«Έκοψα το κάπνισμα την πρώτη φορά που άτμισα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αγοράζοντας υγρά από τα καταστήματα, είδα ότι ήταν όλα εισαγόμενα από Ιταλία, Αμερική και Κίνα. Διαπίστωσα ότι υπάρχει κενό στην ελληνική αγορά, και καθώς έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αποφάσισα να δοκιμάσω την παρασκευή υγρών για άτμισμα. Τα έδωσα σε φίλους ατμιστές, τα δοκίμασαν, τους άρεσαν πολύ και λίγο μετά πήρα πρωτόκολλο για το πρώτο ελληνικό εργαστήριο παραγωγής υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σε λιγότερο από 6 μήνες είχα συνεργαστεί με τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων που υπάρχει στην Ελλάδα. Έναν χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας ξεκινήσαμε τις εξαγωγές.»

Η εταιρεία Atmos Lab ιδρύθηκε το 2011 από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σήμερα τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων που παράγει εξάγονται σε 24 χώρες και φτάνουν μέχρι την Αυστραλία.

«Τα προϊόντα μας είναι απολύτως ελληνικής παραγωγής. Δεν παίρνουμε συμπυκνωμένα αρώματα, πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Το 95% προέρχονται από ελληνικές εταιρείες. Επίσης προμηθεύουμε με πρώτες ύλες άλλους παραγωγούς υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου στο εξωτερικό. Καταφέραμε να αναπτύξουμε αρώματα αμιγώς ελληνικά, όπως το τζατζίκι, ένα άρωμα που έχει μεγάλη ζήτηση στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως από τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Ανάλογη ζήτηση έχουν και αρώματα όπως ούζο ή μαστίχα. Έχουμε φτιάξει αμιγώς ελληνικές γεύσεις, που λειτούργησαν ως διαβατήριο για τις ξένες αγορές. Ξέρετε τα ελληνικά προϊόντα, αν καταφέρεις να διατηρήσεις μια σταθερή, άριστη ποιότητα, είναι χωρίς ανταγωνισμό στο εξωτερικό.»

Άτμισμα: Συζήτηση για απαγόρευση σε εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περίπου 400.000 ατμιστές. Ο κλάδος καταγράφει ετήσιο τζίρο 100 εκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί 10 χιλιάδες εργαζόμενους.

«Ο κόσμος επιλέγει το άτμισμα, πρώτον, γιατί όλοι μας έχουμε στον κύκλο μας κάποιον ή κάποιους που έκοψαν το κάπνισμα με τη βοήθεια του ατμίσματος» σημειώνει ο Π. Παναγιωτόπουλος, «άρα είναι μία σύσταση που έρχεται από κάποιον που έχει σώσει τη ζωή του. Δεύτερον, έγινε κάποια στιγμή μόδα. Αλλά αυτή η μόδα πέρασε μέσα σε ένα χρόνο. Τώρα επιστρέψαμε στον κανονικό ρόλο και στην αποστολή του ατμίσματος, που είναι να προσφέρει μια λύση αποτελεσματική σε όσους καπνιστές επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.»

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ήταν ομιλητής στο  Παγκόσμιο φόρουμ για τον Καπνό και τη Νικοτίνη (Global Tobacco and Nicotine Forum, GTNF 2024) που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα

Αν και η αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου εξαπλώνεται σταθερά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η Atmos Lab βρίσκεται, αυτή την περίοδο, σε κατάσταση αναμονής.

Στις Βρυξέλλες ετοιμάζεται η νέα Οδηγία για τον Καπνό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της απόφασης που θα προτείνει η Ε. Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προβλέπει απαγόρευση τόσο του καπνίσματος όσο και του ατμίσματος στους εξωτερικούς χώρους: έξω από μπαρ, καφέ, εστιατόρια, εργασιακούς χώρους, αεροδρόμια, στάσεις λεωφορείων και τρένων, σχολεία και πανεπιστήμια, δομές υγείας και παιδικές χαρές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Επίσης, θα προστεθεί στις προκλήσεις που συνεπάγεται για τους παραγωγούς η τελευταία ευρωπαϊκή νομοθεσία, που προβλέπει αυστηρούς περιοριστικούς κανονισμούς στις συσκευασίες.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα ρευστό τοπίο» παραδέχεται ο Π. Παναγιωτόπουλος. «Η τελευταία ευρωπαϊκή νομοθεσία επέβαλε πάρα πολλές προϋποθέσεις που δεν χρειάζονταν, όρια τα οποία δεν έχουν λογική. Για παράδειγμα, επιβάλλει τα φιαλίδια μας με τα νικοτινούχα υγρά να πωλούνται σε συσκευασίες μέχρι 10 ml, θεωρώντας ότι υπάρχει επικινδυνότητα για τα παιδιά. Την ίδια ώρα στο σπίτι έχω μια χλωρίνη που είναι συσκευασία ενός λίτρου με ακριβώς το ίδιο καπάκι ασφαλείας για παιδιά, το οποίο έχουμε και εμείς στα δικά μας προϊόντα.

Αυτή η νομοθεσία οδήγησε σε μια μεγάλη αλλαγή στην αποθηκευτική ικανότητα, σε περιβαλλοντικό έγκλημα. Τώρα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσαμε πολλαπλάσια υλικά συσκευασίας, για τα οποία δεν υπάρχει ικανό σύστημα ανακύκλωσης.»

Ο Συνδέσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, μέλος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οργάνωσης, μετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση της κοινοτικής Οδηγίας για τον Καπνό, με βασικό αίτημα να μην εξισωθεί το άτμισμα με το κάπνισμα και να μην υπάρξει κανένας περιορισμός στην χρήση του σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητούνται 920.000 οφειλέτες με χρέη 25 δισ. ευρώ

ΑΚΤΩΡ: Πρόβα τζενεράλε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Πλειστηριασμοί: Με σφυρί-σοκ απειλείται το 5άστερο Ramada Plaza by Wyndham Thraki (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα