BUSINESS STORIES

Μπάμπης Βωβός: Τίτλοι τέλους για τον «βασιλιά» των γυάλινων πύργων (pics)

Η πολυθρύλητη πορεία του κατασκευαστή που έφυγε από τη ζωή - Τα 50 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας του, η άνοδος, η πτώση και η χωρίς τέλος περιπέτεια των πλειστηριασμών

Οι «τίτλοι τέλους» για τον Μπάμπη Βωβό, τον αποκαλούμενο και «βασιλιά των γυάλινων πύργων», έπεσαν το Σάββατο 13 Ιουλίου, γράφοντας τον επίλογο μιας πορείας που κράτησε 91 χρόνια και είχε απ΄όλα…

Ήταν το τέρμα μιας προσωπικής διαδρομής γεμάτης σκληρό αγώνα, μεγάλες επιτυχίες, δόξα και χρήμα, αλλά, από ένα σημείο και μετά, μόνο με το άγαρμπο συναίσθημα της πτώσης, με οικονομικές περιπέτειες, χρέη, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Φέτος, μια χρονιά ορόσημο, καθώς συμπληρώθηκαν τα «γενέθλια» των 50 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας του, εκείνος πέρασε στην αιωνιότητα.

Τα πρώτα βήματα

Ο Μπάμπης Βωβός ανήκει στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών. Δεν προήλθε από μια οικονομικά ισχυρή οικογένεια, ούτε κληρονόμησε κάποια εταιρεία. Αντίθετα, η αφετηρία του ήταν από τα Φιλιατρά, όπου γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1933, σε μια οικογένεια με οκτώ παιδία που έδινε τη μάχη της επιβίωσης στο δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου. Έτσι, έμαθε από πρώτο χέρι ότι για να ξεφύγει από την τότε «καταχνιά» της ελληνικής επαρχίας, έπρεπε να βάλει υψηλούς στόχους και να τους πετύχει με κάθε τρόπο.

Αυτό και έκανε, αγνοώντας την προτροπή των γονιών του να γίνει αγροφύλακας ή χωροφύλακας προκειμένου να εξασφαλίσει ένα σίγουρο εισόδημα.

Με αυτοπειθαρχία, στοχοπροσήλωση και σκληρή μελέτη κατάφερε να μπει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Χωρίς την οικονομική δυνατότητα για κάτι καλύτερο, μένει σε ένα μικρό δωμάτιο στην Αθήνα μαζί με τη μία από τις αδελφές του και πριν ακόμη την αποφοίτησή του πιάνει δουλειά ως δόκιμος Πολιτικός Μηχανικός στο γραφείο «Νικολαϊδης & Καλφόπουλος».

Το 1957, μόλις στα 24 χρόνια του, στήνει το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα μαζί με τους Μυκονιάτες εργολάβους Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, την «Φαμέλης-Ζουγανέλης-Βωβός Ο.Ε.». Εκείνος ανέλαβε το επιστημονικό κομμάτι, με την εκπόνηση μελετών κ.α. και οι συνεταίροι του, που γνώριζαν καλά το «νησί των ανέμων», πολύ πριν αποκτήσει τη μετέπειτα αίγλη του, εντόπιζαν τα οικόπεδα και προχωρούσαν στην κατασκευή και τις αγοραπωλησίες σπιτιών. Αυτή η πρώτη εταιρεία ήταν αναμφίβολα ο «βατήρας» που του έδωσε τους πόρους και τη δυνατότητα να βλέπει πιο μακριά και σίγουρα πιο ψηλά.

Έτσι, το 1974, με τη χώρα να αλλάζει «σελίδα» βγαίνοντας από την επτάχρονη περιπέτεια της δικτατορίας, άλλαξε και εκείνος «σελίδα» στην καριέρα του βάζοντας τα θεμέλια της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική».

Οι «ουρανοξύστες»

Διψασμένος για νέες γνώσεις και εμπειρίες στο αντικείμενό του ταξίδεψε πολύ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Όταν πήγε στις ΗΠΑ εντυπωσιάστηκε από τους ουρανοξύστες, που εκεί «φύτρωναν σαν τα μανιτάρια», διαβλέποντας την ευκαιρία να μεταφέρει κάτι αντίστοιχο, στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας.

