Μεγάλη Εβδομάδα βιώνει, κατά κυριολεξία, η Αθωνική Τεχνική, η πτωχευμένη κατασκευαστική της Β. Ελλάδας, της οποίας εδώ και καιρό τα… «ιμάτια» βγαίνουν στο σφυρί κομμάτι-κομμάτι. Πρόσφατα, στις 17 Φεβρουαρίου, έγιναν 89 πλειστηριασμοί για ιδιοκτησίες της εταιρείας που βασικά περιλαμβάνονταν σε κτιριακό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Από αυτούς οι 35 οδηγήθηκαν σε κατακύρωση και οι 54 σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Ακόμη νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2022 βγήκαν στο σφυρί, με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, 10 αγροτεμάχια, συνολικής επιφάνειας 24,36 στρεμμάτων, σε περιοχές της Κέρκυρας, ενώ εκτιμάται ότι έχουν προηγηθεί περισσότεροι από 250 πλειστηριασμοί τα τελευταία χρόνια για διάφορα ακίνητα ανά τη χώρα και ειδικότερα σε Β. Ελλάδα, Μύκονο, Βόλο, Ναύπλιο κ.α.
Το… σφυροκόπημα όμως συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο έχουν προγραμματιστεί άλλοι 45 πλειστηριασμοί.
Το συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη
Η αρχή γίνεται αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου, όπου η Αθωνική Τεχνική καλύπτει σχεδόν το σύνολο των προγραμματισμένων πλειστηριασμών της ημέρας. Οι 26 από αυτούς αφορούν ιδιοκτησίες της εταιρείας σε ακίνητο που αποτελείται από συγκρότημα 5 κτιρίων σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 10.209,25τ.μ. με κύρια πρόσοψη επί της Λεωφόρου 26ης Οκτωβρίου στη Δυτική πλευρά του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο περικλείεται από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου, Κωλέττη, Ανδρέα Γεωργίου και Κεφαλληνίας. Τα τρία από τα πέντε κτίρια είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα, ενώ έχουν ανεγερθεί δύο σύγχρονα κτίρια, τα οποία αποτελούνται από δύο υπόγεια πάρκινγκ, υπόγειες αποθήκες και κύριους χώρους, με ισόγεια καταστήματα και ορόφους, όπου στεγάζονται δραστηριότητες του νέου Μεγάρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι ιδιοκτησίες που βγαίνουν αύριο στο σφυρί εντάσσονται στο 1ο υπόγειο, στο ισόγειο ενώ περιλαμβάνονται και τα πατάρια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται υπόγειο πάρκινγκ εμβαδού 1.954 τ.μ. , 70 θέσεων στάθμευσης με τιμή εκκίνησης που μετά τις μειώσεις λόγω άγονων προσπαθειών είναι στις 304.477,25 ευρώ.
Οι άλλοι πλειστηριασμοί κλιμακώνονται με τιμές πρώτης προσφοράς από 1.763,02 ευρώ (για κατάστημα ισογείου εμβαδού 28,26 τ.μ.) μέχρι 55.786, 96 ευρώ (που αφορά κατάστημα ισογείου εμβαδού 135,64 τ.μ.).
Θα ακολουθήσουν κι άλλα πακέτα πλειστηριασμών στις 20 Απριλίου για ακίνητα στη Νάουσα, στις 21 Απριλίου για αγροτεμάχιο στην Ξάνθη, καθώς και στις 5 Μαΐου για μικρότερες ιδιοκτησίες στο Ναύπλιο.
Η άνοδος, η πτώση και η σχέση με τη «Σφακιανάκης»
Η Αθωνική Τεχνική ξεκίνησε τη διαδρομή της το καλοκαίρι του 1994, με επικεφαλής τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Κυριάκο Περτσινίδη και στην πορεία εξελίχθηκε σε σημαντικό μεσαίο παίκτη της κατασκευαστικής αγοράς, με πολλά ιδιωτικά έργα, αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, αναλάμβανε και διάφορες εργολαβίες για έργα δικτύου κ.α. Το 2005 ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ.
Στην ανοδική της τροχιά πόνταρε προφανώς και η εταιρεία αυτοκινήτων «Σφακιανάκης» η οποία το Νοέμβριο του 2006 εξαγόρασε το 49,9% των μετοχών, έναντι 13 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα των οικιστικών ακινήτων και του real estate.
Με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση και το πάγωμα των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, ξεκίνησε και η «κάθοδος» της Αθωνικής Τεχνικής. Έτσι, η «Σφακιανάκης» τον Μάρτιο του 2016 προχώρησε σε πώληση του συνόλου των 3.307.230 μετοχών που κατείχε (ποσοστό 49,9%) με τίμημα 0,003 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 9.921,69 ευρώ, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από μη βασικές δραστηριότητες.
Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, με τις συσσωρευμένες ζημίες να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις τα 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια. Στις 25 Αυγούστου 2017 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε την Αθωνική Τεχνική σε πτώχευση, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 28/8/2015. Έκτοτε άρχισε το «γαϊτανάκι» των πλειστηριασμών.
Διαβάστε ακόμη:
Τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια
Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Περιμένουμε μερίσματα 1,3 δισ. ευρώ από τις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης
Στα χέρια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου το κόμμα Κασιδιάρη