Ο εκπέσας «βασιλιάς των γυάλινων πύργων» Μπάμπης Βωβός, ένα «ιερό οικόπεδο», αλλά και μπόλικη «essence» ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας συνθέτουν το σκηνικό ενός ακόμη «επεισοδίου» της μακράς και περιπετειώδους πορείας κατάρρευσης του άλλοτε κραταιού κατασκευαστή. Που ξεκινάει μεν, αλλά δεν περιορίζεται στους πλειστηριασμούς με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική».
Το πώς χτίστηκε το «imperium» του απόλυτα αυτοδημιούργητου Βωβού θα μπορούσε, άλλωστε, να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Το ίδιο και η μάχη του με τους «δαίμονες» της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης περιπέτειας του Βοτανικού. Που έπαιξε ρόλο καταλύτη, ώστε από το 2012 και μετά η εταιρία του να μπει στον ολισθηρό κατήφορο.
Έτσι μια τετραετία και πάνω από την συμφωνία εξυγίανσης της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», το μόνο που κερδήθηκε ήταν κάποιος χρόνος, χωρίς όμως να αλλάζουν επί της ουσίας τα δεδομένα για την κάποτε ηγέτιδα τεχνική εταιρία. Η μετοχή της οποίας ύστερα από πολύ καιρό στον «πάγκο» της επιτήρησης, από τις 4 Δεκεμβρίου 2020 διεγράφη από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Λίγο πριν, στα τέλη Νοεμβρίου, ο 87χρονος πλέον Μπάμπης Βωβός συνελήφθη, για μια ακόμη φορά, για φοροδιαφυγή και αφού οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.
Πέρα από τα άλλα προβλήματα, όμως, δεν έχουν τέλος και οι αναγκαστικές εκποιήσεις για την αποπληρωμή των χρεών. Σταδιακά όλο σχεδόν το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας πουλήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες. Μόνο το «πακέτο» που πούλησε η Alpha Bank το 2019 ήταν εκτιμώμενης αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.
Τα νέα «σφυριά»
Τώρα η πολύπαθη «ΜΒΔΤ» βρίσκεται μπροστά σε νέα «σφυριά» για τα εναπομείναντα σε αυτήν ακίνητα. Έτσι, για τις 28 Απριλίου έχει προγραμματιστεί μια «αρμάδα» 82 πλειστηριασμών (για τα διάφορα τμήματα και τις θέσεις στάθμευσης) που αφορούν ένα ακόμη ακίνητο επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Αυτής που ταυτίστηκε με τις ημέρες δόξας του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κατασκευαστή.
Το οικόπεδο των 8,2 στρεμμάτων, που φιλοξενεί χρόνια τώρα ένα ημιτελές ακίνητο, βρίσκεται στο Μαρούσι, κοντά στο «δαχτυλίδι», στον αριθμό 109, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ιερό». Και τούτο καθώς περιήλθε (όπως πολλά άλλα…) στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και στις «συνοικοπεδούχους» της Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, το 2003.
Το κτίριο προοριζόταν για συγκρότημα με γραφεία, καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης, όπως και αρκετά ακόμη της εταιρίας στην ίδια λεωφόρο. Γιατί δεν προχώρησε; Γιατί το 2006 ανακλήθηκε, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ (το 2005), η… αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί το 2001, «εξ αιτίας μη οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος, λόγω μη υποβολής κατάλληλης μελέτης, αλλά στοιχειωδών εκτιμήσεων που υπήρχαν από Π∆, με αποτέλεσμα να τηρηθεί απόσταση 10μ. αντί για 20 μ. από το ρέμα». Με άλλα λόγια, «ατύχησε» για 10 μέτρα…
Το «μυστικό» του ΦΕΚ
Τώρα, γιατί ο οιοσδήποτε να ενδιαφερθεί για αυτό το οικόπεδο και το γιαπί που «σκουριάζει» 15 χρόνια και για το οποίο θα πρέπει (με βάση την πρώτη τιμή προσφοράς) να το «χτυπήσει» με συνολικά 4,63 εκατ. ευρώ;
Η «απάντηση» δίνεται από την απολύτως «ελληνική» εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς οι οριογραμμές του ρέματος επανακαθορίστηκαν με ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται (ακόμη…) η ολοκλήρωση του ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου. Επίσης, με βάση το 9ο Πρακτικό της από 24-10-2019 Συνεδρίασης της Π.Ε. του Βορείου Τομέα Αθηνών-Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), “παρέχεται η σύμφωνη γνώμη προκειμένου για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 των τμημάτων της οικοδομής, όπως αυτά προβλέπονταν από την ακυρωθείσα με την με αριθμό 2591/2005 απόφαση του ΣτΕ, 22976/03 αναθεώρηση της 194/2001 οικοδομικής αδείας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (ισόγειο και Ά όροφος)”. Έτσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ, δύναται με μικρό κόστος να γίνει τακτοποίηση του ακινήτου και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για το τμήμα της οικοδομής που έχει αποπερατωμένο τον σκελετό (4 υπόγεια,ισόγειο, Α΄οροφος). Για να καταστεί δυνατή η ανέγερση του Β΄ και του Γ΄ ορόφου, όμως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη οικοδομική άδεια μετά την έκδοση του νέου ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.
