του Δημήτρη Παφίλα
Βαρύτατες ευθύνες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και στελεχών της, προκύπτουν από το σκάνδαλο της υπόθεσης των Κινέζων που αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα για την απόκτηση της χρυσής βίζας μέσω της εταιρείας real estate που έχει συστήσει ο αντιπρόεδρος της Jumbo κ. Ε. Παπαευαγγέλου.
Μια κομπίνα-σκάνδαλο που δεν θα μπορούσε να είχε στηθεί χωρίς τη συνεργασία στελεχών της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls που έχει η Κίνα για την εξαγωγή κεφαλαίων εκτός χώρας. Μια δυσώδης υπόθεση που επί του παρόντος γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου που όμως πλήττει βαθύτατα τη χώρα, τους θεσμούς της και τη σοβαρότητα καθώς και το θεσμό της χρυσής βίζας που θεσπίστηκε με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα και στην τόνωση της πολύπαθης αγοράς ακινήτων.
Πως στήθηκε η κομπίνα
Ο κ. Παπαευαγγέλου σύστησε αρχικά μια εταιρεία real estate, η οποία αγόραζε ακίνητα και δημιουργούσε ένα στοκ για υποψήφιους Κινέζους που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση και παραμονή στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια προκειμένου να διευκολύνει τους υποψήφιους αγοραστές από την Κίνα, ήρθε σε συνεννόηση με κάποια στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και του δώσανε 8 μηχανάκια POS τα οποία αφού πήραν roaming από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τα έστειλε με δικό του άνθρωπο στην Κίνα.
Οι υποψήφιοι αγοραστές στη συνέχεια αφού διαπραγματεύονται με τον κ. Παπαευαγγέλου ή ανθρώπους της εταιρείας του, συμφωνούσαν στην αγορά του Χ ακινήτου αξίας κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ.
Ακολούθως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι αναλάμβαναν τις περαιτέρω διαδικασίες για τη σύναψη συμβολαίου αγοράς αλλά και τις διαδικασίες έκδοσης χρυσής βίζας για τον νέο ιδιοκτήτη. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων, ο Κινέζος αγοραστής συναντιούνταν με τον υπάλληλο του κ. Παπαευαγγέλου στο Πεκίνο ή σε κάποια άλλη πόλη της αχανούς χώρας και περνούσαν τη χρεωστική κάρτα στο POS. Από τη στιγμή που το υπόλοιπο λογαριασμού του Κινέζου πελάτη στην Τράπεζα του κάλυπτε το ποσό της συναλλαγής, αυτόματα δινόταν έγκριση και τα λεφτά μεταφέρονταν με ένα κλικ στον δικαιούχο του POS που δεν ήταν άλλος από την εταιρεία του κ. αντιπροέδρου της Jumbo. Κάποια στιγμή όμως οι κινέζικες τράπεζες μετά από έλεγχους διαπίστωσαν πως φεύγουν μεγάλα ποσά συναλλάγματος από τους λογαριασμούς πελατών τους χωρίς οι αρμόδιοι υπάλληλοι να το παίρνουν χαμπάρι καθώς οι πράξεις αυτές δεν ήταν τραπεζικές.
Η Εθνική Τράπεζα ελάμβανε προμήθεια έως 5% απο τις συναλλαγές της μεταφοράς των χρημάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διευθύντρια της λιανικής τραπεζικής είχε λάβει επιστολή απο τις κινεζικές αρχές για τις συναλλαγές, αλλά δεν ενημέρωσε την διοίκηση. Οι συναλλαγές έλαβαν χώρα μέσα σε τρεις μήνες κι αυτό κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές καθώς υπήρχαν ενδείξεις για την ποιότητα των κεφαλαίων.
Το τμήμα Compliance της Εθνικής Τράπεζας δεν αντέδρασε και οι συναλλαγές συνεχίστηκαν ώσπου ο εσωτερικός έλεγχος διενήργησε αιφνιδιαστικά έλεγχο αποκαλύπτοντας την υπόθεση. Το πόρισμα αναμένεται και φυσικά αναμένεται να αποδοθούν οι ευθύνες για την γενική διευθύντρια Νέλλη Τζάκου- η οποία φέρεται να είχε εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν την λιανική τραπεζική της Εθνικής.
