© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Από τη μία η σημαντική ζήτηση που καταγράφεται στα ασφαλιστήρια Ζωής και Υγείας, από την άλλη οι μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων που έχουν ωθήσει κόσμο να ασφαλίσει σπίτια και επιχειρήσεις, η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά αναπτύσσεται φέτος με διψήφιο ρυθμό κάνοντας πλέον ορατό τον στόχο των 6 δισ. ευρώ στην ετήσια παραγωγή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εταιρειών-μελών της Ενωσης το φετινό χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθε σε 2,33 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12,1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023. Συγκριτικά, συνολικά το 2023 η ασφαλιστική παραγωγή ήταν 5,26 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως, αν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα δείξει επίδοση πολύ κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ!
Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν και φέτος τα συμβόλαια Ζωής και Υγείας – σε μεγάλο βαθμό αυτό συνδέεται με τις μεγάλες ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησαν φέτος οι εταιρείες. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, το α’ φετινό πεντάμηνο η παραγωγή ασφαλίστρων στον Κλάδο Ζωής παρουσίασε αύξηση 14,6% φτάνοντας στο 1,13 δισ. ευρώ και αντίστοιχα στον Κλάδο Ζημιών 9,9%, φτάνοντας στο 1,19 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας φέτος είναι 14% σε σχέση με πέρυσι και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων κατά 5,6%!
Σύμφωνα με παράγοντες των ασφαλιστικών εταιρειών, οι αυξήσεις-φωτιά στα συμβόλαια Υγείας έχουν να κάνουν με τις σημαντικές αυξήσεις που έχουν επιβάλει οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ σε ό,τι αφορά αυτές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, κρίθηκαν επιβεβλημένες καθώς ήδη εδώ και χρόνια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την ίδια ώρα οι χρεώσεις για ζημιές, ανταλλακτικά κ.ο.κ. έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Επιτακτική εξάλλου κρίθηκε η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς πλέον τα φαινόμενα, όπως κατέδειξε η θεομηνία «Daniel» πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Σημειωτέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν αποζημιώσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, γεγονός που κατέστησε κάποιες εξ αυτών ζημιογόνες στην περσινή χρήση παρά τη σημαντική ανάπτυξη της παραγωγής.
Παρ’ όλα αυτά, η άμεση ανταπόκριση των ασφαλιστικών σε εκείνες τις καταστροφές παρείχαν την καλή έξωθεν μαρτυρία πείθοντας περισσότερους πολίτες να προχωρήσουν σε ασφάλιση των περιουσιών ή της επιχείρησής τους. Κάτι που φρόντισαν να επικοινωνήσουν οι εταιρείες και στην περίπτωση της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική δημιουργώντας ειδικές τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες για την άμεση εξυπηρέτηση και την αποζημίωση των ασφαλισμένων των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
Βέβαια η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν μικρή ασφαλιστική συνείδηση έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών, κάτι όμως στο οποίο ποντάρουν σήμερα οι μεγάλες ασφαλιστικές, που τα τελευταία χρόνια μέσα από εξαγορές επενδύουν στο μέλλον της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Θεωρούν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, γι’ αυτό εξάλλου, πέραν των νέων μεγάλων παικτών που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία έπειτα από έναν σημαντικό κύκλο συγκέντρωσης, ανακατατάξεις υπάρχουν και στις μικρότερες εταιρείες. Από τα σημαντικότερα deals το τελευταίο διάστημα ήταν αυτό μεταξύ του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και του κ. Νίκου Μακρόπουλου τον περασμένο Μάιο για εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής από την Intracom Holding και έμμεση είσοδο στο Χ.Α. της πρώτης μέσω του σχήματος Intracom Properties – Κλουκίνας – Λάππας Α.Ε. που θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holding. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο το deal εξαγοράς της Υδρόγειου Ασφαλιστικής της οικογένειας Κασκαρέλη από τoν ιταλικό συνεταιριστικό ασφαλιστικό όμιλο Reale μέσω της εταιρείας Società Reale Mutua di Assicurazioni και την παράλληλη επέκτασή της στον Κλάδο Ζωής.