Έτσι, αποφάσισε ότι το μεγάλο του «στοίχημα» ήταν να δημιουργήσει τους δικούς του «ουρανοξύστες» επί ελληνικού εδάφους. Και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε ανατρέποντας τα δεδομένα στην αγορά του εμπορικού real estate ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Εκμεταλλευόμενος τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, ξεκίνησε το φιλόδοξο πλάνο για το Atrina Center (από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Άρη, Τριάδας και Ναταλίας), σε σχέδια του σπουδαίου Ιωάννη Βικέλα, αλλά με τη συνδρομή επίσης Αμερικανών και Ιταλών αρχιτεκτόνων.

Το Atrina Center ολοκληρώθηκε το 1978, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τα ψηλά κτίρια στην Ελλάδα, αλλά και τη μορφή της Λεωφόρου Κηφισιάς. Αποτελείται από δύο κτίρια, το ένα με πρόσοψη στη Λ. Κηφισίας και το δεύτερο (πύργος) είναι ύψους 80 μέτρων και περιλαμβάνει 18 ορόφους.

Θεωρείται το πρώτο υψηλών αισθητικών προδιαγραφών συγκρότημα από υαλοπετάσματα, τα οποία έδωσαν την γυάλινη φιμέ εικόνα του «ουρανοξύστη» εκτός ιστορικού κέντρου.

Το Atrina Center σταδιοδρόμησε και στην τηλεόραση καθώς «υποδύθηκε» την περίφημη Giant του Γιάγκου Δράκου, στα χιλιάδες επεισόδια του δημοφιλούς τηλεοπτικού σήριαλ «Λάμψη».

Μετά τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων και με τη χώρα να έχει γυρίσει για μια ακόμη φορά «σελίδα» το 1981, μπαίνοντας στην περίοδο της «Αλλαγής» και της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ο Μπάμπης Βωβός εκμεταλλεύτηκε τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και το εργαλείο της αντιπαροχής, στήνοντας τα επόμενα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» το 1987, του «Polis» το 1995, του «Monumental Plaza» το 1999.

Αργότερα επεκτάθηκε και προς Νότο, με το παλαιό κτιριακό συγκρότημα της Ελφίνκο επί της λεωφόρου Συγγρού που έγινε κι αυτό…γυάλινο φιλοξενώντας μάλιστα για ένα διάστημα και τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πριν αυτά μετακομίσουν στην οδό Πειραιώς.

Τα άλλα projects και η αρχή της πτώσης

Ο Βωβός δεν έμεινε στου «ουρανοξύστες» και τα εμπορικά ακίνητα, αλλά επεκτάθηκε σε ξενοδοχειακά και οικιστικά συγκροτήματα. Κάπως έτσι προέκυψε το project στο Γαλατά, αλλά και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Ν. Ερυθραία.

Όταν το 1992 έγινε η αλλαγή του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, αρκετοί πίστεψαν ότι θα έφερνε το τέλος της κυριαρχίας του. Κάτι όμως που δεν συνέβη αφού ο πολυμήχανος κατασκευαστής υπήρξε από τους πρώτους που «ανακάλυψαν» το μοντέλο του sale & lease back. Έτσι, μπορεί να μπήκε φρένο στη δημιουργία νέων «γυάλινων πύργων» αλλά άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με την εκμετάλλευση και διαχείριση των υφισταμένων. Αυτό αποδείχθηκε «πεδίο δόξης λαμπρό» για τον Βωβό και τις εταιρείες του που απολάμβαναν υψηλότατα έσοδα και κέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999 τα κέρδη της εταιρείας ξεπερνούσαν τα 6,5 δισ. δραχμές και ακολούθησε η εισαγωγή της «ΜΒΔΤ» στο Χρηματιστήριο, με το «πάρτι» να διαρκεί για μια σχεδόν δεκαετία.

Ο «μοιραίος» Βοτανικός

Τα πρώτα «βαριά σύννεφα» ήρθαν το 2009, όταν η χώρα είχε εισέλθει στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης και ο Βωβός έβαλε ένα ακόμη «στοίχημα» που αποδείχθηκε μοιραίο… Δεν ήταν άλλο από το μεγαλεπήβολο project του Βοτανικού, που σε συνδυασμό με τον υπέρογκο δανεισμό των 120 εκατ. ευρώ, έπαιξε το ρόλο αρνητικού καταλύτη.

Οι δικαστικές εμπλοκές, η αδυναμία εξεύρεσης επενδυτών και μια σειρά από άλλα προβλήματα μετέτρεψαν το όραμά του να στήσει στην υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και το μεγάλο εμπορικό κέντρο, σε ακατανίκητο «βαρίδι» που παρέσυρε τα πάντα.

Το 2011 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου έφταναν τα 223 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στο αστρονομικό ποσό των 873,73 εκατ. ευρώ.

Το 2012 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος συνελήφθη προσωρινά για χρέη και προς το Δημόσιο, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελέυθερος.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει, με τα «ασημικά» να περνούν στα χέρια των τραπεζών, στο όνομα ενός «σχεδίου εξυγίανσης».
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ήταν βέβαια το ακίνητο του Βοτανικού το οποίο εισφέρθηκε σε νέα εταιρεία αντί συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, προς εξόφληση της Alpha Bank, καθώς και τμήματος οφειλής από σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου.

Σο τραπέζι είχε μπει τότε μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και μεγάλων funds, όπως το KKR, η εξαγορά των ακινήτων της «Μπάμπης Βωβός», στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των οφειλών της εταιρείας συνολικού ύψους 272,2 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία εξυγίανσης όμως, που επικυρώθηκε από το δικαστήριο τον Μάιο του 2015, μόνο εν μέρει υλοποιήθηκε με τα περισσότερα ακίνητα να καταλήγουν στο σφυρί.

Πάντως, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 7 Ιουνίου 2013 ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση με την οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης η «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» θεωρώντας ότι «η πτώχευση της ως άνω εταιρείας δεν κηρύχθηκε ποτέ». Για αυτό μέχρι σήμερα η εταιρεία παραμένει ενεργή, με την έδρα της στο γραφείο του 4ου ορόφου του Atrina Center.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της κατάρρευσης είναι ότι το 2006 η αξία του χαρτοφυλακίου της «ΜΒΔΤ» ανερχόταν στα 1,2 δισ. ευρώ. Το 2015 είχε μειωθεί στα 201,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 στα 44,1 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για το 2022, είχε πέσει στα 7,24 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 209,37 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 178,6 εκατ. ευρώ.

Το Σούνιο και ο Γαλατάς

Μέσα σε αυτά τα «πέτρινα χρόνια» ο Μπάμπης Βωβός συνέχισε τις προσπάθειες να σώσει ό,τι νόμιζε ότι μπορούσε να σωθεί…

Ένα από τα βασικά χαρτιά του ήταν μια έκταση 62,2 στρεμμάτων στο Σούνιο (Πουνταζέζα) όπου οραματιζόταν να χτίσει ξενοδοχειακό συγκρότημα 12.000 τ.μ. με προσδοκώμενη ολοκλήρωση αρχικά το…2009. Αυτό όμως χρειαζόταν ισχυρό σύμμαχο που θα έβαζε τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ήδη όμως, από το 2016 έγινε γνωστό δεν υπήρξε κάποια συμφωνία είτε για την από κοινού κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων είτε όμως και για την πώληση του οικοπέδου. Το οποίο τελικά τον Μάιο του 2016, πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 10 εκατ. ευρώ, με τα οποία πληρώθηκαν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το δεύτερο γερό χαρτί του ήταν το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Γαλατά, όπου εργαζόταν για τη μετατροπή του σε πέντε αστέρων θέρετρο ιατρικού τουρισμού (medical resort).

Το ημιτελές συγκρότημα Stella Maris βρίσκεται στη θέση που ονομαζόταν παλαιότερα… Κατάρα και τώρα Δρεπάνι, στον Γαλατά Τροιζηνίας, και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση που φτάνει στα 65 στρέμματα, ενώ αποτελείται από 17 ανεξάρτητα κτίρια και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις 23.905 τ.μ.

