Άφησε εποχή τόσο με την προεδρία του στον ιστορικό σύλλογο του Ολυμπιακού, όσο και με τις πράξεις, τα «τσιτάτα» και τη γενικότερη συμπεριφορά του. Απασχόλησε με αρνητικό πρόσημο την επικαιρότητα κατά το παρελθόν, κατηγορήθηκε για διάφορα αδικήματα, δικάστηκε, φυλακίστηκε, αθωώθηκε και κάποια στιγμή χάθηκε από τη δημοσιότητα.
Ο λόγος για τον Αργύρη Σαλιαρέλη, τον αποκαλούμενο και «βασιλιά των ρουμπινιών», που, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, θα βρεθεί τον επόμενο μήνα αντιμέτωπος με το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για ένα ακίνητό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αίγινα.
Κατά τις «ένδοξες εποχές» ο Σαλιαρέλης είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία στο νησί, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τον περίφημο «πύργο» του, που κατά καιρούς χρησιμοποιείτο ως «κτήμα» για γάμους και δεξιώσεις.
Ο τέταρτος πλειστηριασμός
Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, θα βγει σε πλειστηριασμό στις 8 Δεκεμβρίου ένα αγροτεμάχιο έκτασης 6.675 τ.μ. με αποθήκη και πηγάδι, που βρίσκεται στη θέση «Φανάρι ή Πλακάκια» της Αίγινας.
Το αγροτεμάχιο αποκτήθηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την εταιρεία του ΑΡΣΑΛ Α.Ε. (Α. Σαλιαρέλης Γεωργικαί-Εμπορικαί-Κτηματικαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις), επισπεύδοντες είναι ιδιώτες και το χρέος για το οποίο έγινε η αναγκαστική κατάσχεση τον Φεβρουάριο του 2019, είναι 78.122 ευρώ.
Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε μετά από δικαστική απόφαση στις 500.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο φέρει δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ των επισπευδόντων, για 33.000 ευρώ (εγγραφείσα στις 24/3/2010) και για 15.000 ευρώ (εγγραφείσα την 22/7/2010).
Είναι η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο βγαίνει στο σφυρί καθώς από τον Οκτώβριο του 2019 έχουν προηγηθεί τρεις άγονοι πλειστηριασμοί (και δύο αναβολές λόγω covid-19), με την τιμή πρώτης προσφοράς να είναι αρχικά στις 700.000 ευρώ και στη συνέχεια στις 650.000 ευρώ.
Η νέα μειωμένη τιμή εκκίνησης αποφασίστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στις 28 Ιουλίου 2021, όταν η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αναβολές λόγω της πανδημίας. Στο δικαστήριο οι επισπεύδοντες ζήτησαν η τιμή να μειωθεί στις 350.000 ευρώ, ενώ ο Σαλιαρέλης υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί και να ορισθεί κατ ελάχιστον στις 750.000-850.000 ευρώ,, καθώς κατά τα λεγόμενά του, η αγοραία αξία του ακινήτου είναι 1,2 εκατ. ευρώ, αναφέροντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές. Οι οποίοι, ωστόσο, δεν φάνηκαν κατά τους τρεις πλειστηριασμούς όταν είχαν την ευκαιρία να το «χτυπήσουν» μισό εκατομμύριο φθηνότερα…
Στη δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι «η κατάθεση του ανωτέρω δεν κρίνεται πειστική αφού δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο πρόσφατο συγκριτικό στοιχείο καθόσον η καθ ής δεν προσκόμισε, ούτε επικαλέστηκε έκθεση εκτίμησης της εμπορικής αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου από πιστοποιημένο εκτιμητή». Όπως αναφέρεται μάλιστα, το μόνο που προσκομίστηκε ήταν ένα δημοσίευμα εφημερίδας του περασμένου Ιουνίου που έλεγε ότι καταγράφουν μεγάλη άνοδο οι αντικειμενικές τιμές στους δήμους της πρώην Νομαρχίας Πειραιά.
Τελικά το δικαστήριο όρισε τη νέα τιμή πρώτης προσφοράς στις 500.000 ευρώ…
Η «εισβολή» στο σκηνικό μέσω Κοσκωτά
Ο Αργύρης Σαλιαρέλης «εισέβαλε» στο σκηνικό όταν διαδέχθηκε τον Κοσκωτά στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού το 1988 και το οποίο κατάφερε να κρατήσει για σχεδόν μια τετραετία.