Σε επίπεδο παραγωγής ασφαλίστρων, οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες είναι οι ΝΝ Hellas (881,8 εκατ. ευρώ το 2023), Εθνική Ασφαλιστική (734,3 εκατ. ευρώ) και Eurolife (618,8 εκατ. ευρώ). Ακολουθεί η Generali Hellas (508,9 εκατ. ευρώ), ενώ στην πέμπτη θέση ανέβηκε μετά την ενοποίησή της με την Ευρωπαϊκή Πίστη η Allianz (437,5 εκατ. ευρώ), αφήνοντας έστω οριακά πίσω στην έκτη θέση την Interamerican (431 εκατ. ευρώ). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ergo (275,7 εκατ.), η Alpha Life (267 εκατ. ευρώ), η Groupama (212,7 εκατ. ευρώ) και η Ιντερσαλόνικα (140,6 εκατ. ευρώ). Η τελευταία είναι και η μοναδική ελληνικών συμφερόντων στο top 10 των εταιρειών, με 11η την εισηγμένη στο Χ.Α. Interlife Ασφαλιστική (93,82 εκατ. ευρώ).
Φιλίππα Μιχάλη – NN Hellas: Η επόμενη φάση του μετασχηματισμού και ο στόχος του €1 δισ.
Με διψήφιο ποσοστό αναπτύσσεται φέτος η NN Hellas, η οποία μετά την απορρόφηση της πάλαι ποτέ Metlife Greece αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην ασφαλιστική αγορά συνολικά και ας δραστηριοποιείται μόνο στον Κλάδο Ζωής και Υγείας. Κάτι που σημαίνει πως αν ο ρυθμός αυτός, που σε επίπεδο πενταμήνου κινούνταν στο +14%, διατηρηθεί έως το τέλος της χρονιάς, τότε η εταιρεία θα γίνει η πρώτη στην Ελλάδα που θα πιάσει το 1 δισ. ευρώ σε παραγωγή! Πάντως σήμερα, με το πέρας της πλήρους ενοποίησης δραστηριοτήτων, δικτύων κ.ο.κ. των δύο εταιρειών, το νέο σχήμα υπό τη διευθύνουσα σύμβουλο Φιλίππα Μιχάλη έχει περάσει πλέον σε φάση μετασχηματισμού. Στόχος αυτού, η ενίσχυση όλων των καναλιών διανομής μέσα από σύγχρονα εργαλεία και προϊόντα, καθώς και η απλοποίηση και περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών και η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων. Κλειδί επίσης της αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελεί η συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς με προϊόντα bancassurance.
Δημήτρης Μαζαράκης – Εθνική Ασφαλιστική: Το πλάνο αναδιάρθρωσης και το στοίχημα του νέου CEO
Η αναδιάρθρωση και ο μετασχηματισμός της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά την εξαγορά της από τη CVC εισέρχονται πλέον σε νέα φάση μετά την ανάληψη των ηνίων της εταιρείας τον περασμένο μήνα από τον κ. Δημήτρη Μαζαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που την τελευταία εξαετία είχε την ευθύνη των χωρών του Περσικού Κόλπου για τον πολυεθνικό όμιλο Metlife, αναμένεται να εστιάσει σε προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν διαχρονικά βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξη, στην περαιτέρω ενίσχυση των δικτύων πωλήσεων, στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθέσιμων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, στη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας του οργανισμού, καθώς και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, των ασφαλιστών και των συνεργατών της εταιρείας. Κι αυτό καθώς η δεύτερη τη τάξει ασφαλιστική εταιρεία της χώρας μπορεί να είχε πέρυσι αύξηση παραγωγής στα 734,3 εκατ. ευρώ από 655,76 εκατ. ευρώ το 2022, εντούτοις είχε ζημίες που ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ. Κι αυτό κυρίως επειδή είχε έκτακτες επιβαρύνσεις 136,6 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο χαρτοφυλάκιο Υγείας, που περιλαμβάνει προϊόντα Ζωής με εγγυημένες αποδόσεις και ισόβιες καλύψεις υγείας, την κακοκαιρία «Daniel» και τα έξοδα μετασχηματισμού. Χωρίς τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια, η εταιρεία εμφανίζει ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 100,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα από τα 92,8 εκατ. του 2022.
Οι ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας είναι αυξημένες κατά 10,8% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω των αυξημένων ασφαλίστρων από τα ατομικά συμβόλαια Ζωής και τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά Συμβόλαια. Οι Γενικές Ασφαλίσεις είναι αυξημένες κατά 15,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω αυξημένης παραγωγής στον κλάδο Πυρός. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας με τη χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική χρονική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου και τη χρήση μεταβατικών μέτρων ανέρχεται σε 214%. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας χωρίς τη χρήση του μεταβατικού μέτρου των τεχνικών προβλέψεων, αλλά με χρήση της προσαρμοσμένης καμπύλης ανέρχεται σε 177% από 187% το 2022.
