Η Αγγελίνα Τερλάκη έγινε γνωστή στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, όταν κυκλοφόρησε η λίστα του Forbes “30 Under 30 Asia 2023” με τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αναβάθμιση των εργασιών B2B.
Συνιδρύτρια της start up Red Dot Analytics, με έδρα στη Σιγκαπούρη, η Α. Τερλάκη κατέκτησε μία θέση στη λίστα καθώς η εταιρεία της αναλαμβάνει να κάνει πιο πράσινη τη βιομηχανία των κέντρων δεδομένων -που ανθεί όχι μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Η Red Dot Analytics (“RDA”) και η FinTech Hashstacs της Σιγκαπούρης έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την παροχή μιας ολιστικής πλατφόρμας για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας κέντρων δεδομένων της Σιγκαπούρης.
Η Αγγελίνα Τερλάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney, εξηγεί γιατί είναι κρίσιμη η ενεργειακή αναβάθμιση των διεθνών κέντρων δεδομένων.
«Η κεντρική μας αγορά είναι τα data center, καθώς η λειτουργία τους καταναλώνει μεγάλο μέρος της ενέργειας, προκαλώντας όχι μόνο μεγάλο οικονομικό κόστος αλλά και περιβαλλοντικό κόστος» τονίζει η Α. Τερλάκη. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα data centers αναμένεται να ευθύνονται για το 10% του συνολικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των αερομεταφορών. Αυτή η πραγματικότητα ενδέχεται να μην είναι γνωστή σε πολλούς.
Εάν σας ρωτήσουν ποιο είναι το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, μπορείτε να σκεφτείτε τις διατροφικές σας συνήθειες και τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιείτε, αλλά πιθανόν να σας διαφεύγει η δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο, η οποία οδηγεί στη δημιουργία δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται σε data centers, τα οποία αυξάνονται συνεχώς.
Αυτό οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της ανέγερσης νέων data centers στη Σιγκαπούρη έως το 2022, όπου η διαδικασία άδειας ξεκίνησε ξανά, βάσει κριτηρίων που απαιτούν τη χρήση πιο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Στοχεύουμε να συνεργαστούμε με όλο και περισσότερα data centers προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και να επιτύχουμε τους παγκόσμιους περιβαλλοντικούς στόχους.
Η τεχνολογία μας βασίζεται στη δημιουργία ενός ψηφιακού αντιγράφου ενός κτιρίου, το οποίο μπορεί να προσομοιώσει τα αποτελέσματα που θα είχε το φυσικό κτίριο. Οι προτάσεις που δίνει η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης (AI engine) μπορούν να αναλυθούν πριν εφαρμοστούν στο φυσικό κτίριο. Αυτό γίνεται με βάση τα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη που θα έχουν οι προτεινόμενες αλλαγές, επιτρέποντας στον υπεύθυνο του κτιρίου να αποφασίσει εάν επιθυμεί να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο και τα ανθρώπινα λάθη. Η πλατφόρμα μας μπορεί να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση έως και 40% και τα ανθρώπινα λάθη έως και 70%. Αρχικά έχουμε επικεντρωθεί στα data centers, αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κτίριο έχει υψηλή ενεργειακή κατανάλωση.»
Η Red Dot Analytics έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών– μεταξύ των οποίων και η ADB Ventures– και κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε αρχική χρηματοδότηση.
«Θα επενδύσουμε στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση της πλατφόρμας μας» εξηγεί η Α. Τερλάκη. «καθώς και στην πρόσληψη και εκπαίδευση νέων ταλαντούχων ατόμων για να ενισχύσουμε την ομάδα μας. Επιπλέον, θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε νέες αγορές και γεωγραφικές περιοχές.»
Τα σχέδια για την Ελλάδα
Μεταξύ των περιοχών αυτών μπορεί να είναι και η Ελλάδα.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά έχουμε στα πλάνα μας να αναπτυχθούμε και σε άλλες περιοχές εκτός της Ασίας» σημειώνει η Α. Τερλάκη. «Αυτή η επέκταση μας δημιουργεί ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικούς φορείς, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα με πολλές εταιρείες που μπορεί να ενδιαφέρονται για τη συνεργασία με εμάς. Στην Ελλάδα, έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση της καινοτομίας, με σκοπό να προσελκυθούν περισσότερες εταιρείες να εγκατασταθούν στη χώρα. Υπάρχουν ακόμα πολλές ενέργειες βελτίωσης που μπορούν να γίνουν για να ενθαρρυνθεί αυτή η τάση. Καθώς αναπτυσσόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο για την ευρωπαϊκή αγορά στην Ελλάδα, όμως τα άμεσα σχέδιά μας επικεντρώνονται στην περαιτέρω εξέλιξη της πλατφόρμας μας.»