Ωστόσο, το ακίνητο βαρυνόταν με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων, συνολικού ύψους 47 εκατ. ευρώ, καθώς και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις. Έτσι στις 19 Μαΐου 2021 βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 7,35 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Ο επαναληπτικός έχει προσδιοριστεί για τις 9 Μαρτίου του 2022, αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης 5,48 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπήρξε μια σημαντική ανατροπή καθώς εμφανίστηκε η κυπριακή εταιρεία Ferena Holdings Ltd, η οποία πρόσφερε 6 εκατ. ευρώ. Πριν τον πλειστηριασμό έγινε προσφυγή της «ΜΒΔΤ» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτησή της στην οποία εξέθετε το ιστορικό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά της κυπριακής εταιρείας. Το αίτημα έγινε δεκτό, το δεύτερο σφυρί ανεστάλη και τελικά το συγκρότημα πωλήθηκε έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Η… χωρίς τέλος περιπέτεια των πλειστηριασμών

Στη «μέγγενη» των αναγκαστικών πωλητηρίων ή των πλειστηριασμών βρέθηκαν, όμως, σχεδόν όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Όπως το περίφημο σκάφος «Maria Pia» του Άρη Βωβού που το 2010 πουλήθηκε στον Ανδρέα Στέγγο, γιο του κατασκευαστή Κωνσταντίνου Στέγγου, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό γιοτ των 42 μέτρων που μετονομάστηκε σε «My Toy» διαθέτει πέντε καμπίνες-σουίτες, πέντε μπάνια, επτά καμπίνες πληρώματος και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 12 άτομα.

Παράλληλα, υπό ένα… σφυροκόπημα διαρκείας βρίσκονται τα assets της «ΜΒΔΤ», που άλλα «φεύγουν» και άλλα μένουν στα αζήτητα. Οι ημιτελείς κατοικίες της Ν. Ερυθραίας άρχισαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τον Μάιο του 2021, για να αλλάξουν χέρια σταδιακά οι περισσότερες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 βγήκε ένα αδόμητο οικόπεδο-φιλέτο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,26 εκατ. ευρώ, το οποίο μετά από διαδοχικά «χτυπήματα» κατακυρώθηκε στα 2,38 εκατ. ευρώ.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2024, έγινε ο πλειστηριασμός για ένα γωνιακό οικόπεδο 318,25τ.μ επί των οδών Θεοτοκοπούλου και Αιγιαλείας στο Μαρούσι, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος Agora Hellas. Βγήκε με τιμή εκκίνησης 280.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 370.000 ευρώ.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί οριζόντιες ιδιοκτησίες (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες και περισσότερες από 450 θέσεις στάθμευσης) στο Atrina Center και τo δεύτερο συγκρότημα επί της Λ. Κηφισίας 60, οι περισσότερες από τις οποίες άλλαξαν χέρια.

Ακόμη, στις 8 Νοεμβρίου 2023 βγήκε στο σφυρί και πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη ένα οικόπεδο στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπάμπη Βωβού, τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Το κτίριο- «φάντασμα» στην Κηφισίας

Υπάρχουν όμως και επόμενα σφυριά… Έτσι για τις 31 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό ένα ακόμη ακίνητο που έχει γράψει και… συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία καθώς εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στέκει ημιτελές πάνω στη Λεωφόρο Κηφισιάς.

Πρόκειται για το κτίριο- «φάντασμα», γνώριμο σε όλους όσοι διέρχονται την Λ. Κηφισιάς στον αριθμό 109, στην κάθοδο προς Αθήνα και λίγο πριν το «δαχτυλίδι», το οποίο προοριζόταν για εμπορικό ακίνητο γραφείων, αλλά έχει εγκαταλειφθεί στα μπετά.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει βγει αρκετές φορές σε πλειστηριασμό, με τελευταία στις 22 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω έλλειψης πλειοδοτών. Ένα ακόμη σφυρί θα χτυπούσε στις 2 Φεβρουαρίου 2022, αλλά ματαιώθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, αναμένεται να βγει στις 31 Ιουλίου 2024 και με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί σε 3,84 εκατ. ευρώ, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση ο πλειστηριασμός αφορά σειρά οριζόντιων ιδιοκτησιών του ημιτελούς κτιρίου 2 (στάδιο αποπεράτωσης φέροντα οργανισμού Α ορόφου και κατασκευής ξυλοτύπου του Β΄ ορόφου) το οποίο έχει πρόσοψη επί της Λεωφόρου Κηφισίας αρ. 109, που είναι κτισμένο σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, της οδού Σίνα και παραχειμάρρου Σαπφούς, συνολικής έκτασης 8.196,11 τ.μ.