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου – Eurolife FFH: Νέα προϊόντα και επενδύσεις στην τεχνολογία
Οι επενδύσεις στην τεχνολογία, η ανάπτυξη νέων προϊόντων σε προσιτό κόστος που θα ταιριάζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις και η υποστήριξη του δικτύου των συνεργατών αποτελούν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου Eurolife FFH σήμερα. Ειδικά στο κομμάτι της τεχνολογίας, η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει το άλμα ώστε τα προσεχή χρόνια να εισέλθει στο insurtech και να παράγει η ίδια λύσεις και εφαρμογές μέσα από τη συνεργασία της με την ινδική LTIMindtree. Με την τελευταία και την υποστήριξη του ομίλου Fairfax έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία Gen AI και Digital Hub στην Αθήνα για την ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων λύσεων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Το hub θα υποστηρίζεται επίσης από ειδικές εγκαταστάσεις της LTIMindtree στην Πολωνία και τη Βομβάη. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ομίλου, στη χρήση του 2023 τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του ομίλου ανήλθαν σε 618,8 εκατ. ευρώ διατηρώντας τα επίπεδα παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς (617,3 εκατ.).
Η παραγωγή ασφαλίστρων Ζωής στην Ελλάδα παρουσίασε οριακή μείωση 1,8% το 2023, υποχωρώντας στα 527,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι πωλήσεις των Unit Linked αποταμιευτικών προϊόντων παρουσίασαν σημαντική αύξηση αντικαθιστώντας μέρος της παραγωγής των παραδοσιακών συμβολαίων Ζωής. Τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Γενικών Ασφαλίσεων ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 13,7%. Το αποτέλεσμα των ασφαλίσεων Ζωής ανήλθε σε 18,2 εκατ. το 2023 από 17,9 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ των Γενικών Ασφαλίσεων, που χαρακτηρίστηκε από τις σοβαρές φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στην Ελλάδα, ήταν αρνητικό, στα -6 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 131,4 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 41,8% σε σχέση με το 2022 (225,6 εκατ.). Η μείωση οφείλεται κυρίως στις ζημιές αποτίμησης των υποχρεώσεων από επενδυτικά συμβόλαια ύψους 45,9 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι κερδών αποτίμησης ύψους 123,1 εκατ. ευρώ το 2022. Τα καθαρά κέρδη για τη χρήση του 2023 διαμορφώθηκαν σε 40,1 εκατ. ευρώ έναντι 102,2 εκατ. ευρώ το 2022. Ο Δείκτης Φερεγγυότητας ΙΙ στο τέλος της χρήσης ήταν στο 177% έναντι 205% έναν χρόνο πριν.
Παναγιώτης Δημητρίου – Generali Hellas: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην ασφάλιση επιχειρήσεων και περιουσίας
Με την ολοκλήρωση της ενοποίησης με την πάλαι ποτέ AΧΑ Ασφαλιστική μετά το προ τριετίας deal, η Generali Hellas βρίσκεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων παικτών της ελληνικής αγοράς χτίζοντας μια ισχυρή θέση τόσο στο κομμάτι των ασφαλειών Zωής και Yγείας όσο και στις Γενικές Ασφαλίσεις και κυρίως στην ασφάλιση επιχειρήσεων και περιουσίας.
Γι’ αυτό και η εταιρεία επηρεάστηκε όσο καμία άλλη ασφαλιστική από τις περσινές φυσικές καταστροφές.
Eτσι, παρά το γεγονός ότι αύξησε τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρά της κατά 6,6% ξεπερνώντας το μισό δισ. ευρώ (508,9 εκατ. ευρώ) και σημείωσε επενδυτικά αποτελέσματα ύψους 23,4 εκατ. ευρώ, είδε τα λειτουργικά της αποτελέσματα να διαμορφώνονται στα +6,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη να κινούνται σε ελαφρά αρνητικά επίπεδα (-1 εκατ. ευρώ).
Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Δημητρίου επιμένει στις προοπτικές που ανοίγονται και στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, ιδίως καθώς ο Έλληνας τώρα αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά την ασφάλιση της υγείας και της περιουσίας του.
Η παραγωγή της εταιρείας πέρυσι αφορούσε 236,8 εκατ. ευρώ από τις ασφαλίσεις Ζωής (+10,7% από το 2022) και 272,1 εκατ. ευρώ από τις Γενικές Ασφαλίσεις (+3,2%). Κατά τη διάρκεια του 2023 τα έκτακτα γεγονότα φυσικών καταστροφών, των πλημμυρών από τον «Daniel» και των δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είχαν επίδραση άνω των 400 εκατ. στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, από την οποία το μερίδιο της Generali Hellas ήταν 119,2 εκατ. σε μεικτό επίπεδο λόγω της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παρά τη σημαντική αυτή επίπτωση, η Generali Hellas παρουσίασε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους σημείωσε οριακές ζημίες ύψους 1,02 εκατ. ευρώ.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 148,1% με τη χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου (volatility adjustment).
