Ισως δεν είναι κάτι ευρύτερα γνωστό, αλλά η πιο σημαντική παραγωγός πυλώνων ανεμογεννητριών στη ΝΑ Ευρώπη είναι μια ελληνική εταιρεία.
Η ΕΜΕΚ (Ελληνικές Μηχανολογικές Κατασκευές και Εξοπλισμός) Α.Ε. είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο αφανής πρωταγωνιστής πολλών ακόμη εμβληματικών έργων, καθώς εδώ και έξι δεκαετίες δραστηριοποιείται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του πετρελαίου & φυσικού αερίου και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Με αφετηρία από το 1965, ο όμιλος ΕΜΕΚ εξελίχθηκε αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια και βαριά βιομηχανία. Παράλληλα, εδραιώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές χαλύβδινων γεφυρών και βιομηχανικών κτιρίων στην Ελλάδα.
Το ορόσημο
Ορόσημο για την πορεία του ομίλου ήταν το 2000, όταν η ΕΜΕΚ ξεκίνησε να κατασκευάζει πυλώνες ανεμογεννητριών.
Η υψηλή τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την ποιότητα κατασκευής και το πλούσιο πελατολόγιό της, στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ανεμογεννητριών παγκοσμίως, την κατέστησαν μέσα σε λίγα χρόνια τη σημαντικότερη παραγωγό πυλώνων για on shore ανεμογεννήτριες στη ΝΑ Ευρώπη.
Η φήμη και τα έργα της, ωστόσο, ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Γηραιάς Ηπείρου αν σκεφτεί κανείς ότι πυλώνες της ελληνικής εταιρείας βρίσκονται εγκατεστημένοι μέχρι και στη Λατινική Αμερική…
Η παραγωγή είναι καθετοποιημένη, καθώς ο αναλυτικός σχεδιασμός και η προμήθεια των υλικών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των πυλώνων γίνεται από την ίδια. Ακολουθούν η προετοιμασία, η διαμόρφωση και η συγκόλλησή τους ώστε να δημιουργηθούν οι τομείς.
Σημειώνεται ότι κάθε πυλώνας αποτελείται από 3-5 τομείς, με την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της ΕΜΕΚ να ξεπερνά τους 450 τομείς. Αυτοί αμμοβάλλονται και βάφονται σε ελεγχόμενες συνθήκες, ενώ στη συνέχεια εγκαθίσταται ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.
Οι άλλες δραστηριότητες
Ιδιαίτερα ηχηρό είναι το «παρών» της ΕΜΕΚ και σε άλλους τομείς, όπως της ενέργειας, των διυλιστηρίων και του φυσικού αερίου ήδη από το 1996, των ορυχείων και των μεταλλείων, των βαρέων μεταλλικών κατασκευών για τη χαλυβουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, την αμυντική βιομηχανία κ.ά., στα projects υποδομών και EPC. Ακόμη, αναλαμβάνει έργα είτε «με το κλειδί στο χέρι» είτε ως κύριος εργολάβος, παρέχοντας υπηρεσίες μελέτης, σχεδιασμού, προμήθειας, προκατασκευής και θέσης σε λειτουργία εγκαταστάσεων για θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου, μετρητικούς σταθμούς και βανοστάσια δικτύων φυσικού αερίου, δίκτυα σωληνώσεων, ανέγερση δεξαμενών κ.ά.
Ετσι, η ΕΜΕΚ βρίσκεται πίσω από πολλά και ευρύτερα γνωστά μεγάλα έργα, όπως μονάδες της ΔΕΗ και άλλων ενεργειακών ομίλων, εγκαταστάσεις των ελληνικών ναυπηγείων, σωληνώσεις και μεταλλικές κατασκευές στη Ρεβυθούσα, ακόμη και την εντυπωσιακή γέφυρα της Τσακώνας που κατασκεύασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό βάρος της μεταλλικής κατασκευής είναι 3.650 τόνοι.
Οι υποδομές και οι επιδόσεις
Σήμερα η ΕΜΕΚ διαθέτει στον Ασπρόπυργο μία από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, όπου ο υφιστάμενος εξοπλισμός καλύπτει κάθε ανάγκη για την καθετοποιημένη παραγωγή ακόμη και των πιο σύνθετων μηχανολογικών κατασκευών.
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την ανάπτυξή της, ωστόσο, είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που περιλαμβάνει περισσότερους από 20 μηχανικούς και 150 άτομα διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.
Ολα αυτά συντέλεσαν και συντελούν ώστε στο πελατολόγιό της να συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι όμιλοι της Ελλάδας και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των ΑΠΕ, των διυλιστηρίων, της βαριάς βιομηχανίας και των υποδομών.
Ισχυρές είναι και οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Αρκεί να σημειωθεί ότι από το 2019 έως και το 2023 ο κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα καταγράφει σταθερά κερδοφόρα καθαρά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα, για τη χρήση του 2023 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 31,1 εκατ. ευρώ, ενώ και η φετινή χρονιά κινείται στα ίδια επίπεδα.
«Η ΕΜΕΚ προετοιμάζεται για τα θαλάσσια αιολικά»
Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΜΕΚ Αγγελο Μοχλούλη, ο οποίος αναφέρεται στα επόμενα σχέδιά της, αποκαλύπτοντας ότι ήδη γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και συνέργειες ώστε η εταιρεία να δώσει το «παρών» και στον πολλά υποσχόμενο τομέα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, που πλέον βρίσκεται στα σκαριά και στη χώρα μας. Παράλληλα, αναλύει την ιστορική διαδρομή του ομίλου, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τα εμβληματικά έργα του, ενώ εξηγεί πώς βοηθάει όλους τους κλάδους της βαριάς βιομηχανικής παραγωγής να γίνουν πιο πράσινοι. Τέλος, επισημαίνει ότι η ΕΜΕΚ εξετάζει την επέκτασή της σε νέους κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η άμυνα και η παραγωγή υδρογόνου.
– Μιλήστε μας για την ιστορική διαδρομή του ομίλου. Πότε και πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε στην πορεία μέχρι σήμερα
H EMEK ιδρύεται το 1965 ως ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει τεχνικά έργα και, κυρίως, υδραυλικές εγκαταστάσεις. Το 1979 και με τη συμμετοχή δύο νέων εταίρων αναπτύσσει περαιτέρω τις δραστηριότητές της και σε μεταλλικές κατασκευές μεταφέροντας τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο Αττικής. Το 1990 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία και έξι χρόνια αργότερα η συμμετοχή τριών νέων μετόχων οδηγεί στην ίδρυση της ΕΜΕΚ Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρείας, μέσω της οποίας ο όμιλος πρωτοστατεί στα μεγάλα κατασκευαστικά κτιριακά έργα και σε έργα πολιτικού μηχανικού εκείνης της περιόδου. Σήμερα η ΕΜΕΚ είναι μια σύγχρονη και πρωτοπόρος βιομηχανία στον τομέα των μεταλλικών βιομηχανικών κατασκευών, έχοντας στεγασμένες λειτουργικές εγκαταστάσεις 9.500 τ.μ. σε ιδιόκτητη έκταση 35.000 τ.μ.
– Ποιοι είναι σήμερα οι σημαντικότεροι τομείς δραστηριότητας του ομίλου;
Η ΕΜΕΚ είναι ένας από τους ιστορικότερους κατασκευαστές πυλώνων για ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη και ο μοναδικός στην περιοχή των Βαλκανίων για on shore (εγκατεστημένες στην ξηρά) ανεμογεννήτριες. Είχε και έχει συνεργασίες με όλους τους μεγάλους Ευρωπαίους OEMs ανεμογεννητριών και πυλώνες της βρίσκονται εγκατεστημένοι μέχρι και στη Λατινική Αμερική
Επίσης, παρέχει στις εταιρείες ενέργειας ολοκληρωμένες λύσεις εκσυγχρονισμού για τις βαριές μεταλλικές υποδομές τους και τα μηχανήματα παραγωγής, όπως κλιβάνους, δοχεία και πύργους υψηλής πίεσης, περιστρεφόμενους μύλους, αποθηκευτικά σιλό κ.λπ.
Ακόμη, κατασκευάζει και ανεγείρει μεταλλικές/κτιριακές υποδομές μεγάλης κλίμακας, ενώ αναλαμβάνει εξειδικευμένες εργολαβίες συντηρήσεων στον μεταλλικό εξοπλισμό όλων των κλάδων της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα και σε όλες τις βαλκανικές χώρες.
Τα εμβληματικά έργα
– Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα ορόσημα στη διαδρομή της ΕΜΕΚ; Επίσης, θα θέλαμε να ξεχωρίσετε ορισμένα έργα τα οποία θα χαρακτηρίζατε εμβληματικά.
Ως το σημαντικότερο ορόσημο θεωρώ το 1999, όταν η εταιρεία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την κατασκευή πυλώνων ανεμογεννητριών από τη NEG Micon, κάτι που θα σηματοδοτήσει την είσοδό της και την αφετηρία της πετυχημένης πορείας της στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, αναλαμβάνει έργα κτιριακά – υποδομών, Turn-Key Projects, έργα ενεργειακά – διυλιστήριακά, γέφυρες – γερανογέφυρες, φίλτρα, επισκευές και συντηρήσεις βιομηχανικών μονάδων.
Οσον αφορά τα εμβληματικά έργα, θα ξεχώριζα:
■ Την κατασκευή πυλώνων ανεμογεννητριών για το αιολικό πάρκο Βερμίου συνολικής ισχύος 294 MW.
■ Το αγκυροβόλιο ανοικτής θαλάσσης για την εκφόρτωση πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της Motor Oil.
■ Την αναβάθμιση υποδομών των ελληνικών ναυπηγείων και την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων και χώρου στάθμευσης υποβρυχίων.
■ Τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και θέση σε λειτουργία των νυν εγκαταστάσεων κατασκευής υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
■ Την κατασκευή νέας Μονάδας Αποθείωσης στην 3η Μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
■ Την εγκατάσταση σωληνώσεων και ανέγερση μεταλλικών κατασκευών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα.