Ειδικότερα:

  • Η αυτοτελής και διακεκριμένη, ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία – γραφειακός χώρος του τρίτου ορόφου, η οποία θα καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο και θα έχει συνολική επιφάνεια 753 τ.μ.
  • Η αυτοτελής και διακεκριμένη, ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία – γραφειακός χώρος του δευτέρου ορόφου, η οποία θα καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο και θα έχει συνολική επιφάνεια 753 τ.μ.
  • Η αυτοτελής και διακεκριμένη ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία – γραφειακός χώρος του πρώτου ορόφου, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο και έχει συνολική επιφάνεια 753 τ.μ.
  • Η αυτοτελής και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία – κατάστημα του ισογείου του Κτιρίου 2, που αποτελείται από ενιαία αίθουσα με W.C., επικοινωνεί μετά της κάτωθι αυτής αποθήκης του Α’ υπογείου (αποτελεί παράρτημα και παρακολούθημα της ιδιοκτησίας αυτής), και έχει επιφάνεια 600 τ.μ.
  • Το Δώμα – Δικαίωμα Υψούν – Μελλοντικός Τέταρτος όροφος του Κτιρίου 2 που αποτελείται από την απόληξη του κλιμακοστασίου, το φρέαρ των ανελκυστήρων και το κενό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Τμήμα του δώματος θα καταλαμβάνεται από μηχανήματα εξυπηρετήσεως του Κτιρίου και το υπόλοιπο τμήμα του θα είναι ελεύθερο.
  • 82 θέσεις στάθμευσης στα υπόγεια του κτιριακού συγκροτήματος.

Έτσι, μιλάμε για ένα τριώροφο κτίριο με χώρους περίπου 3.000 τ.μ., δικαίωμα υψούν (για τέταρτο όροφο) και υπόγειο σταθμό στάθμευσης αυτοκινήτων με 82 θέσεις, εμβαδού 11,8 τ.μ. καθεμιά.

Το «ιερό οικόπεδο» και το μπλόκο

Το οικόπεδο των 8,2 στρεμμάτων, που φιλοξενεί χρόνια τώρα το ημιτελές ακίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ιερό». Και τούτο καθώς περιήλθε στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και στις «συνοικοπεδούχους» της Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, το 2003.

Το κτίριο, όπως προαναφέρθηκε, προοριζόταν για συγκρότημα με γραφεία, καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Ωστόσο, το 2006 ανακλήθηκε, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ (το 2005), η… αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, «εξ αιτίας μη οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος, λόγω μη υποβολής κατάλληλης μελέτης, αλλά στοιχειωδών εκτιμήσεων που υπήρχαν από Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα να τηρηθεί απόσταση 10 μέτρων αντί για 20 μέτρα από το ρέμα».

Στη συνέχεια, όμως, και αφού πέρασε μια οκταετία, οι οριογραμμές του ρέματος επανακαθορίστηκαν με ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται (ακόμη…) η ολοκλήρωση του ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Επίσης, με βάση το 9ο Πρακτικό της από 24-10-2019 Συνεδρίασης της Π.Ε. του Βορείου Τομέα Αθηνών-Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), «παρέχεται η σύμφωνη γνώμη προκειμένου για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 των τμημάτων της οικοδομής, όπως αυτά προβλέπονταν από την ακυρωθείσα με την με αριθμό 2591/2005 απόφαση του ΣτΕ, 22976/03 αναθεώρηση της 194/2001 οικοδομικής αδείας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (ισόγειο και Ά όροφος)».

Έτσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ, δύναται με μικρό κόστος να γίνει τακτοποίηση του ακινήτου και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για το τμήμα της οικοδομής που έχει αποπερατωμένο τον σκελετό (4 υπόγεια,ισόγειο, Α΄οροφος).

Για να καταστεί δυνατή η ανέγερση του Β΄ και του Γ΄ ορόφου, όμως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη οικοδομική άδεια μετά την έκδοση του νέου ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Στην έκθεση του πλειστηριασμού τονίζεται σχετικά ότι «η άδεια ανακλήθηκε όχι λόγω ψευδών στοιχείων, αλλά για ελλιπές ΦΕΚ. Για αυτό το όλο ανεγερθέν και μη αποπερατωθέν κτίριο 2 θεωρείται ότι αποτελεί ενιαίο σύνολο ακινήτου ώστε με την αναθεώρηση της άδειας οικοδομής και αφού πρώτα οριοθετηθεί το ρέμα να μπορέσει να διαμορφωθεί, να τακτοποιηθούν πολεοδομικά οι ανεγερθείσες οριζόντιες ιδιοκτησίες και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για υπόλοιπο τμήμα της οικοδομής».