Κι έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της απλής κομπίνας που παρέκαμπτε το κινέζικο τραπεζικό σύστημα. Μέχρι ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαπιστωθεί εξαγωγή συναλλάγματος 40 εκατ. μόνο μεσω των POS του κ. Παπαευαγγέλου ενώ είναι άγνωστο αν αυτή τη μέθοδο ακολουθούν κι άλλοι που ασχολούνται με τα χρυσοφόρα ακίνητα της χρυσής βίζας.
Στην Κίνα προφανώς όσοι Κινέζοι αγοραστές μετήλθαν αυτών των μεθόδων, αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες οι οποίες ήδη τους έχουν αποδοθεί από τις κινέζικες αρχές.
Στην Ελλάδα όμως το τοπιο είναι θολό και ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει αν ο κ. Παπαευαγγέλου αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και αν υπάρχει πάτημα για τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας πέραν του ηθικού που δεν μπορεί να παραμείνει στη διοίκηση μιας εισηγμένης εταιρείας όπως ο Jumbo ασχέτως αν αυτή η δραστηριότητα του είναι παράλληλη και όχι ανταγωνιστική με το αντικείμενο της.
Οι ευθύνες όμως είναι βαρύτατες για την Εθνική Τράπεζα, τη διοίκηση της και τη διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου που δεν πήρε χαμπάρι τι έκαναν στελέχη της κάτω από τη μύτη τους.
Και μπορεί η Διοίκηση να έθεσε σε διαθεσιμότητα τρία στελέχη της μόλις ενημερώθηκε από τις Κινέζικες αρχές, αυτό όμως δεν απαλείφει τις ευθύνες γιατί αποδείχτηκε περίτρανα πως το σύστημα είναι διάτρητο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτεθεί η ιστορική τράπεζα αλλά συνάμα και η χώρα η οποία πασχίζει ματαίως χρόνια τώρα να αποτινάξει τη ρετσινιά της διαφθοράς η οποία μας κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως.
Και το ερώτημα είναι, αν αυτή η κομπίνα ήταν αποκλειστικής έμπνευσης του κ.Παπαευαγγελου ή είναι μια συνήθης πρακτική την οποία ακολουθούν και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τους Κινέζους αγοραστές ακινήτων. Και τούτο γιατί είναι πλέον γνωστό πως οι διαρκώς αυξανόμενοι αριθμοί ακινήτων που αλλάζουν χέρια τον τελευταίο χρόνο και καταλήγουν σε Κινέζους προκύπτουν από συγκεκριμένα μεσιτικά γραφεία τα οποία αναλαμβάνουν τη δουλειά πακέτο από την εύρεση ακινήτου, τη σύναψη συμβολαίου αγοραπωλησίας και την έκδοση της χρυσής βίζας. Υπάρχουν τέτοια γραφεία στον Πειραιά και την Αθήνα που υπογράφουν την ημέρα μέχρι και 20 συμβόλαια. Μια κανονική βιομηχανία, στην οποία μετέχουν συγκεκριμένοι μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και το Ελληνικό δημόσιο απλώς ανακοινώνει κατά τακτά διαστήματα πόσες βίζες έχουν εκδοθεί και τι εθνικότητας είναι οι κάτοχοι τους.
Κι είναι εκ των ων ουκ άνευ η Εθνική Τράπεζα να αποκαταστήσει το κύρος της και να δώσει εξηγήσεις για την όλη υπόθεση που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την τράπεζα αλλά και την Ελλάδα ως χώρα διαφθοράς και ανομίας όπου όλα γίνονται με τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις.
Η ανακοίνωση της Εθνικής
Η Εθνική Τράπεζα με αφορμή δημοσιεύματα ανακοινώνει τα εξής:
Η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.
Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση.