του Στέλιου Μορφίδη
Τριπλασιασμός πελατολογίου, έκρηξη τζίρου και κερδών, επέκταση δραστηριοτήτων και αύξηση κατά 30% του προσωπικού…. Η κρίση αποδείχθηκε, όπως φαίνεται, μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Ανδρέα Ξηρόκωστα και τη SAP Hellas, τη θυγατρική του ομώνυμου γερμανικού ομίλου της οποίας ηγείται και που σήμερα έχει εξελιχθεί σε leader στην αγορά λογισμικού και λύσεων για επιχειρήσεις στη χώρα.
«Και φέτος θα κλείσει η χρονιά με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης», λέει στο «business stories» ο κ. Aνδρέας Ξηρόκωστας, ο οποίος από τα 27 του χρόνια εργάζεται στη SAP διαγράφοντας μια σταθερή ανοδική πορεία που τον οδήγησε τελικά πριν από δύο χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τις αγορές Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. «Ηταν το 1999. Είχα τελειώσει τις σπουδές και τη στρατιωτική μου θητεία όταν έκανα αίτηση για να μπω στην εταιρεία. Και με πήραν ως σύμβουλο υλοποίησης. Ηταν μια εποχή όπου η τεχνολογία στις επιχειρήσεις δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Θυμάμαι ότι προσπαθούσαμε τότε να εκπαιδεύσουμε τους επιχειρηματίες για να χρησιμοποιούν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που θα τους βοηθούσαν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Ηταν σε πολύ αρχικά στάδια όλο αυτό. Νομίζω πως παίξαμε καταλυτικό ρόλο στο να ανοίξει αυτή η αγορά».
Από τότε πολύ νερό κύλησε. Η χώρα ξεπέρασε τις αυταπάτες του Χρηματιστηρίου μέσω… αυτών του αέναου φθηνού δανεισμού στα πρώτα χρόνια του ευρώ και τελικά προσγειώθηκε άτσαλα στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της. Η πορεία που ακολούθησε όμως η SAP Hellas στα χρόνια των ισχνών αγελάδων για τη χώρα ήταν αντίστροφη.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η επιβίωσή τους εξαρτιόταν απ’ την αλλαγή κατεύθυνσης και στόχευσης. Οι επιχειρηματίες κατάλαβαν πως αν ήθελαν να τα καταφέρουν στον παγκόσμιο στίβο και τον υπόλοιπο ανταγωνισμό έπρεπε να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία με αυτά που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό. Αρα ξαφνικά άρχισε στη χώρα ένα κύμα μαζικού εκσυγχρονισμού», λέει ο κ. Ξηρόκωστας. Για τη SAP η στροφή, όπως λέει, σε αναπτυσσόμενες εταιρείες, επιχειρηματικά σχήματα με ισχυρή ιδιοκτησία αλλά και όραμα που μπήκαν σε έναν κύκλο επενδύσεων, που συμπεριελάμβαναν και την τεχνολογία, ήταν ο καταλύτης για να επεκτείνεται στην αγορά και να κερδίζει ολοένα μεγαλύτερα μερίδια. «Πάντα είχαμε μια καλή παρουσία μεταξύ των μεγάλων κάθε επιχειρηματικού κλάδου. Στη συγκυρία αυτή απευθυνθήκαμε σε περισσότερους και βοηθήσαμε περισσότερους», επισημαίνει ο κ. Ξηρόκωστας.
Οπως εξηγεί, η εταιρεία σήμερα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λειτουργικότητας και εξειδικευμένων λύσεων. Από λύσεις για την εσωτερική διαχείριση μιας επιχείρησης (οικονομική διαχείριση, logistics κ.ο.κ.), που είχαν μεγάλη ζήτηση στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν οι περισσότεροι πελάτες στόχευαν στην περικοπή του λειτουργικού κόστους, μέχρι υπηρεσίες για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου, αλλά και λύσεις για διεύρυνση των πωλήσεων και πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές. Το προηγούμενο έτος ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά ανόδου για την ελληνική θυγατρική του γερμανικού κολοσσού – παρουσίασαν μάλιστα αύξηση όλοι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η SAP. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τομέα λογισμικού παρουσίασαν αύξηση 28%, από τον τομέα υπηρεσιών 14%, ενώ στον τομέα των λύσεων με cloud υπήρξε έκρηξη 187%.