Ακόμη σημειώνεται ότι «το όλο κτίριο 2 αποτελεί ενιαίο σύνολο λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα (ανεγερθέν μερικώς και μη αποπερατωμένο), της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας καθώς και της οριοθέτησης του ρέματος, ως εκ τούτου ο πλειστηριασμός θα γίνει για το όλο ακίνητο με μια ενιαία συνολική τιμή (3,84 εκατ. ευρώ).

Επισπεύδουσα είναι η Hellas Capital Leasing (πρώην Credit Agricole Leasing) στην οποία «αναφέρονται» και τα βάρη του ακινήτου.

Δηλαδή, δύο προσημειώσεις υποθήκης κατά της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και υπέρ της Εμπορικής Leasing για ποσά 9,6 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2003 και βέβαια η αναγκαστική κατάσχεση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 υπέρ της Hellas Capital Leasing για 518.089 ευρώ.

Τα 50 χρόνια και το σπίτι στο Ψυχικό

Όλες αυτές οι περιπέτειες όμως που συνθέτουν το σκηνικό της «πτώσης» δεν αποτυπώνονται στο προφίλ της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού. ΄Ετσι, μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα της διαπιστώνει ότι το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει πολλά χρόνια πριν.

«Η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική («ΜΒΔΤ») είναι η ηγέτιδα ελληνική εταιρία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων έχοντας περισσότερο από 30 χρόνια εμπειρίας στην αγορά ακινήτων, με έμφαση στα γραφειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα και τουριστικές μονάδες. Η ΜΒΔΤ έχει στην ιδιοκτησία της και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 200.000 τ.μ. το οποίο αποτιμάται περίπου στα 1,2 δισ.», όπως αναφέρεται, παραπέμποντας στις τελευταίες αναλαμπές ενός ένδοξου παρελθόντος.

Φέτος τον Φεβρουάριο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον Φεβρουάριο του 1974, όταν ο Μπάμπης Βωβός προχωρούσε στη σύσταση της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία». Για αυτό και σε μια από τις τελευταίες κινήσεις της ήταν η τροποποίηση του καταστατικού με σκοπό την παράταση της διάρκειάς της από τα 50 στα 100 χρόνια

Ωστόσο, αυτό που μένει είναι η πικρή αίσθηση από την απώλεια όλων σχεδόν των εταιρικών και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων. Ακόμη και της κατοικίας του στο Π. Ψυχικό που αν και δεν του ανήκε πλέον χρόνια τώρα, πέρασε και αυτή σε άλλα χέρια.

Αυτό το προνομιακό ακίνητο, επί της πλατείας 25ης Μαρτίου και της Λεωφόρου Διαμαντίδου στον αριθμό 1, ήταν ταυτισμένο με τον ίδιο και την οικογένειά του. Σε τέτοιο βαθμό ώστε, αν και όπως λένε οι πληροφορίες, έχει αποχωρήσει από αυτό διαμένοντας αλλού εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, μέχρι τα τέλη του 2023 δηλωνόταν ακόμη ως η διεύθυνση του σπιτιού του.

Αναπτύσσεται σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής επιφάνειας 1.067 τ.μ. ενώ αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Για τις επιφάνειες του ακινήτου υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές καθώς σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης για τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου 2018, με επισπεύδουσα την FXCM Securities Limited και με τιμή εκκίνησης 2,64 εκατ. ευρώ, πρόκειται για διώροφη κατοικία με επιφάνειες στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο από 250 τ.μ. και στο υπόγειο 150 τ.μ., ενώ υπάρχει ένα ακόμη ισόγειο κτίσμα 150 τ.μ., (με ισόγεια προέκταση 100 τ.μ. κατασκευασμένη καθ΄ υπέρβαση της δόμησης).

Κατά άλλη έκθεση εκτίμησης, όμως, για τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για ένα μήνα αργότερα, στις 25 Απριλίου 2018, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης 2,56 εκατ. ευρώ, επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, η οποία αποτελείται από στάθμη υπογείου περίπου 340 τ.μ., στάθμη ισογείου επίσης 340 τ.μ. και στάθμη πρώτου ορόφου 225 τ.μ., οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με κυκλική κλίμακα.

