Πάνω από 7.000 είναι οι εταιρείες «ζόμπι» παγκοσμίως με περίπου 2.000 από αυτές να βρίσκονται στις ΗΠΑ, γεγονός που τις καθιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Σε έρευνα που διεξήγαγε το Associated Press διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και έχουν τόσα χρέη, που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους.
Εκτός από το σοκ που θα προκαλέσουν στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα αφήσουν άνεργους πάνω από 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες.
Για πολλές από αυτές τις εταιρείες «ζόμπι» ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι πολύ κοντά, καθώς λήγουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής δόσεων δανείων που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων.
Ο εν λόγω όρος αναφέρεται συνήθως σε εταιρείες που απέτυχαν να έχουν αρκετά κέρδη από τις δραστηριότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους των δανείων τους.
Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα καθώς τα χαμηλά επιτόκια που ίσχυαν για χρόνια (πριν από την αύξησή τους) επέτρεπαν στις εταιρείες να συσσωρεύσουν άφθονο φθηνό χρέος.
Το AP εκτιμά, ότι τα χρέη αυτών των εταιρειών έχουν αυξηθεί πάνω από το 1/3 την τελευταία δεκαετία στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι, ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών που χρεοκοπούν έχει φτάσει σε υψηλό 14 ετών, μια αύξηση που εν μέρει εξηγείται σε εποχές ύφεσης. Οι εταιρικές χρεοκοπίες, ωστόσο, αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο σπάζοντας ρεκόρ δεκαετίας σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία δημιουργώντας μια μεγάλη ανησυχία για τις αντοχές και της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Υπολογίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο λήγουν δόσεις δανείων 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα δύο τρίτα του συνόλου που οφείλονται μέχρι το τέλος του έτους.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες «ζόμπι» μπορεί να αναγκαστούν να προχωρήσουν στο διάστημα αυτό σε μαζικές απολύσεις, ξεπούλημα επιχειρηματικών μονάδων τους ακόμη και σε χρεοκοπία.
Διαβάστε ακόμη
NBG Securities: Βλέπει υπεραπόδοση, δίνει υψηλότερες τιμές για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)
Κλιματική κρίση: Πώς τα δάση θα γίνουν πιο ανθεκτικά
Singapore Airlines: Πώς αποζημιώνει τους επιβάτες που τραυματίστηκαν από τις ισχυρές αναταράξεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