«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται με γοργούς ρυθμούς», λέει ο κ. Ξηρόκωστας, ο οποίος εκτιμά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, όπου ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι η κύρια στόχευση. «Η αγορά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια δείχνει να σταθεροποιείται. Οσοι κατάφεραν να αντέξουν μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια δυνάμωσαν, κάποιοι διεύρυναν τα μερίδιά τους και πλέον έχουν πολλές πιθανότητες να καταφέρουν τους στόχους τους». Εκτιμά μάλιστα ότι πλέον έχουν μείνει υγιή κομμάτια «που με το κατάλληλο περιβάλλον μπορούν να διαμορφώσουν το επιχειρηματικό μέλλον της χώρας». Γι’ αυτό και δηλώνει αισιόδοξος. «Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά νομίζω τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είμαστε καλύτερα», λέει χαρακτηριστικά.
Βέβαια για να γίνει όλο αυτό χρειάζονται δουλειά αλλά και βασικές πολιτικές επιλογές καθώς, όπως λέει ο κ. Ξηρόκωστας, «πέρα απ’ τον συμβολισμό που είχε η έξοδος της χώρας απ’ το μνημόνιο, τα δεδομένα στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν έχουν αλλάξει». Επισημαίνει, δε, ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην καινοτομία «στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια».
Ενα μοντέλο που θα περιέχει όλα τα συστατικά και δεν θα βασίζεται μόνο στην κατανάλωση, δίνοντας τον απαραίτητο χώρο σε όλους ώστε να υπάρξει δυναμική: «Πρέπει να βρούμε την ταυτότητά μας στον παραγωγικό τομέα, να αποφασίσουμε πού πρέπει να κινηθεί η χώρα. Και σε αυτό δεν πρέπει να έχουμε κατεστημένες απόψεις. Σίγουρα ο τουρισμός και το περιβάλλον είναι ένα πλεονέκτημα που έχει η χώρα, το οποίο αν το διαχειριστούμε σωστά μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε το είδος της παραγωγής που μπορούμε να έχουμε στην Ελλάδα. Σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι οι υπηρεσίες και ό,τι έχει να κάνει με την άυλη παραγωγή, όπου εντάσσεται και η τεχνολογία, πρέπει να μας απασχολήσει σημαντικά.
Εξάλλου έχουμε την πρώτη ύλη και τους πόρους και νομίζω ότι έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι είναι ένα μοντέλο που μας ταιριάζει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από τη βαριά βιομηχανία. «Αυτό νομίζω έχει λυθεί, πού μπορούν δηλαδή να βρίσκονται οι βαριές βιομηχανίες. Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθούμε και να προσεγγίσουμε τον διεθνή ανταγωνισμό μέσα από υπηρεσίες και μια βιομηχανία που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και πιο κοντά στον άνθρωπο. Οπως καταλαβαίνετε, η τεχνολογία είναι ένας τέτοιος χώρος».
Στήριξη του ελληνικού brain drain
Τον ίδιο τον απασχολεί ιδιαίτερα το brain drain: «Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι έχουν φύγει απ’ τη χώρα και πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να γυρίσουν πίσω, να συνεχίσουν την καριέρα και τη ζωή τους εδώ. Σε αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε απώλειες», σημειώνει σχετικά. Τονίζει όμως ότι πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να προσελκύσουμε και ξένους επαγγελματίες ώστε να εισάγουμε γνώση. «Οι χώρες που αναπτύχθηκαν με έντονους ρυθμούς χρησιμοποίησαν πόρους και απ’ το εξωτερικό. Η Ευρώπη είναι πατρίδα μας, πρέπει να ανοίξουμε σύνορα, να πάρουμε γνώσεις και να χτίσουμε το αύριο με βάση αυτό που έκαναν και άλλες χώρες». Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της SAP Hellas, εξάλλου, τα ανοικτά σύνορα μιας οικονομίας μόνο ώθηση μπορούν να της δώσουν: «Τα κεφάλαια που ζητάμε για να ξεκινήσει η ανάπτυξη της χώρας τα περιμένουμε απ’ το εξωτερικό. Γι’ αυτό δεν πρέπει να λειτουργούμε με στερεότυπα».