Στο ισόγειο υπάρχουν καθιστικά με τζάκι, μπάνια και κουζίνα, ενώ στον πρώτο όροφο έξι κρεβατοκάμαρες, μία εκ των οποίων master, καθώς και τρία μπάνια, ένα καθιστικό και βεράντες. Ακόμη, το υπόγειο στεγάζει πισίνα, μπαρ και μπάνιο.

Το οικόπεδο που αποκτήθηκε από τον Μπάμπη Βωβό το 1969, επί της Λεωφόρου Διαμαντίδου φέρει περίφραξη από πέτρινη μάντρα με κιγκλίδωμα, ενώ στην πρόσοψη προς την Πλατεία 25ης Μαρτίου τοιχίο από σκυρόδεμα. Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δέντρα και στον περιβάλλοντα χώρο έχουν διαμορφωθεί διάδρομοι και ράμπα από και προς το υπόγειο.

Η βαρυφορτωμένη με υποθήκες βίλα ήταν να βγει για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό στις 13 Δεκεμβρίου 2017 στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης τα 2,56 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, την προηγουμένη ο συμβολαιογραφικός σύλλογος αποφάσισε αποχή και έτσι ο πλειστηριασμός δεν έγινε. Ούτε όμως και στους επόμενους φάνηκαν πρόθυμοι επενδυτές να τη «χτυπήσουν» παρότι «φιλέτο» σε τιμή ευκαιρίας.

Αν και στη συνέχεια το ακίνητο πέρασε στην κυριότητα της Alpha Bank, δεν δρομολογήθηκε καμία διαδικασία έξωσης κατόπιν, όπως λεγόταν εκείνη την εποχή, μιας άτυπης εντολής του αείμνηστου Γιάννη Κωστόπουλου, θεμελιωτή της Alpha Bank και «Νέστορα» των τραπεζιτών, που δεν ήθελε ο παλιός του φίλος, εκτός από όλα τα άλλα, να χάσει και το σπίτι του. Έτσι ο Μπάμπης Βωβός συνέχισε να διαμένει εκεί καταβάλλοντας στην τράπεζα ένα μηνιαίο μίσθωμα.

Τα χρόνια πέρασαν, οι καταστάσεις άλλαξαν και κάπως έτσι τον περασμένο Μάρτιο το ακίνητο αποκτήθηκε από τον γνωστό επιχειρηματία του real estate Γιάννη Παπαλέκα.

 

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν και έμοιαζε σα σταγόνα στον ωκεανό των περιπετειών του άλλοτε πανίσχυρου κατασκευαστή, είχε συμβολική σημασία. Ήταν το σπίτι με το οποίο συνδέθηκε μια ολόκληρη ζωή, φορτωμένο πριν τα χρέη, με τις αναμνήσεις και τις ευχάριστες οικογενειακές στιγμές δεκαετιών, ενώ αποτελούσε μια κατά κάποιο τρόπο «προέκταση» του. Αντιπροσωπεύοντας τη μοναδική ίσως «πολυτέλεια» που αναγνώρισε στον εαυτό του.

Και αυτή όμως «χαμηλών τόνων» χωρίς κάτι το κραυγαλέο όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις «επωνύμων».
Περισσότερο παραπέμπει στην αριστοκρατική απλότητα που χαρακτήριζε κάποτε την ευρύτερη περιοχή του Ψυχικού και της Φιλοθέης.
Είναι αυτή η απλότητα και η αποφυγή κάθε επίδειξης που χαρακτήριζε πάντα και τον αυτοδημιούργητο Μπάμπη Βωβό, όχι όμως και κάποιους από τους επιγόνους του.

Ο ίδιος πάντως τα τελευταία χρόνια επισκεπτόταν όλο και πιο σπάνια τα γραφεία της εταιρείας του στον Atrina, τον πρώτο και πλέον εμβληματικό από τους «πύργους» του στη Λεωφόρο Κηφισίας. Χωρίς ποτέ μέχρι το βιολογικό τέλος να μιλήσει δημόσια για την περιπέτειά του…

Διαβάστε ακόμη

Μαρκ Κούμπαν: «Επενδυτικό κόλπο» η στήριξη της Silicon Valley στον Τραμπ

Τα 10 μεγάλα deals που «ψήνονται» εν μέσω θέρους

Μπάμπης Βωβός: Πέθανε ο επιχειρηματίας που μεσουράνησε στις κατασκευές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""