search icon

business stories

Αραβική εισβολή στην Premier League – «Πόλεμος του Κόλπου 2» για τα 9,1 δισ. ευρώ των αγγλικών γηπέδων (pics)

Πώς γνωστοί billionaires προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τους Μανσούρ και Σαλμάν σε Μάντσεστερ Σίτι, Νιούκαστλ στο όνομα του Financial Fair Play - Σε ξένα χέρια το 70% των ομάδων - Οι τζίροι, οι κόντρες, τα συμφέροντα

Τι θα φέρει η νέα αραβική «εισβολή» στο βρετανικό ποδόσφαιρο; Το «χρυσό» deal για την εξαγορά μιας ουραγού της βαθμολογίας, της Νιούκαστλ, από έναν κροίσο και δίπλα του ισχυρούς τεχνοκράτες του χώρου, «απειλούν» με ανατροπές το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Σαν αυτές που βίωσε η ξενοκρατούμενη (αμερικανοκρατούμενη, κυρίως) Premier League όταν ένας άλλος βαθύπλουτος «πετρελαιοπηγάς», ο Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν από το Άμπου Ντάμπι εμφανίσθηκε το 2008 και δαπάνησε πάνω από 2 δισ. για να μετατρέψει την Μάντσεστερ Σίτι από μόνιμο κομπάρσο σε μεγάλο πρωταγωνιστή των γηπέδων της Αγγλίας τα τελευταία χρόνια.

Τα φώτα, τώρα έχουν πέσει επάνω στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και οι «κακές γλώσσες» λένε ότι οι σχέσεις των δυο τους δεν είναι οι καλύτερες. Όμως, υπάρχουν κι άλλοι στο «παιχνίδι». Πολλοί άλλοι. Αντίπαλοι τους, σε άλλες ομάδες. Πλούσιοι κι αυτοί, μα ίσως όχι όσο τα αφεντικά της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι και της Νιούκαστλ, που πέρα από τις προσωπικές περιουσίες τους έχουν από «πίσω» τους oλόκληρα παλάτια και βασιλείς. Αυτοκρατορίες οι οποίες κάνουν business δισεκατομμυρίων και εκτός μπάλας στην Ευρώπη, έχοντας την δύναμη να διαθέσουν αμύθητα ποσά για να πετύχουν τους σκοπούς τους, να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους και να αυξήσουν την διεθνή πολιτική και επιχειρηματική επιρροή τους με «όχημα» το σπορ που χαρακτηρίζεται ως το «όπιο των λαών».

Το κλίμα των ημερών αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό και περιγραφικό τρόπο το… ευφυολόγημα της δημοφιλούς βρετανικής εφημερίδας «The Sun» που αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της σε έναν επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό «Gulf War 2» («Πόλεμο του Κόλπου Νο 2») λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας των δυο Αράβων στην πολυεθνική Premier League, όπου η πλειοψηφία (70%) των ιδιοκτητών των 20 συλλόγων είναι αλλοδαποί, αν προσθέσουμε και τους Αμερικανούς, Ρώσους, Ασιάτες κ.λ.π.

Και συγκρίνει τον πλούτο που κατέχουν (ή διαχειρίζονται) ο Σεΐχης Μανσούρ και ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, από την αξία των σκαφών αναψυχής και των εξοχικών τους επαύλεων, τους στόλους των πολυτελών αυτοκινήτων τους, μέχρι και τα οικογενειακά portfolio τους, αναδεικνύοντας «νικητή» μάλλον τον δεύτερο, όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα…

Οι Βρετανοί έχουν τρομάξει από αυτό που συμβαίνει και δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρωτοβουλία των συλλόγων της Premier League των 9,1 δισ. ευρώ, όσο υπολογίζεται το συνολικό market value των 20 ρόστερ από τους ειδικούς (Πηγή: Transfermarkt.de), να προσπαθήσουν να «μπλοκάρουν» με ψηφοφορία την αυτοχρηματοδότηση των ομάδων, έστω προσωρινά για έναν μήνα σε πρώτη φάση, με χορηγίες από εταιρείες συνδεδεμένες με τους μεγαλομετόχους τους. Προφανώς, για να βάλουν «φρένο» στον Μανσούρ και τον Σαλμάν. Θα τα καταφέρουν;