Βασίλης Χριστίδης – Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη: Το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού
Τρεις βασικούς στόχους έχει θέσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ευρωπαϊκής Πίστης Βασίλης Χριστίδης, ο οποίος ανέλαβε από τις αρχές του χρόνου το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης της ενοποίησης μετά το προ διετίας deal.
Ο πρώτος στόχος προφανής, ο μετασχηματισμός της νέας εταιρείας που έχει δημιουργηθεί, η βελτίωση της επικοινωνίας της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς και η βελτίωση των υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους και τους συνεργάτες της.
Πράγματα που μόνο απλά δεν είναι, αν αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία συγκερασμού της κουλτούρας μιας μεγάλης πολυεθνικής με μία κατά τα άλλα αρκετά προσωποπαγή ελληνική εταιρεία, η οποία όμως έχει καταφέρει να έχει ένα σημαντικό και παραγωγικό δίκτυο συνεργατών.
Ετσι, το νέο σχήμα, η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, μετά και την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πέρυσι τον Μάιο, έχει αναρριχηθεί στην πέμπτη θέση της ασφαλιστικής αγοράς με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 437,5 εκατ. ευρώ το 2023. Τα 131,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις ασφαλίσεις Ζωής (περιλαμβάνεται η παραγωγή των Unit Linked) και 305,6 εκατ. ευρώ ασφαλίσεις Κατά Ζημιών, σημειώνοντας συνολική αύξηση 7% σε σύγκριση με το άθροισμα της παραγωγής του 2022 των δύο εταιρειών.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, βάσει ΔΠΧΑ της ενοποιημένης εταιρείας, διαμορφώθηκαν σε 12,8 εκατ. ευρώ για το 2023. Τα αποτελέσματα από την επενδυτική δραστηριότητα της ενοποιημένης εταιρείας ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ενώ τα ίδια κεφάλαια, βάσει ΔΠΧΑ, ανήλθαν σε 255,6 εκατ ευρώ.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας SCR διαμορφώθηκε στο 143,2% με τη χρήση των μεταβατικών μέτρων (χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου).
Γιάννης Καντώρος – Interamerican: Πρωταγωνιστής στις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές
Η εξαγορά της μεικτής άδειας της ασφαλιστικής εταιρείας Ορίζων και η συγχώνευση όλων των νομικών οντοτήτων της κάτω από μία ενιαία εταιρεία που ολοκληρώθηκε στην εκπνοή του 2023 βοήθησε την Interamerican Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία να απλοποιήσει τη δομή της και να κάνει ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία μετασχηματισμού των τελευταίων ετών.
Ο όμιλος, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Καντώρο, κατάφερε πέρυσι να ανεβάσει την παραγωγή του κατά 8%, φτάνοντας τα 431 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις ασφαλίσεις Ζωής και 379 εκατ. ευρώ τις ασφαλίσεις Κατά Ζημιών.
Τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας και των θυγατρικών της διαμορφώθηκαν σε 24,1 εκατ. ευρώ κέρδη για το 2023 έναντι 57,4 εκατ. ευρώ το 2022, βάσει της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που συντάχθηκε για σκοπούς ενοποίησης. Τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν θετικά από την αυξημένη παραγωγή και τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς και από το αποτέλεσμα των επενδύσεων.
Αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα είχαν οι έκτακτες μεγάλες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφικά γεγονότα (πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) σε ασφαλίσεις Περιουσίας και Αυτοκινήτων, ενώ στον Κλάδο Υγείας αρνητική επίδραση είχε η πίεση του πληθωρισμού που επηρέασε αρνητικά το κόστος αποζημιώσεων και διαχείρισης των περιστατικών, όπως και η αύξηση της συχνότητας των περιστατικών.
Ο Δείκτης Φερεγγυότητας διαμορφώθηκε στο 126% με τη χρήση της προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας στη σχετική διάρθρωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου έναντι 176% του 2022.
Διαβάστε ακόμη
Συντάξεις: Έρχονται 12 αλλαγές από το φθινόπωρο – Στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό μετά τη ΔΕΘ
Apple και Google θέλουν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές κάρτες – κλειδιά με εφαρμογή στο wallet
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