«Είστε στο δωμάτιο νούμερο 9, είναι ένα από τα “διεθνή” δωμάτιά μας». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που άκουσε ο ταξιδιωτικός ρεπόρτερ του CNN, στην υποδοχή του ξενοδοχείου Arbez.
O ίδιος γράφει: «Ήταν ένα κουραστικό ταξίδι με το αυτοκίνητο για να φτάσω στη La Cure, έναν μικροσκοπικό θύλακα ακριβώς πάνω στα γαλλοελβετικά σύνορα. Χάρη σε μία όχι ιδιαίτερα γνωστή συνθήκη των μέσων του 19ου αιώνα, θα είχα μία από τις πλέον μοναδικές ξενοδοχειακές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς».
Το μικρό ξενοδοχείο Hotel Arbez, με το σύνηθες σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης ρουστίκ στυλ, έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.
Αυτή η σπάνια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συνθήκη του Dappes του 1862, με την οποία η Γαλλία και η Ελβετία συμφώνησαν σε μια μικρή εδαφική ανταλλαγή, προκειμένου να επιτραπεί ο πλήρης γαλλικός έλεγχος ενός κοντινού στρατηγικού δρόμου.
Η συνθήκη προέβλεπε ότι τα κτίρια που ήταν χτισμένα πάνω στα σύνορα θα παρέμεναν στη θέση τους, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ένας τοπικός επιχειρηματίας για να ανοίξει ένα κατάστημα και ένα μπαρ, προκειμένου να επωφεληθεί από το διασυνοριακό εμπόριο. Το ξενοδοχείο άνοιξε στη θέση των δύο άλλων καταστημάτων το 1921. Το αποτέλεσμα είναι περίπου το μισό ξενοδοχείο να βρίσκεται στην Ελβετία και το άλλο μισό στη Γαλλία, ενώ η αόρατη συνοριακή γραμμή διχοτομεί το εστιατόριο και αρκετά από τα δωμάτια.
Στο δωμάτιο, όπου φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος του CNN, o επισκέπτης κοιμάται με το κεφάλι του να βρίσκεται πάνω από ελβετικό έδαφος, ενώ τα πόδια πάνω από γαλλικό.
Nομικές περιπλοκότητες
Αυτή η διασυνοριακή πραγματικότητα είναι ενσωματωμένη στον χαρακτήρα της περιοχής. Από τους Παγκόσμιους Πόλεμους έως την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, η μοναδική θέση του ξενοδοχείου αποτέλεσε πηγή για αξιοπερίεργες καταστάσεις και ιστορίες. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και σε διακοσμητικά στοιχεία. Όχι μόνο στις σημαίες που είναι κρεμασμένες σε μερικούς από τους τοίχους αλλά και άλλα πιο «διακριτικά».
Δείτε τη συνέχεια στο travel.gr