Το μέτρο υπερψήφισαν οι 18, μεταξύ αυτών και η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των Γκλέιζερ, η Άρσεναλ του Σταν Κρόνκι, η Λίβερπουλ του Τζον Χένρι κ.α., με εξαίρεση τις …Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Σίτι. Η μεν καταψήφισε την απόφαση η οποία την αφορά άμεσα, η δε απείχε θεωρώντας σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ότι η  διαδικασία μπορεί να αποβεί παράνομη, κρατώντας έτσι μια πιο διπλωματική μα ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της στάση. Αρά, τελικώς, οι δυο Άραβες ανταγωνιστές ταυτίσθηκαν, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα να δίνουν όσα …λεφτά θέλουν για το ποδόσφαιρο και να κάνουν «φύλλο και φτερό» το πολυσυζητημένο Financial Fair Play! Ποιος θα τους ζητήσει «πόθεν έσχες»;

«Μας φοβούνται, θα κάνουμε πολλές χορηγίες»

Ο νέος «πόλεμος των δισεκατομμυριούχων» μόλις ξεκινά και για το τι πρόκειται, πιθανόν, να επακολουθήσει προϊδεάζει μια σημαντική δήλωση-παρέμβαση για τα του ποδοσφαίρου από τον υπουργό οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αλ Τζανταάν.

Ο νέος κανονισμός για τον περιορισμό των χορηγιών, όπως είπε ο Αλ Τζανταάν, δείχνει ότι οι υπόλοιπες ομάδες ανησυχούν για τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην Premier League με την εμπλοκή των Αράβων ιδιοκτητών και πρόσθεσε ακόμα «…ειδικά τώρα που έχουμε επενδύσει σε έναν από αυτούς τους συλλόγους, ίσως είναι καλό σημάδι ότι υπάρχει δυνητικά ένας σοβαρός ανταγωνιστής που έρχεται στο δρόμο τους. Είναι καλό για όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα. Κάνουμε χορηγίες όχι μόνο με συλλόγους που κατέχουμε, κάνουμε χορηγίες και με διαφορετικούς συλλόγους… Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για χορηγούς».

Ο συγκεκριμένος θεωρείται εξέχουσα προσωπικότητα για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς είχε διορισθεί στην σημερινή θέση του με διάταγμα που εξέδωσε ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, την εποχή που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της χώρας του. Και εμμέσως ο υπουργός προανήγγειλε… μεγαλεία για τη Νιούκαστλ, ρίχνοντας «λάδι στην φωτιά» με τα λόγια του:

«Δεν παρακολουθώ το ποδόσφαιρο, αλλά θα μπορούσα να σας πω ότι εύχομαι αυτοί (η Νιούκαστλ) να δουν τη φιλοδοξία τους να υλοποιείται και είμαι πραγματικά βέβαιος ότι με τις επενδύσεις που θα γίνουν στην ομάδα και το στάδιο, θα δούμε ένα ενισχυμένο (ποδοσφαιρικό) κλαμπ».

Το μείζον θέμα αποτελεί, βέβαια, η χρονική διάρκεια του νέου μέτρου για το «μπλόκο» στις χορηγίες των Αράβων στους αγγλικούς συλλόγους της ιδιοκτησίας τους. Ρεπορτάζ των βρετανικών media αποκαλύπτουν ότι ναι μεν η Premier League ενέκρινε το deal των 300 εκατ. λιρών για την εξαγορά της Νιούκαστλ από το κρατικό fund (PIF) του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν (80%) και του συνέταιρους του στο consortium, το PCP Capital Partners της Αμάντα Στέιβλι (10%) και την RB Sports & Media (10%) διότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά μια «ομάδα εργασίας» εξετάζει εάν θα καταστήσει τη ρύθμιση μόνιμη!