Από το Λαύριο στο ΟΠΑ και στη Σιγκαπούρη
Η Αγγελίνα Τερλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λαύριο. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Όταν «ανακάλυψε» το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήξερε ότι ήταν η μόνη επιλογή για τις σπουδές της.
Όπως η ίδια σημειώνει, η εκπαίδευση σε αυτό το τμήμα συνέβαλε στην προσωπική της εξέλιξη, καθώς η οργάνωση του τμήματος, τα μαθήματα και οι καθηγητές παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια σε όσους ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους και να εξελίξουν τις ιδέες τους μέσω ομαδικών εργασιών. Η ίδια ανακάλυψε ότι ο τομέας που την προσέλκυε περισσότερο ήταν αυτός της εμπειρίας χρήστη (User Experience).
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Αγγελίνα ξεκίνησε εργασία σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Σύντομα, όμως, αποφάσισε να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Παραιτήθηκε και κατέθεσε ένα επιχειρηματικό πλάνο στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης, με στόχο μία θέση στο μεταπτυχιακό των Technopreneurship and Innovation.
«Αποφάσισα να υποβάλω αίτηση και να παραιτηθώ από την εργασία μου, εν μέσω της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020. Κάτι που για πολλούς ήταν ρίσκο, αλλά για μένα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε, κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία» μας είπε.
Παράλληλα με τις σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, η Αγγελίνα εργαζόταν σε ερευνητικό κέντρο του πανεπιστημίου και εντόπισε ένα ερευνητικό έργο με προοπτικές να καλύψει κενό στην αγορά.
Μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή Wen Yonggang και τον βετεράνο της αγοράς Calvin Sun, αποφάσισαν να μετατρέψουν αυτήν την έρευνα σε μια startup και να εισάγουν το προϊόν στην αγορά της Σιγκαπούρης στις αρχές του 2021.
Ως συνιδρύτρια (Co-founder), η Αγγελίνα έχει αναλάβει πολλαπλούς ρόλους. Στον τομέα της ανάπτυξης της πλατφόρμας, είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του προϊόντος, δίνοντας έμφαση στην εμπειρία του χρήστη. Επιπλέον, έχει αναλάβει την επικοινωνία με τους επενδυτές.
Την ρωτήσαμε γιατί επέλεξε τη Σιγκαπούρη για το μεγάλο της επαγγελματικό βήμα.
«Η Σιγκαπούρη είναι μέσα στα 10 κέντρα καινοτομίας παγκοσμίως, ενώ είναι ανεξάρτητη χώρα μόλις εδώ και 57 χρόνια» μας απάντησε. «Έχει καταφέρει, σε αυτό το διάστημα, να αναπτυχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως, ενώ η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, από τα πανεπιστήμια μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιχείρηση και επενδύει σε νέες τεχνολογίες για να καθιερωθεί ως παγκόσμιο κέντρο επιχειρηματικότητας.
Δεν είχα επισκεφθεί τη χώρα πριν μετακομίσω, αλλά θεώρησα ότι είναι το ιδανικό μέρος για να αναπτύξω μια deep-tech startup. Επίσης, ήθελα να μάθω περισσότερα για το πώς μία χώρα μπορεί να αναπτυχθεί τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, απλές διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών, αποτελεσματική διοίκηση και σταθερό νομικό σύστημα. Γεωγραφικά βρίσκεται σε στρατηγική θέση, λειτουργώντας ως πύλη ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αυτό προσφέρει στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα αγορών και ευκαιριών» συμπλήρωσε.
*Στην κεντρική φωτογραφία η Αγγελίνα Τερλάκη, με τους συνιδρυτές της Red Dot Analytics Wen Yonggang και Calvin Sun
Διαβάστε ακόμη
Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%
Στη Σακελλαροπούλου οι πολιτικοί αρχηγοί για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