Της Στεφανίας Σούκη
Τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι σωζόμενες αρχαιότητες στο πολυσυζητημένο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη εξειδικεύει το υπουργείο Πολιτισμού με σχετική απόφαση την οποία έχει ήδη γνωστοποιήσει στην ιδιοκτήτρια Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη.
Το νέο, 5άστερο ξενοδοχείο, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς με το σκεπτικό ότι λόγω του ύψους του κρύβει τη θέα προς την Ιερό Βράχο, έχει ανοίξει ήδη εδώ και λίγες μέρες και μάλιστα ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ενταχθεί και στα συστήματα κρατήσεων στις γνωστές πλατφόρμες (βλ. booking.com κ.τ.λ.).
Οσον αφορά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκε η μελέτη προστασίας και ανάδειξης των σωζόμενων αρχαιοτήτων στο ακίνητο. Στους ειδικότερους δέκα όρους που ορίζει το υπουργείο επισημαίνεται ότι όλες οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (Ε.Φ.Α.).
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ζητείται από την εταιρεία να καταργηθεί το φυτεμένο δάπεδο στη νοτιοανατολική πλευρά του χώρου και να αντικατασταθεί με ξύλινο, όμοιο με εκείνο του υπολοίπου κτηρίου, να υποβληθεί προς έγκριση στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) η τελική μελέτη φωτισμού των αρχαιοτήτων, η στήριξη του γυάλινου δαπέδου να μην εφάπτεται σε καμία περίπτωση στις αρχαιότητες, να μην διακόπτεται η κίνηση για τη θέαση των αρχαιοτήτων μεταξύ της νότιας και της ανατολικής πλευράς, οι μικρής έκτασης εργασίες συντήρησης (π.χ. καθαρισμοί) να πραγματοποιηθούν από το προσωπικό της Εφ.Α. πόλης Αθηνών κ.τ.λ..
Επισημαίνεται εδώ ότι το οικόπεδο επιφάνειας 763 τ.μ. επί της οδού Φαλήρου 5, αποκτήθηκε από την Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, την Εταιρεία Επενδύσεων Ακινήτων του ομίλου Ευμορφίδη εν έτει 2016, ακριβώς με σκοπό την κατασκευή πεντάστερης μονάδας, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Πέραν της μονάδας της Ακρόπολης, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη έχει στο χαρτοφυλάκιό της έξι ακόμη «τουριστικά» ακίνητα που είτε ήδη λειτουργούν είτε προορίζονται για ξενοδοχεία (στην Κηφισιά, το Κολωνάκι, τα Μελίσσια, αλλά κι ένα ακόμη ακίνητο στην οδό Φαλήρου που έχει αγοραστεί την περασμένη χρονιά).
Οσον αφορά τη νέα μονάδα κάτω από την Ακρόπολη το Coco-mat Athens BC, 93 δωματίων, όπως περιγράφεται στις ιστοσελίδες κρατήσεων «βρίσκεται στην Αθήνα, 100 μέτρα από το μουσείο της Ακρόπολης, 500 μέτρα από τον Παρθενώνα, 600 μέτρα από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και 600 μέτρα από τα Αναφιώτικα». Το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα, γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας και σπά με παροχές 5άστερης μονάδας.
Εν τω μεταξύ μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Μαΐου, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η ανάκληση της απόφασης του ΥΠΠΟΑ για το έτερο ακίνητο στην Ακρόπολη στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4, που προοριζόταν για 9ώροφη μονάδα κι επίσης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το ΥΠΠΟΑ επικαλείται τρείς βασικούς λόγους σχετικά με την ανάκληση της προηγούμενης έγκρισης που είχε δοθεί το φθινόπωρο του 2018 για την ανέγερση της μονάδας.
Συγκεκριμένα, ότι η προηγούμενη απόφαση του ΥΠΠΟΑ εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα καθορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης, ότι η προτεινόμενη ανέγερση του εννιαώροφου κτηρίου, συνολικής δόμησης 5.300 τ.μ., ύψους 31.70 μ., δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον του και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κι ότι πριν από την υποβολή τυχόν νέας μελέτης πρέπει να διενεργηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα.