© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Αν έχετε δει ποτέ εκτόξευση πυραύλου, αν έχετε πετάξει με αεροπλάνο, έχετε οδηγήσει αυτοκίνητο, χρησιμοποιήσει υπολογιστή, αγγίξει μια φορητή συσκευή, διασχίσει μια γέφυρα ή έχετε χρησιμοποιήσει τεχνολογία wearable, πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει ένα προϊόν για τη δημιουργία του οποίου το λογισμικό της Ansys έπαιξε κρίσιμο ρόλο».
Η εισαγωγή αυτή στο προφίλ της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας είναι μάλλον η καλύτερη περιγραφή για ένα κομμάτι στην αλυσίδα της παραγωγής που αγνοούν οι περισσότεροι αναγνώστες, όμως έχει καταστεί πλέον κρίσιμο, αυτό της μηχανικής προσομοίωσης… Από την αεροναυπηγική, τα τρένα και τα μονοθέσια αγωνιστικά της F1 μέχρι τα μικροτσίπ για κάθε συσκευή, η μηχανική προσομοίωση αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι και έναν από τους παράγοντες που σαλπίζουν τον ρυθμό προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση!
Και αν αυτό φαντάζει σε κάποιους απροσδιόριστο και εξωτικό, κυρίως λόγω του γενικότερου τεχνολογικού στάτους και της βιομηχανίας της χώρας, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων σήμερα στο Χαλάνδρι, κομμάτι εδώ και δύο χρόνια της Ansys, που ελέγχει σχεδόν όλη την αγορά ημιαγωγών στον κόσμο. Κοινώς, δημιουργεί, αναπτύσσει, εξελίσσει και διαχειρίζεται τα λογισμικά προγράμματα εξομοίωσης πάνω στα οποία όλα τα μεγάλα εργοστάσια μικροτσίπ στον κόσμο τεστάρουν τα σχεδιαζόμενα προϊόντα τους και τη μέθοδο παραγωγής τους. Κάτι που τους διασφαλίζει από πιθανές αστοχίες και τους βοηθά στον στόχο που έχουν για άψογη σχεδίαση, λειτουργία και παραγωγή νέων προϊόντων! Με απλά λόγια, η σωστή λειτουργία ενός τσιπ κινητού τηλεφώνου, ενός οχήματος ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής εν μέρει οφείλεται στους 51 επιστήμονες που σήμερα απασχολούνται στο ελληνικό hub της Ansys!
«Και ελπίζουμε να φτάσουμε στους 200!» λέει στο «business stories» ο γενικός διευθυντής της Ansys Hellas Μπάμπης Μπακολιάς. Ηδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται αργά αλλά σταθερά μια στρατηγική ανάπτυξης του Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Τόσο για τον ίδιο όσο και για τους περισσότερους της ελληνικής ομάδας φυσικά αυτά δεν είναι καινούρια πράγματα. Ούτως ή άλλως, έχουν διανύσει ήδη μια σημαντική διαδρομή στο αντικείμενό τους, διαδρομή που εκτίμησε η αμερικανική πολυεθνική, δίνοντάς τους σήμερα τον χώρο να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο στην παγκόσμια αγορά λόγω του τεράστιου πελατολογίου της. Στα τσιπ εργάζονται πολύ προτού ξεσπάσει η ελληνική κρίση, από την εποχή που οι Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος και Σωτήρης Μπαντάς έβαζαν τα θεμέλια της Helic. Μία από τις πρώτες σοβαρές startup εταιρείες στη χώρα, η οποία έριξε το βάρος της στην ανάπτυξη λογισμικού για τη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η Helic, λοιπόν, κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της αποτύπωμα σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά μέσω ενός σημαντικού δικτύου πωλήσεων στον κόσμο με επίκεντρο το Σαν Φρανσίσκο όπου μετέφερε την έδρα της, όχι όμως και την… παραγωγική της βάση που παρέμενε στην Αθήνα για να απορροφηθεί εντέλει προ διετίας από την Ansys.
«Ουσιαστικά συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και πριν από την εξαγορά. Λύνουμε πολύπλοκα προβλήματα μαθηματικών, φυσικής κ.ο.κ. και αναπτύσσουμε και αναβαθμίζουμε λογισμικά συστήματα», λέει ο κ. Μπακολιάς. Σε αυτό το διάστημα των δύο ετών η ομάδα έχει μεγαλώσει και «θα μεγαλώσει κι άλλο, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα στο μέλλον», όπως λέει.
Εξάλλου, είναι γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα ενός παίκτη που ουσιαστικά δημιούργησε τον κλάδο της μηχανικής προσομοίωσης τη δεκαετία του ’70 και σήμερα παραμένει leader με ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν σχεδόν κάθε κατασκευή. «Οσο οι υπολογιστικές υποδομές ενισχύονται ραγδαία τόσο και η θέση της Ansys βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», λέει.