■ Την κατασκευή της τοξωτής Γέφυρας Τσακώνας.
– Ιδιαίτερα για τον τομέα των ΑΠΕ και την κατασκευή πυλώνων ανεμογεννητριών, ποιο είναι το σημερινό εκτόπισμα της ΕΜΕΚ;
Η ΕΜΕΚ κατασκευάζει τους πυλώνες των ανεμογεννητριών ακολουθώντας τον πλήρη κύκλο παραγωγής – από την προμήθεια των πρώτων υλών και, κυρίως, χάλυβα μέχρι τη βαφή και εγκατάσταση του εσωτερικού εξοπλισμού για κάθε μέγεθος on shore πυλώνα. Η γειτνίαση των εγκαταστάσεων με το λιμάνι της Ελευσίνας (απόσταση 9 χλμ.) έχει δώσει τη δυνατότητα και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για πλήρη εξαγωγή της παραγωγής της εταιρείας, πράγμα που συχνά συμβαίνει ανάλογα και με τις ανάγκες που αναπτύσσονται σε ελληνικά αιολικά πάρκα. Η τρέχουσα δυναμικότητα της εταιρείας είναι περίπου 60-70 πυλώνες τον χρόνο αναλόγως των μεγεθών.
– Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε την επιτυχία του ομίλου;
Κατ’ αρχάς, στην τεχνογνωσία και αξιοτεχνία που έχουν αναπτυχθεί μέσα από την εμπειρία δεκαετιών στην υλοποίηση ιδιαίτερων και πολύ απαιτητικών έργων. Η ΕΜΕΚ επιδεικνύει απαράβατη προσήλωση στην ποιότητα των κατασκευών που προσφέρει στους πελάτες της και ταυτόχρονα φροντίζει για την εξασφάλιση του υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας για τους εργαζομένους της σε κάθε φάση της παραγωγής. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένη με όλες τις κατάλληλες τεχνολογίες και τα τεχνικά μέσα ώστε να μπορεί να κατασκευάζει με ανταγωνιστικό τρόπο τα εξειδικευμένα έργα που αναλαμβάνει. Επιπλέον, η ΕΜΕΚ διαθέτει πολύ εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, του οποίου τις γνώσεις εμπλουτίζει συνεχώς μέσω πολυάριθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κάτι που την καθιστά πρωτοπόρο της εκπαίδευσης στον κλάδο της.
Τα θαλάσσια αιολικά και οι νέες επενδύσεις
– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της αγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείστε – και ιδιαίτερα στο σκέλος των ΑΠΕ;
Στο σκέλος των ΑΠΕ και ιδιαίτερα της αιολικής ενέργειας η ΕΜΕΚ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην κατασκευή οnshore πυλώνων, για τους οποίους αφενός η ζήτηση εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενη και αφετέρου είναι εδώ και δεκαετίες η μόνη ελληνική εταιρεία κατασκευής λόγω της εξαιρετικής ιδιαιτερότητας και εξειδίκευσης που απαιτείται.
Η μεγάλη πρόκληση βεβαίως θα προκύψει με την ανάπτυξη των offshore (θαλάσσιων) αιολικών πάρκων, για την κατασκευή των οποίων θα απαιτηθεί πέραν των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων του εξωτερικού και η ανάμειξη της τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, προφανής παίκτης της οποίας είναι και η ΕΜΕΚ. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία ήδη κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και συνέργειες ώστε να συνεισφέρει και σε αυτόν τον εθνικό στρατηγικό στόχο. Στο σκέλος των δραστηριοτήτων, εκτός της αιολικής ενέργειας η ΕΜΕΚ είναι ήδη ο βασικός εταίρος της βαριάς βιομηχανίας κάθε κλάδου στη συνεχή προσπάθεια για τον πράσινο μετασχηματισμό της παραγωγής, προσφέροντας τη δυνατότητα κατασκευής και εγκατάστασης του κατάλληλου μεταλλικού εξοπλισμού και μηχανημάτων πολύ βαριάς κλίμακας που εξασφαλίζουν αυτή την κατεύθυνση βιωσιμότητας. Με απλά λόγια, η ΕΜΕΚ βοηθάει όλους τους κλάδους της βαριάς βιομηχανικής παραγωγής για να γίνουν πιο πράσινοι.
– Περιγράψτε μας τα σχέδιά σας για το μέλλον.
Ηδη εκπονείται επενδυτικό σχέδιο αξίας 10 εκατ. ευρώ για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η πρόβλεψη αφορά πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και παραγωγής αποβλήτων. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε ESG rating και βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου. Πέραν των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η ΕΜΕΚ εξετάζει την επέκτασή της σε νέους κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η άμυνα και η παραγωγή υδρογόνου.
Διαβάστε ακόμα
Αυξήσεις μισθών 5% κατά μέσον όρο για τα επόμενα έτη
Πορτογαλία: Πέντε νεκροί ο απολογισμός της συντριβής ελικοπτέρου στον ποταμό Δούρο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