Βέβαια, οι κανονισμοί της Premier League δεν επιτρέπουν στους νέους ιδιοκτήτες να επενδύσουν πάνω από 150 εκατ. λίρες την πρώτη τριετία, μα πάντα υπάρχει «παράθυρο» για υπερβάσεις στην χρηματοδότηση. Ο Σεΐχης Μανσούρ έχει …δείξει πως, ξεπερνώντας τον «σκόπελο» του Financial Fair Play για την Μάντσεστερ Σίτι επί χρόνια: με την χορηγία της φανέλας και την ονοματοδοσία του γηπέδου της από την αεροπορική εταιρεία Etihad, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το επόμενο πεδίο ενδιαφέροντος είναι αν Νιούκαστλ και Σίτι θα αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της απόφασης της λίγκας για το «stop» στις χορηγίες…

Σεΐχης Μανσούρ

Η ευρωπαϊκή «ξηρασία» και η «βόμβα» Εμπαπέ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2021 με την νυν κάτοχο του τροπαίου στο Champions League Τσέλσι, Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς ύψωσε την γροθιά του στον φετινό τελικό απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι του Σεΐχη Μανσούρ (1-0 στον αγγλικό «εμφύλιο» του Ο΄Πόρτο, τον Μάιο) και γενικά οι 17 κούπες της ομάδας του έχουν κοστίσει +2,2 δισ. ευρώ από το 2003.

Ο μεγιστάνας από το Άμπου Ντάμπι παρέλαβε μια Σίτι η οποία σταμάτησε να κατακτά τίτλους από το 1968-69 και επί των ημερών του «σαρώνει» επί βρετανικού έδαφος. Ευρωπαϊκό, όμως, δεν έχει σηκώσει και πάντα κάθε νόμισμα διαθέτει δυο όψεις… Διότι θα πρέπει να βρουν οι Άραβες το πώς θα διακριθούν οι ομάδες τους και εκτός συνόρων. Όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο…

Ξέθαψαν το «τσεκούρι του ποδοσφαιρικού πολέμου» και η συνέχεια αναμένεται τουλάχιστον εντυπωσιακή και ως προς τις μεταγραφικές κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν, με το ένα σενάριο να πέφτει στο τραπέζι μετά το άλλο.

Ένα από τα πιο ηχηρά θέλει τον σεΐχη του Μάντσεστερ να ετοιμάζει μεταγραφική «βόμβα» με την απόκτηση του Γάλλου σούπερ σταρ Κιλιάν Εμπαπέ τον Ιανουάριο από την Παρί Σεντ Ζερμέν του άλλου Άραβα, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, με μια σούπερ πρόταση, παρότι οι φήμες εμφανίζουν τον παίκτη διατεθειμένο να μετακομίσει το προσεχές καλοκαίρι στην Μαδρίτη και την Ρεάλ. Τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή του 23χρονου στράικερ είχε αγγίξει τα 180 εκατ. ευρώ, αλλά δεν πουλήθηκε… Ποιος θα …πρωτοτινάξει την ποδοσφαιρική μπάνκα στον αέρα;

Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν

70% ξένοι ιδιοκτήτες, 30% Βρετανοί

Η ειρωνεία είναι ότι στο ακριβότερο και εμπορικότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της γης, με ετήσια έσοδα σταθερά πάνω από τα 5 δισ. και κοντά στα 6 δισ. ευρώ για τα ταμεία των 20 ομάδων, παρά την μείωση των εισπράξεων από κάποιες πηγές εξ’ αιτίας της πανδημίας π.χ. τα εισιτήρια και εκ των οποίων η «μερίδα του λέοντος» προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους (3 δισ. ευρώ περίπου τη σεζόν 2020-21), οι Βρετανοί επιχειρηματίες θεωρούνται η μειοψηφία στις μετοχικές συνθέσεις τους.

Η διαπίστωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες προβλέψεις περί μαζικής φυγής των ξένων επενδυτών από την Premier League ελέω του Brexit.

Το Forbes «έδινε» τζίρο 5,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-19 και τη χρονιά του κορωνοϊού, το 2019-20 η Deloitte κατέγραψε απώλειες 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα πράγματα άρχισαν να «στρώνουν» από το 2021 και η TV «έσωσε» την κατάσταση, με την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι να «καρπώνεται» 178,8 εκατ. ευρώ, η «φτωχή» Νιούκαστλ Νιουκάστλ 135,7 εκατ. ευρώ και η 20η της λίστας Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 105,6 εκατ. ευρώ, όταν στην Ιταλία η τροπαιούχος Ίντερ έφθασε τα 100 εκατ. ευρώ!