Τι είναι αυτό όμως που μπορεί να καθορίσει μια τέτοια προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα; «Οταν ως χώρα καταφέρεις να μπεις στο ραντάρ των επιλογών μιας πολυεθνικής για γεωγραφική ανάπτυξη, δύο είναι τα κρίσιμα θέματα: η διαθεσιμότητα ταλέντου και το κόστος», εξηγεί. Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, η Ελλάδα και στα δύο δεν έχει καλή θέση. Για το πρώτο πρέπει να ψάξεις πολύ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται ένα οικοσύστημα, οπότε απουσιάζει η εμπειρία. Κάτι που το βιώσαμε στην εταιρεία όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία διεύρυνσης της ομάδας μετά την εξαγορά από την Ansys. Δυστυχώς, η διαδικασία στελέχωσης αποδείχθηκε αργή, παρά το γεγονός ότι είχαμε το σχετικό μπάτζετ. Σε αυτό θεωρώ ότι συνετέλεσαν κυρίως τρεις παράγοντες: α) η μη διαθεσιμότητα έμπειρων στελεχών, αφού, όπως είπα, το εγχώριο οικοσύστημα είναι με συνολικό έλλειμμα εμπειρίας και μικρή κινητικότητα έμπειρων στελεχών, β) το σχετικά χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των υποψηφίων, και γ) το γεγονός ότι το brand της Ansys είχε μηδενική αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα. Για το δεύτερο, το κόστος, ως χώρα έχεις να ανταγωνιστείς άλλες που είτε πριμοδοτούν ευθέως μια δραστηριότητα R&D είτε γενικώς το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο. Γι’ αυτό νομίζω πως η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για συμψηφισμό δαπανών Ερευνας και Ανάπτυξης με εργοδοτικές εισφορές είναι καίριας σημασίας για να μπούμε στον χάρτη των πολυεθνικών για τέτοιου είδους επενδύσεις».
Σήμερα οι άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρεία είναι 51: το 31% είναι κάτοχοι διδακτορικού και το 35% κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου. Το επιστημονικό προσωπικό (92%) είναι απόφοιτοι Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Λόγω πανδημίας ο νέος κύκλος προσλήψεων έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2022, όπως λέει ο κ. Μπακολιάς. «Αναμένουμε ότι από το 2022 θα έχουμε ταχύτερη στελέχωση καθώς βελτιώνουμε σημαντικά το brand name μας, χτίζουμε ενεργά δεξαμενές ταλέντου στα πανεπιστήμια και δεχόμαστε αυξημένο αριθμό βιογραφικών επαναπατριζόμενων επιστημόνων», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Εάν δοθούν και τα κατάλληλα κίνητρα για την έρευνα και ανάπτυξη προς άμεσες νέες επενδύσεις, τότε η επένδυση της Ansys θα επιταχύνει σημαντικά», προσθέτει.
Εξάλλου, η ομάδα του ελληνικού hub αποτελεί μια καλή βάση, μια σφιχτή ομάδα, αφού πολλοί βρίσκονται εδώ και χρόνια στις τάξεις της πρώην Helic. «Mέσα στα 21 χρόνια λειτουργίας της Helic και πρόσφατα Ansys Hellas έχουν χτιστεί δυνατοί δεσμοί μεταξύ συναδέλφων – οι παραιτήσεις προσωπικού είναι εξαιρετικά σπάνιες, πρακτικά κοντά στο μηδέν. Αυτή η οικογενειακή κουλτούρα δημιουργεί το κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που είναι απαραίτητο για εργασιακή ευημερία και καινοτομία. Εχουμε χτίσει -και διευρύνουμε- μια ομάδα που συνδυάζει μοναδικά τη ζεστασιά, το πάθος και τη δημιουργικότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας με τις παγκοσμίου κλάσης τεχνικές ικανότητες και διαδικασίες που είναι απαραίτητες όχι για την επιβίωση, αλλά για την πρωτιά στον εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων κλάδο μας», σημειώνει.
Υπογραμμίζει δε ότι το 24% των εργαζομένων είναι γυναίκες, όταν το ποσοστό γυναικών αποφοίτων των σχολών από τις οποίες πρόερχεται το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας κυμαίνεται χονδρικά από 10% έως 25%. «Αν και το ποσοστό των γυναικών στην Ansys Hellas θεωρείται σχετικά υψηλό για Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας του κλάδου μας, και ενώ το εργασιακό μας περιβάλλον είναι ισορροπημένο όσον αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων, πάντα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Η Ansys, αναγνωρίζοντας το παγκόσμιο χάσμα της απασχόλησης των δύο φύλων στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, διοργανώνει δράσεις με στόχο να το μειώσει. Κάποιες από αυτές τις δράσεις θα δούμε σύντομα και από την Ansys Hellas, με στόχο την εξοικείωση των γυναικών με την υψηλή τεχνολογία ως επιλογή καριέρας», σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μένει. Και αυτό, πέραν των πωλήσεων, φαίνεται και από τον αριθμό των πατεντών της ελληνικής εταιρείας, οι οποίες φτάνουν τις 13 μέχρι σήμερα. «H ελληνική ομάδα, από το 2012, έχει κατοχυρώσει 13 πατέντες στο US Patent and Trademark Office (USPTO). Τρεις από αυτές αποτελούν επεκτάσεις προηγούμενων με ουσιαστικές βελτιώσεις. Το 2019 υποβλήθηκε ένα επιπλέον αίτημα που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διεκπεραίωσης», λέει ο κ. Μπακολιάς.