Φερόταν τότε να διαθέτει μεγάλη περιουσία στην Αφρική και κυρίως στην Κένυα, που είχε αποκτήσει από εξόρυξη και εμπόριο πολύτιμων λίθων, εξ ου και το προσωνύμιο «βασιλιάς των ρουμπινιών» που τον ακολούθησε σε όλη τη διαδρομή του. Μια διαδρομή που σημαδεύτηκε από περιπετειώδεις καταστάσεις και τραγελαφικά γεγονότα.
Ο Σαλιαρέλης κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τον Κοσκωτά να διαφύγει με το προσωπικό του λίαρ τζετ, αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου συνελήφθη. Αν και αυτά συνέβαιναν την εποχή της «διαδοχής» στον Ολυμπιακό, οδηγώντας τον σε προφυλάκιση, τελικά μετά από προσφυγή στο Πρωτοδικείο ανέλαβε τη διοίκηση του ιστορικού συλλόγου.
Για την υπόθεση της φυγάδευσης του Κοσκωτά καταδικάστηκε το 1993 σε 10ετή φυλάκιση αλλά εξέτισε περίπου τη μισή ποινή του.
Ο βίος και η πολιτεία του στον Ολυμπιακό άφησαν εποχή. Από τις ηχηρές μεταγραφές, όπως του Όλεγκ Προτάσοφ, του Γιούρι Σάβιτσεφ, του Γκενάντι Λιτόφτσενκο, του Βασίλη Καραπιάλη, αλλά και του προπονητή Όλεγκ Μπλαχίν, μέχρι την ιστορική κόντρα του με τους φιλάθλους της «Θύρας 7». Τους οποίους και είχε χαρακτηρίσει ως «επιστήμονες» όταν τον Φεβρουάριο του 1991 εισέβαλαν στο γήπεδο στον Ολυμπιακού-Αθηναϊκού.
Όταν, όμως, άρχισε να αναδεικνύεται το ταμειακό πρόβλημα της ομάδας, οι παίκτες να μένουν απλήρωτοι και να «σκάνε» οι επιταγές σε ξένους συλλόγους το κλίμα άλλαξε και οι οργανωμένοι οπαδοί έγιναν «εχθροί». Αυτοί με τη σειρά τους τον «αντάμειψαν» με το αξέχαστο σύνθημα για το…χαμένο πορτοφόλι σε ένα ματς με τη Δόξα Δράμας. Ακολούθησε ένας «πόλεμος» που κατέληξε στην απόφαση να μπουν…καγκελόπορτες στη Θύρα 7.
Αξέχαστα, ωστόσο, έμειναν και τα χαστούκια που έδωσε ο Σαλιαρέλης σε κάμεραμαν της ΕΡΤ και αργότερα, κατά τη διάρκεια δίκης, στο συγχωρεμένο εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρη Μιχαλόπουλο.
Η πτώση και οι δικαστικές περιπέτειες
Το τέλος της επεισοδιακής θητείας του στην προεδρία του Ολυμπιακού, τον Μάρτιο του 1992, ακολούθησαν διάφορες περιπέτειες, με το όνομά του να εμπλέκεται σε υποθέσεις απάτης, παράνομης οπλοφορίας, πλαστών χαρτονομισμάτων, απλής σωματικής βλάβης και εξύβρισης. Το 2013 ενεπλάκη σε μια υπόθεση εμπρησμού μετά από καταγγελία επιχειρηματία της Αίγινας με εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων εναντίον εκείνου και ενός άλλου επιχειρηματία, ότι ήθελαν να τον καταστρέψουν, φτάνοντας στο σημείο να κάψουν εφτά αυτοκίνητα της επιχείρησής του.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τον καταδίκασε σε 9 έτη κάθειρξη, αλλά μετά από 8 χρόνια, τον περασμένο Μάιο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά τον αθώωσε με ψήφους 4-3 και με τον εισαγγελέα να κάνει απαλλακτική πρόταση…
Διαβάστε ακόμα:
Εντάσσονται και τα ακίνητα του 2021 στο «Νέο Εξοικονομώ»
Σούπερ μάρκετ: Νέα μέτρα από σήμερα – Τι ισχύει για λιανεμπόριο κομμωτήρια
Ενεργειακή κρίση: Πώς θα γίνει η κατανομή της επιδότησης στο ρεύμα