Τέτοιου επιπέδου ποδοσφαιρικές business δεν αφήνουν κανέναν επιχειρηματία αδιάφορο. Από την έρευνα του newmoney.gr προκύπτει ότι από τους 20 βασικούς ιδιοκτήτες ή μεγαλομετόχους των ομάδων της Premier League οι 14 ή το 70% είναι ξένοι και οι 6 ή το 30% Βρετανοί.

Από τις ΗΠΑ κατάγονται οι 5 – η πλειοψηφία, από την Ασία οι 4 (Κίνα 2, Ταϊλάνδη, Ιράν), 2 είναι Άραβες, άλλοι 2 Ιταλοί και από 1 Ρώσος και Αιγύπτιος…

Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Ο εργοδότης του Γ. Αντετοκούνμπο, ο Σαουίρις και η…ΑΕΚ

Αφεντικά αμερικανούς billionaires διαθέτουν: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οικογένεια των Γκλέιζερ, η  Άρσεναλ τον Σταν Κρόνκι, η Λίβερπουλ τον Τζον Χένρι της Fenway Sports Group με συμπαίκτη τον συμπατριώτη του Τόμας Γουέρνερ, η Άστον Βίλα των εκ των εργοδοτών του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς Γουές Εντενς με «συνοδοιπόρο» τον Αιγύπτιο Νασέφ Σαουίρις, αδελφό του πολύ γνωστού για τις δραστηριότητες του και στην Ελλάδα Ναγκίμπ και η Μπέρνλι ελέγχεται από τον Αλαν Πέις της ALK Capital.

Άραβες έχουν η Νιούκαστλ τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Μάντσεστερ Σίτι τον Σεΐχη Μανσούρ.

Στην Τσέλσι ο Ρώσος Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι καθεστώς για 2η δεκαετία, ενώ σε ευρωπαϊκά χέρια βρίσκονται η Γουότφορντ του Ιταλού Τζίνο Πότσο και η Λίντς σε αυτά του συμπατριώτη του Αντρέα Ραντριζάνι της Eleven Sports (63%) και κατά 37% στην αμερικάνικη 49ers Enterprises.

Από Ασιάτες στην Λέστερ κουμάντο κάνει η King Power με τον Ταιλανδό Αϊγιαβάτ Σριβαντχαναπράμπχα Πρόεδρο και CEO, στην Γουλβς η κινέζικη Fosun του Γκούο Γκουάνγκτσανγκ που επενδύει και στην Ελλάδα, στην Σαουθάμπτον ο επίσης κινέζος Γκάο Γισένκ, στην Εβερτον ο Ιρανός Φαρχάντ Μοσίρι.

Σε Βρετανούς ανήκουν μόνο η Τότεναμ στην εισηγμένη επενδυτική εταιρεία ENIC Group (85,55%) του Τζο Λιούις ιδιοκτήτρια προ 20ετίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, η Κρίσταλ Πάλλας στον Στιβ Πάρις (με συμπαίκτες, πάντως, τους Αμερικανούς Τζος Χάρις – Ντέιβιντ Μπλίτζερ –Τζον Τέξτορ), η Μπράιτον στον Τόνι Μπλουμ, η Γουέστ Χαμ στους Ντέιβιντ Σάλιβαν-Ντέιβιντ Γκολντ, η Νόριτς έχει επικεφαλής την …μαγείρισσα Ντέλια Σμιθ και τον σύζυγο της συγγραφέα-εκδότη Μάικλ Γουίν-Τζόουνς και η Μπρέτφορντ τον Μάθιου Μπένχαμ, με τον Μάικ Ασλι να έχει εξέλθει της Νιούκαστλ…

Διαβάστε ακόμη

Technohull: Ταχύπλοα made in Greece – Πώς μπήκε σε ρότα ανάπτυξης μέσω… Γρηγόρη

Η ημέρα της Τράπεζας Αττικής, το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, ο Λάκων μπίζνεσμαν και τα 23 μικρά αεροδρόμια

Φοροδιαφυγή από… συνταξιούχο €950.000- Στη φάκα της ΑΑΔΕ έξι εταιρείες  

Exit mobile version