Ένας από τους λίγους Έλληνες δισεκατομμυριούχους, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, έγινε φέτος πλουσιότερος από ποτέ.
Με την είσοδο του 2023, ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και γεννημένος στην Ρώμη επιχειρηματίας είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται στα 3,7 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes. Ποσό, το οποίο θεωρείται το υψηλότερο από την εποχή που κατάφερε να εισέλθει στην λίστα των ισχυρότερων οικονομικά ανθρώπων του κόσμου κι ενώ είχε κλείσει το 2022 κατά 100 περίπου εκατ. δολ. χαμηλότερα, στα 3,6 δισ. δολάρια.
Ήταν το 2012 όταν το όνομα του άλλοτε «Mr.Glencore» συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην λίστα Forbes με χαρτοφυλάκιο 2,8 δισ. δολάρια. Τότε, έναν χρόνο πριν για την ακρίβεια, ο Ελβετικός πολυεθνικός κολοσσός των commodities μπήκε στο χρηματιστήριο και ο ίδιος κέρδισε μια θέση μεταξύ των billionaires του πλανήτη.
Αν και σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας και πλέον ο προσωπικός πλούτος του διατηρείται σταθερά σχεδόν πάνω από το «φράγμα» των 2 δισ. δολ., εξαίρεση αποτέλεσε το δύσκολο για όλες τις αγορές 2020. Το portfolio του Μυστακίδη έπεσε την συγκεκριμένη περίοδο στο 1,1 δισ. δολ., αλλά τα επόμενα δυο έτη ακολούθησε ανοδική πορεία (2021: 2,3 δισ. δολ., 2022: 3,6 δισ. δολ., 2023: 3,7 δισ.δολ./Real Time Net Worth – Forbes), με δεδομένη τη σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές των εμπορευμάτων και των μεταλλευμάτων, μετά τη σκληρή δοκιμασία εν μέσω της πανδημίας και τις απότομες διακυμάνσεις που τις χαρακτήρισαν.
Ο δισεκατομμυριούχος businessman, ή απλά «Τέλης» για τους φίλους του, παραιτήθηκε στα τέλη του 2018 από το πόστο του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore για λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί εκτενώς στο παρελθόν (οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και έθεσαν απαγόρευση στην άσκηση των καθηκόντων του λόγω παραβιάσεων συμμόρφωσης), αλλά διατήρησε και εξακολουθεί να κατέχει ένα ποσοστό μετοχών της εταιρείας στο όριο, περίπου, του 3%.
Αυτό που βοήθησε τον πιο εύπορο Έλληνα από όσους έχουν επιχειρηματική ή επενδυτική παρουσία στην χώρα να υπερκαλύψει τις απώλειες του είναι, κατά τα φαινόμενα, οι επιδόσεις της εισηγμένης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανέφεραν μεγάλα ξένα media, το τμήμα άνθρακα της Glencore πέρσι συνεισέφερε 8,9 δισ. δολ. στα κέρδη της μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο να φθάσει η απόδοση των μετόχων της σε ύψη-ρεκόρ.
Η εξέλιξη αποδίδεται στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οδήγησε τις τιμές σε τέτοια επίπεδα, με την Glencore να επωφελείται επειδή ο αντίστοιχος τομέας της παράγει τον τύπο θερμικού άνθρακα υψηλής ποιότητας ο οποίος χρησιμοποιείται στους ευρωπαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Αντιμέτωπη με ερωτήματα
Ωστόσο, οι μέτοχοι και επενδυτές της Glencore απαιτούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα πλάνα της για τη μείωση της εξόρυξης και εμπορίας άνθρακα, καθώς η πιο κερδοφόρα εταιρεία ορυκτών καυσίμων στην υφήλιο βρίσκεται αντιμέτωπη με ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της λειτουργίας των επιχειρήσεών της στο κλίμα.
Ομάδα μετόχων περιλαμβανομένων των Legal & General Investment Management και HSBC Asset Management φέρεται μάλιστα να κατέθεσε σχετικό ψήφισμα εν αναμονή της ετήσιας συνέλευσης της Glencore τον προσεχή Μάιο. Με αυτό ζητά ανάμεσα σε άλλα να αποκαλυφθεί και να αξιολογηθεί πώς η προβλεπόμενη παραγωγή θερμικού άνθρακα της εταιρείας ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή να περιορίσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C. Με φόντο τις γενικότερες ανησυχίες για ενδεχόμενο «εκτροχιασμό» της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια πάντως η Glencore, σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, έχει υιοθετήσει κλιματικούς στόχους που θα περιορίσουν τελικά τις δραστηριότητές της στον άνθρακα.
Πότε πούλησε μετοχές
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, εμφανίσθηκε την Άνοιξη του 2022 να έχει «εξαργυρώσει» ένα μέρος των μετοχών του στον Ελβετικό όμιλο, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αυτές ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας, με ό,τι αυτό σήμαινε για την περιουσία του (στο συγκεκριμένο timing είχε αυξηθεί κατά 1,1 δισ. δολ.). Ο πόλεμος της Ουκρανίας πυροδότησε μια αναμόχλευση στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως επισημάνθηκε τον Μάρτιο από τον διεθνή τύπο, με πολλά από τα βασικά προϊόντα της Glencore, από τον άνθρακα μέχρι τον χαλκό και το νικέλιο, να διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Στην Ελλάδα ο Μυστακίδης εμφανίζεται να έχει τοποθετηθεί στον τραπεζικό κλάδο (Τράπεζα Πειραιώς), στην Phoenix Vega Mezz Plc (εταιρεία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών), το real estate (με αγορές ακινήτων αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ ακούγεται ότι κατά καιρούς δέχεται κρούσεις για τη συμμετοχή του και σε άλλους, π.χ. στην ενέργεια (ΑΠΕ), την βιομηχανία, τον τουρισμό.
Ο ίδιος ουδέποτε έκοψε, άλλωστε, τον «ομφάλιο λώρο» που τον συνδέει με την πατρίδα. Επισκέπτεται συχνά την πολυτελή εξοχική του έπαυλη στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, κρατά «ζεστές» τις επιχειρηματικές επαφές του στην Ελλάδα και δεν λέει «όχι» στις καλές επενδυτικές ευκαιρίες.
Στην εκπνοή του 2021 πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση στη ναυτιλία και στην Union Maritime με έδρα το Λονδίνο.
Διαβάστε ακόμη
Δημοσιονομικός χώρος άνω του 1 δισ. ευρώ για παροχές έως τις εκλογές
Dominic Schnider (UBS): Χρυσή επενδυτική ευκαιρία τα εμπορεύματα της ανάπτυξης