Ο ίδιος, παρά τις δυσκολίες που περιέγραψε νωρίτερα για την ανάπτυξη μιας εταιρείας Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, δηλώνει αισιόδοξος για τη σωστή αξιοποίηση και σωστή δόμηση του «ελληνικού ταλέντου» μέσα από το οικοσύστημα των startups που τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει.
«Από το 2004 που επέστρεψα στην Ελλάδα μέχρι σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Πλέον πολλοί στήνουν μια startup, χρησιμοποιούν γνώσεις από τη σχολή τους και γενικά υπάρχει μεράκι. Και επιτέλους, το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις που θα ευνοήσουν το περιβάλλον ανάπτυξης αυτού του οικοσυστήματος, όπως η δημιουργία του Elevate Greece, και η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου επενδύσεων με αρκετά κίνητρα για τέτοιου είδους προσπάθειες. Ωστόσο χρειάζεται να γίνει δουλειά και μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και έξω από αυτά. Και επίσης δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος εστιάζοντας μόνο στη συγκεκριμένη σκηνή. Δυστυχώς, οι startups δεν μπορούν να κινήσουν μια οικονομία. Γενικά στον χώρο αυτό επικρατεί αστάθεια για να μπορέσει κανείς αφενός να γίνει υπολογίσιμη οικονομικά δύναμη, αφετέρου να κρατήσει έμπειρα στελέχη. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις. Να δημιουργηθούν μεγάλα ερευνητικά -και όχι μόνο- hubs γύρω από τα οποία θα χτιστούν startups. Ετσι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν δουλειές σε 35άρηδες έμπειρους στον χώρο που πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα. Και όχι μόνο για την καλλιέργεια του ελληνικού ταλέντου, αλλά και για να καταφέρεις να προσελκύσεις ταλέντο από το εξωτερικό, που τελικά θα σε βοηθήσει να αναβαθμιστείς. Και ο άνθρωπος που θα έρθει από το εξωτερικό, π.χ., για την Ansys και για κάθε Ansys θέλει να ξέρει ότι έχει επιλογές, ότι υπάρχει ανταγωνισμός».
Ο κ. Μπακολιάς έχει αναλάβει την ευθύνη διοίκησης της πρώην Helic στην Ελλάδα από το 2010. «Ο Γιώργος και ο Σωτήρης ταξίδευαν αρκετά για να προωθήσουν τις πωλήσεις και να συνάψουν συνεργασίες, οπότε κάποιος έπρεπε να αναλάβει τα τρέχοντα της εταιρείας», λέει. Φυσικός με μεταπτυχιακά και ντοκτορά, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Αγγλία, όπου βρισκόταν, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. «Πέρασα και από startups αλλά και από πολυεθνική», μας λέει.
Κλείνοντας, τον ρωτάμε τι φέρνει το μέλλον. «Σίγουρα ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη μηχανική προσομοίωση σε κάθε πτυχή κατασκευής. Κάτι που θα ενισχύσει βέβαια και τον ανταγωνισμό, μια και η Ansys είναι η πρωτοπόρος εταιρεία την οποία αρκετοί προσπαθούν να ακολουθήσουν. Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία. Η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη. Κάνει έναν τζίρο γύρω στα 1,6 δισ. δολάρια και διαθέτει κεφαλαιοποίηση άνω των 30 δισ. δολαρίων. Και αναπτύσσεται τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές. Οπότε διαρκώς εμπλουτίζει την προϊοντική γκάμα. Microsoft δεν θα γίνει στα μάτια του κόσμου, με δεδομένο ότι δεν απευθύνεται στους καταναλωτές, αλλά ο ρόλος της θα εξακολουθήσει να είναι κρίσιμος για την παραγωγή», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη:
Όλα τα μέτρα για το Πάσχα – Τι θα ισχύσει μέχρι την κατάργηση των SMS
ΕΕ: Τι φέρνει η «πράσινη» συμφωνία για το άμεσο μέλλον
Αναγνώριση Γενοκτονίας των Αρμενίων: «Βαθιά πληγή» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας