Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κίνα μέσω διεθνών κρουαζιέρων θα μπορούν να μείνουν σε επιλεγμένες επαρχίες της χώρας για έως και 15 ημέρες χωρίς να χρειάζονται βίζα, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει τη βιομηχανία κρουαζιέρας και τουρισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κίνας (NIA) οι επισκέπτες θα πρέπει να ταξιδεύουν ως γκρουπ τουλάχιστον δύο ατόμων, το ταξίδι τους θα πρέπει να έχει διοργανωθεί από κινεζικό ταξιδιωτικό γραφείο και επίσης η επιστροφή τους θα πρέπει να γίνει με την ίδια κρουαζιέρα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τα τουριστικά γκρουπ θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο Πεκίνο ή σε άλλες παράκτιες επαρχίες.
«Η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής εισόδου χωρίς βίζα για ξένους τουρίστες που κάνουν κρουαζιέρες είναι ένας σημαντικός πυλώνας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της κρουαζιέρας της Κίνας και ένα σημαντικό μέτρο για την προώθηση του θεσμικού ανοίγματος της Κίνας», ανέφερε σύμφωνα με το CNBC η NIA.
Χαρακτηριστικό του «ανοίγματος» της Κίνας στην κρουαζιέρα είναι η κατασκευή του Adora Magic City του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που κατασκευάστηκε στην χώρα και ξεκίνησε τα ταξίδια του την 1η Ιανουαρίου.
Πλέον με τα καινούργια μέτρα προστίθενται άλλα επτά λιμάνια κρουαζιέρας στα επιλέξιμα σημεία εισόδου στη χώρα χωρίς βίζα, πέρα από τα προηγούμενα 31.
Η διέλευση χωρίς βίζα επιτρέπει σε πολίτες από συγκεκριμένες χώρες να μείνουν στην Κίνα χωρίς βίζα για έως και 144 ώρες κατά τη διέλευσή τους σε άλλη χώρα. Τον Νοέμβριο, η Κίνα πρόσθεσε και την Νορβηγία στις επιλέξιμες χώρες για διέλευση χωρίς βίζα, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 54.
Η τελευταία ταξιδιωτική πολιτική χωρίς βίζα αντανακλά την «αποφασιστικότητα και τη στάση» της Κίνας προς το «άνοιγμα στον κόσμο» και είναι ένα βήμα προς την προώθηση καλύτερων ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και ξένων χωρών, ανέφερε η NIA.
Η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες από τότε που άνοιξε ξανά τα σύνορά της πέρυσι και άρχισε να αποκαθιστά τα διεθνή δρομολόγια πτήσεων, τερματίζοντας τρία χρόνια αυστηρών πολιτικών για τον COVID-19.
Τον Δεκέμβριο, η χώρα χορήγησε προσωρινή απαλλαγή από τη βίζα για ταξίδια έως και 15 ημερών σε πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Μαλαισίας. Το Πεκίνο ενεργοποίησε επίσης μια αμοιβαία συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση βίζαε με τη Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο. Το πρόγραμμα αυτό ισχύει μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Επικουρικά στην προσπάθεια «ανοίγματος» της Κίνας λειτουργούν και μέτρα εταιρειών όπως η Ant Group, θυγατρική της Alibaba, που πρόσφατα έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες της Κίνας να ξοδεύουν έως και $2.000 ετησίως μέσω της εφαρμογής Alipay για κινητά χωρίς να χρειάζεται να δηλώσουν την ταυτότητά τους στην εταιρεία.
Όπως μεταδίδει το CNBC η Κίνα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα όσον αφορά την άφιξη ξένων τουριστών παρότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει ανακάμψει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NIA τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους εισήλθαν ή εξήλθαν από την Κίνα 13 εκατομμύρια αλλοδαποί αριθμός που υπολείπεται κατά 40% από τον αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2019.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο
Στο στόχαστρο της Εφορίας μεταβιβάσεις και γονικές παροχές
Ο Έλληνας επιχειρηματίας που δίνει νέα πνοή στην παλιά Κούβα (pics + vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