Υπό όρους λοιπόν και λόγω θέσης το ακίνητο θα μπορούσε να αποτελέσει και «φιλέτο»…
Η Hellas Capital
Επισπεύδουσα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι κάποια από τις πιστώτριες τράπεζες, αλλά η Hellas Capital Leasing. Στην οποία «αναφέρονται» και τα βάρη του ακινήτου.
Δηλαδή, δύο προσημειώσεις υποθήκης κατά της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και υπέρ της Εμπορικής Leasing για ποσά 9,6 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2003 και βέβαια η αναγκαστική κατάσχεση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέρ της Hellas Capital Leasing για 518.089 ευρώ.
Η Hellas Capital Leasing είναι η πρώην Credit Agricole Leasing με νυν πρόεδρο τον Ιορδάνη Αιβάζη, το παλιό στέλεχος του ΟΤΕ, που πέρασε από διάφορες εταιρίες και τον Ιούλιο του 2018 περιλαμβανόταν στην πρόταση των αδελφών Καλλιτσάντση για το «νέο» Δ.Σ. της Ελλάκτωρ. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, όμως, ξαφνικά παραιτήθηκε επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Με πολλούς πάντως να θεωρούν ότι η δική του «έξοδος» ήταν η αρχή για το «ξήλωμα του πουλόβερ» στην Ελλάκτωρ…
Ο Αιβάζης, -που είναι και μέλος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ-, μπήκε ως CEO στην Hellas Capital Leasing λίγο μετά την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας χρηματοδοτικών μισθώσεων, το Γενάρη του 2015, αλλά από το 2017 «μετακινήθηκε» στη θέση του προέδρου. Όπου και πλαισιώνεται από τον Κ. Κατσώρχη (CEO), αλλά και τον γνωστό καθηγητή Οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη, ο οποίος είναι σήμερα και μέλος του Δ.Σ. της Cepal.
Η συνέχεια…
Όσο για τον Μπάμπη Βωβό, πέρα από τις όποιες κινήσεις σκοπεύει ή όχι να κάνει η εταιρία του, η περιπέτεια δεν τελειώνει με το ακίνητο της Κηφισίας. Γιατί στις 12 Μαΐου έρχεται η σειρά και για το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη θέση «Mορτερό» της N. Eρυθραίας, που επί χρόνια ήθελε να αξιοποιήσει.
Και για το οποίο έδωσε σκληρή μάχη να το ξεμπλέξει από τις κατασχέσεις του IKA, -το 2016-, αφού χρειάστηκε έξι χρόνια και κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ. Τώρα όμως έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός των τριών οριζόντιων ιδιοκτησιών, που βρίσκονται σε ημιτελή κατάσταση (στο 50%-55% της κατασκευής), μαζί με 6 θέσεις παρκινγκ και με επισπεύδουσα την Alpha Bank για λογαριασμό της Galaxy IV Funding Designated Activity Company.
Oι τρεις μεζονέτες αναπτύσσονται σε οικόπεδο 7,4 στρ, ενώ έχουν εμβαδόν από 226 τ.μ. έως 257 τ.μ. και βγαίνουν με πρώτη τιμή προσφοράς 290.000 ευρώ, 260.000 ευρώ και 272.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά για 826.000 ευρώ. Στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφεται ότι βρίσκονται σε «μορφή εγκατάλειψης».
Διαβάστε ακόμη:
«Ξεσφραγίζονται» επιταγές που «έσκασαν» μέσα στον Ιανουάριο
Οι «χρυσές» business του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Ο ΜVΡ του ΝΒΑ σκοράρει εντός και εκτός γηπέδων
Πώς ξεγελάς Χιώτη καραβοκύρη, οι δουλειές του Mubadala και τα (υπόλοιπα) ασημικά της MIG