search icon

business stories

Απόστολος Τσικούρας (Glassnode, pamecrypto.gr): «H χρεοκοπία ενός παρόχου δεν θα σταματήσει τα crypto»

Η κατάρρευση του FTX, οι «ύποπτες» κινήσεις άλλων ανταλλακτηρίων και οι απώλειες για ομολογιούχους, δανειστές και καταθέτες εκτός, αλλά και εντός ελληνικών συνόρων

«Εάν χρεοκοπήσει μια μεγάλη αλυσίδα καφέ δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει κάποιος να πίνει καφέ. Ετσι και με τα κρυπτονομίσματα. Επειδή χρεοκόπησε ένας πάροχος -έστω κι αν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως- δεν θα σταματήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος των κρυπτονομισμάτων, αλλά σε κακοδιαχείριση από ανθρώπους.

Η φιλοσοφία των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο, είναι να μην εμπιστευόμαστε ανθρώπους, αλλά κώδικα». Αυτό σημειώνει στο «business stories» ο Απόστολος Τσικούρας, τελειόφοιτος φοιτητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεργάτης της Glassnode, της μεγαλύτερης εταιρείας οn chain αναλύσεων στον κόσμο, και συνιδρυτής του pamecrypto.gr, του οποίου επιμελείται την οn chain ανάλυση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί το ανταλλακτήριο FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ να χρεοκόπησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι γνώστες της αγοράς, ωστόσο, είχαν ήδη αντιληφθεί από τον περασμένο Ιούλιο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, μια και τα αποθεματικά του βρίσκονταν σε διαρκή πτωτική πορεία. «Αυτό από μόνο του, βέβαια, δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής», εξηγεί ο Απ. Τσικούρας, τονίζοντας πως όταν βγαίνουν χρήματα από ένα ανταλλακτήριο μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως ότι αντισταθμίζει τον κίνδυνο, μεταφέροντάς τα σε άλλα πορτοφόλια, στα οποία η πρόσβαση είναι περιορισμένη, ή ότι τα μεταφέρει σε άλλα ανταλλακτήρια για να αντισταθμίσει τις θέσεις του.

«Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι αυτό συνέβαινε γιατί πολύ απλά χρησιμοποιούσε χρήματα των πελατών για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του», προσθέτει.

Οπως αποκαλύπτει, δε, ανάλογες «ύποπτες» κινήσεις παρατηρούνται και από άλλα ανταλλακτήρια, όπως το Huobi, το Crypto.com, αλλά και το Gate.io, με το οποίο ο επενδυτικός βραχίονας του FTX, Alameda Research, φαίνεται να είχε πολλά πάρε-δώσε.

«Το ίδιο, βέβαια, συνέβαινε και με την Binance, είναι όμως τόσο μεγάλο ανταλλακτήριο που δεν έχουν μεγάλη σχέση τα κεφαλαιακά της διαθέσιμα προς τα διοχετευμένα κεφάλαια από και προς το FTX. Οι μεταφορές δηλαδή μπορεί να ήταν μεγάλες σε αξία, αλλά δεν συγκρίνονται με πολύ μικρότερα ανταλλακτήρια που δεν διέθεταν την κυριαρχία της αγοράς και μετέφεραν αντίστοιχα ή μικρότερα ποσά.

Εάν εγώ πληρώσω εσάς πέντε ευρώ, αλλά όλη μου η περιουσία είναι 10 ευρώ ή 1.000 ευρώ και η περιουσία είναι 1 εκατ. ευρώ, στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για 50% μεταφορά και στη δεύτερη για 0,1%. Αρα, μπορεί να είναι μεγάλο το ποσό, αλλά αυτό που θεωρείται κρίσιμο είναι η σχέση προς τα αποθεματικά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Οι Ελληνες και τα cryptos

Κρυπτονομίσματα κατέχει σήμερα μόλις το 5% των Ελλήνων, όταν, για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική είναι 40%.

Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσικούρα, οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας που είναι έντονη στη χώρα μας, η καθυστέρηση της πληροφορίας που είναι εύλογη, αφού είναι άλλο να βρίσκεσαι στην Αμερική και άλλο στην Ελλάδα, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό γηραιού πληθυσμού που δεν είναι εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες.

«Το προφίλ των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι από γνώστες του αντικειμένου, με μακρά πείρα, οι οποίοι επιλέγουν να κινούνται πιο αθόρυβα, έως και οικογενειάρχες που έχουν εντοπίσει αξία στη νέα οικονομία και επιδιώκουν να αποταμιεύουν ένα μέρος των χρημάτων τους στα cryptos», αναφέρει, προσθέτοντας πως ο ίδιος γνωρίζει Ελληνες που έχουν χάσει χρήματα από την κατάρρευση του FTX.

«Κάποιοι κρατούσαν τα κρυπτονομίσματά τους στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο, ενώ κάποιοι άλλοι αξιοποιούσαν τη λειτουργία της πλατφόρμας ως μηχανισμό παροχής παράγωγων χρηματοοικονομικών στοιχείων και άρα, όταν έκλεισε, έχασαν το κεφάλαιο που είχαν τοποθετήσει για να αντισταθμίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο από άλλες πλατφόρμες», εξηγεί.

Η PwC, πάντως, που ανέλαβε ρόλο εκκαθαριστή, καλείται πλέον να ελέγξει τα διαθέσιμα του FTX και να μοιράσει τα ποσά στους πιστωτές – είτε είναι ομολογιούχοι, γιατί το ανταλλακτήριο έχει εκδώσει και ομόλογα, είτε δανειστές και απλοί καταθέτες.

Η τρύπα, πάντως, είναι μεγάλη, φέρεται να αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ και με βάση τα τελευταία δεδομένα είναι στοίχημα εάν το ανταλλακτήριο έχει στα ταμεία του 1 δισ. ευρώ.

«Τα ανταλλακτήρια δεν είναι τράπεζες. Πρέπει να λειτουργούν ως θεματοφύλακες, κρατώντας 1/1 τα assets που τους παραδίδουν οι πελάτες. Διοχετεύτηκαν χρήματα στην αγορά χωρίς να το γνωρίζουν οι τελευταίοι. Το bank run δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στα ανταλλακτήρια», ξεκαθαρίζει ο Απόστολος Τσικούρας, υπενθυμίζοντας πως το FTX ήταν από τα πιο αξιόλογα ανταλλακτήρια που προσέφερε πληθώρα κρυπτονομισμάτων, με τον μηχανισμό του να ήταν από τους πιο προηγμένους, γεγονός που ώθησε ακόμη και σοβαρά χαρτοφυλάκια να το εμπιστευτούν.

Πολλοί, δε, το παρομοίαζαν με την Interactive Brokers, από τους διασημότερους brokers μετοχών στον κόσμο.

Η παρουσία του, δε, στον χώρο της startup σκηνής ήταν ιδιαίτερα έντονη. «Το FTX ήταν από τους μεγαλύτερους επενδυτές startups στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Είχε, μάλιστα, αναπτύξει ένα σχήμα βάσει του οποίου χρηματοδοτούσε νεοφυείς επιχειρήσεις, θέτοντας, ωστόσο, ως όρο να μεταφερθούν όλα τα χρήματά τους στο ανταλλακτήριο.

Πολλές εταιρείες, λοιπόν, έχασαν όχι μόνο τη χρηματοδότηση, αλλά και μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

«Χριστουγεννιάτικα» email στέλνει η εφορία για να προλάβει το κλείσιμο τους έτους

Αυτό είναι το ακριβότερο εστιατόριο στον κόσμο – Έλληνας ο σεφ του (pics + vid)

Τομ Γκόρης: Διεκδικεί τα «σκήπτρα» του πλουσιότερου ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία στον κόσμο (pics)

Exit mobile version