίχημα η συγκεκριμένη επένδυση. Ο ίδιος, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από τα Πλαστικά Κρήτης και θητεύοντας αργότερα στο τιμόνι της κινεζικής θυγατρικής της, μετρά ήδη 12 χρόνια στη Eurodrip. Αρχικά ως εμπορικός διευθυντής των θυγατρικών της, έπειτα ως CEO της θυγατρικής στην Τουρκία, CΟΟ στον όμιλο Eurodrip και πλέον, μετά τη συγχώνευση με τη Rivulis, γενικός διευθυντής του Business Unit Ανατ. Ευρώπης & Μ. Ανατολής του παγκόσμιου ομίλου.

«Τα γεγονότα της Κριμαίας και οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία το 2014 ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει μία κυβερνητική πολιτική στη Ρωσία υπέρ της διατροφικής επάρκειας της χώρας. Κάπως έτσι, μόλις σε τέσσερα χρόνια η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε Νο 1 παραγωγό ζαχαρότευτλων, ενώ έχει διπλασιάσει την παραγωγή της από θερμοκήπια και δενδρώδεις καλλιέργειες, τομείς στους οποίους ειδικευόμαστε. Και αυτή η τάση έχει μεγάλη δυναμική, επομένως σκεφτείτε τις προοπτικές που μπορούν να ανοίξουν. Επειτα από εκεί μπαίνουμε πιο εύκολα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με τις οποίες η Ρωσία έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου». Οπως λέει μάλιστα ο κ. Κυκριλής, η κοινοπραξία θα δώσει αμέσως την ώθηση που θέλει ο όμιλος, καθώς η αυτόνομη παρουσία της Eurodrip στη Ρωσία μπορεί να ήταν αξιόλογη, ωστόσο μετά τα γεγονότα της Κριμαίας αναδείχθηκαν τοπικές εταιρείες, οι ξένες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και η Eurodrip, από τις ελάχιστες που παρέμειναν, δεν μπορούσε να ακολουθήσει την εκρηκτική άνοδο της αγοράς.

Παράλληλα όμως με τη Ρωσία υπάρχουν άλλα δύο μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει το Business Unit του ομίλου υπό τη Rivulis Eurodrip. Το πρώτο είναι στη Σαουδική Αραβία και το δεύτερο στο Πακιστάν.

«Στη Σαουδική Αραβία είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αλλαγής του οικονομικού μοντέλου ώστε η χώρα να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο», εξηγεί ο κ. Κυκριλής. «Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ με δεδομένο ότι υπάρχει κυβερνητική στήριξη στη στάγδην άρδευση, με την οποία περιορίζεται η χρήση νερού και αυξάνεται η απόδοση της παραγωγής, διαβλέπουμε μεγάλες δυνατότητες», σημειώνει, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη σύναψη συμφωνίας μέσα στο καλοκαίρι με τον μεγαλύτερο έμπορο-διακινητή συστημάτων άρδευσης στη χώρα.

Στο δε Πακιστάν, όπως λέει, τα προγράμματα ενίσχυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής ζαχαρότευτλων και βαμβακιού, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βλέπει ιδιαίτερα γοργή ανάπτυξη των πωλήσεών της εκεί.

«Γενικώς θεωρούμε ότι στο μέλλον θα έχουμε σημαντική αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ιδίως στη Ρωσία και τη Μ. Ανατολή, με παράλληλη διείσδυση του αυτοματισμού και των τεχνολογιών. Και με γνώμονα αυτό προετοιμαζόμαστε», σημειώνει ο κ. Κυκριλής.

Καινοτομία

Σημαντικό ρόλο πάνω σε αυτό παίζει η καινοτομία. Ηδη ο όμιλος έχει πατεντάρει και παράγει σταλακτιφόρους σωλήνες με μείωση ως 50% του πλαστικού, καθώς και το Rivulis X-Pell, σωλήνες για τους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί ως εντομοαπωθητικά συστατικά. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η καινοτόμος υπηρεσία Manna. Μία ψηφιακή πλατφόρμα που συνδυάζει δορυφορικά και αγρονομικά δεδομένα με μετεωρολογικά στοιχεία και μπορεί να δώσει την απαραίτητη πληροφόρηση και συστάσεις στον αγρότη για καλύτερη παραγωγή. «Για παράδειγμα, ο αγρότης κατεβάζοντας τα στοιχεία και τους χάρτες στο κινητό του μπορεί να δει ποιο κομμάτι γης μπορεί να χρειάζεται περισσότερο νερό ή όχι», λέει ο κ. Κυκριλής. Αν και η πλατφόρμα αναπτύχθηκε στο Ισραήλ, ο ρόλος του τμήματος R&D στα Οινόφυτα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, είναι εξίσου σημαντικός, έχοντας παρουσιάσει τους πιο αξιόπιστους σταλάκτες στην παγκόσμια αγορά. Εξάλλου η Eurodrip ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που εφάρμοσε την επαναστατική μέθοδο ελεγχόμενης παροχής νερού, τη στάγδην άρδευση, μία προηγμένη και οικονομικώς αποδοτική διαδικασία για την αγροτική παραγωγή.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, κατασκευάζει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε συστήματα μικροάρδευσης, τα οποία βελτιστοποιούν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, συνεισφέροντας παράλληλα στην ορθολογική διαχείριση του νερού και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κάπως έτσι έχει καταφέρει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά να ξεπερνά το 60% και να αναπτύσσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της. Σήμερα, πάνω από το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερους από 1.000 πελάτες, ενώ πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες.

Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μονάδας Οινοφύτων και την ανάπτυξη της παραγωγής. Στις 14 γραμμές παραγωγής σωλήνα που λειτουργεί η μονάδα παράγονται καθημερινά 3 εκατομμύρια μέτρα προϊόντος, ενώ οι 40 μηχανές έγχυσης που διαθέτει έχουν παραγωγική δυναμικότητα που καλύπτει 7,5 δισεκατομμύρια σταλάκτες σε ετήσια βάση. Παράλληλα, είναι ένα από τα δύο εργοστάσια του ομίλου Rivulis διεθνώς με καθετοποιημένη παραγωγή και υποστηρίζει ένα από τα τρία Τεχνολογικά Κέντρα R&D του ομίλου.

Ο όμιλος

Η Rivulis είναι ένας διεθνής πάροχος καινοτόμων λύσεων μικροάρδευσης που προσφέρει το πιο διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά, διαθέτοντας τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα του κλάδου. Παράλληλα αναπτύσσει μια εφαρμογή η οποία συνδυάζοντας πληροφορίες από δορυφόρους και αγρονομικά δεδομένα έχει τη δυνατότητα να παρέχει δυναμικές συμβουλές άρδευσης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της συγκεκριμένης καλλιεργήσιμης έκτασης σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Ιδρυθείσα το 1966, έχει έδρα στο Ισραήλ και διαθέτει 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, 3 Κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, Σαν Ντιέγκο-Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με πάνω από 3.300 επιχειρηματικούς εταίρους παγκοσμίως παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις μικροάρδευσης για όλες τις ανάγκες τόσο μεμονωμένων καλλιεργητών όσο και μεγάλων φυτειών στους κλάδους των υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, του αστικού πρασίνου και της εξορυκτικής βιομηχανίας.