Ως εκ τούτου οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο δίνοντας τη λεγόμενη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. «Η πολυεθνική παρουσία έχει το πλεονέκτημα της μάζας. Από την άλλη, μπορεί να λειτουργεί με καλύτερους όρους, με δεδομένο ότι μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία από τη μια χώρα στην άλλη. Ακόμα και στο αυστηρά πλαίσιο συμμόρφωσης, ιστορικά οι εταιρείες με πολυεθνική παρουσία συνήθως είναι και αυτές που συμμορφώνονται με πολύ μεγάλη πιστότητα στις τοπικές νομοθεσίες. Επομένως θα έλεγα πως το ελληνικό κράτος πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να λειτουργήσει η υγιής και σταθερή επιχειρηματικότητα χωρίς να διαχωρίζεται σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις».
Ενα βασικό κομμάτι για να γίνουν όλα αυτά, όπως λέει, είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. «Νομίζω αυτό είναι το μυστικό για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι είναι πίσω. Για να έρθουν όμως οι πολυπόθητες επενδύσεις πρέπει να αισθανθεί και ο επενδυτής ή ο επιχειρηματίας ότι μπορεί εύκολα να συναλλαχθεί με το Δημόσιο αλλά και τις άλλες εταιρείες. Σε αυτό πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα», λέει. Για τη SAP Hellas οι μεγαλύτερες ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ξηρόκωστα, θα είναι στη λιανική, «αφού αλλάζουν οι προοπτικές με τα e-shops», και ο τουρισμός, όπου όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά.
Μότο της SAP Hellas η αξιοκρατία
Η εταιρεία σήμερα στην Ελλάδα έχει 70 εργαζομένους, ενώ έχει καταφέρει να προσελκύσει και μια περιφερειακή ομάδα του ομίλου μέσω του DATA Science Hub. «Η επιλογή δεν έχει γίνει τυχαία αφού ξέρουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να βρουν τους απαραίτητους εργαζόμενους και επιστήμονες γι’ αυτή τη δουλειά», λέει ο κ. Ξηρόκωστας υπογραμμίζοντας πως το ανθρώπινο κεφάλαιο στον χώρο της τεχνολογίας στη χώρα μας θεωρείται από τα καλύτερα. Πέραν των προγραμμάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια, κάθε χρόνο διοργανώνει το «SAP Now», ένα φόρουμ όπου παρουσιάζονται οι λύσεις τεχνολογίας του άμεσου και του απώτερου μέλλοντος. Στο τελευταίο, όπως λέει ο κ. Ξηρόκωστας, η τεχνητή νοημοσύνη συγκεντρώνει όλο το ενδιαφέρον. «Ο ρόλος του ανθρώπου θα φύγει απ’ την επαναλαμβανομένη και χαμηλής προστιθέμενης αξίας εργασία. Θα κατευθύνεται σε δουλειές όπου θα είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά», λέει.
Για τη SAP Hellas στόχος την επόμενη πενταετία είναι η λειτουργική ανάπτυξη και η διεύρυνση του δικτύου συνεργατών προκειμένου να έχει γεωγραφική παρουσία σε όλη τη χώρα. «Προσκαλούμε όσους έχουν όραμα και όρεξη να έρθουν μαζί μας», λέει ο κ. Ξηρόκωστας αναζητώντας συνεργάτες. Παράλληλα αναφέρει ότι «στόχος είναι και η δημιουργία σωστού περιβάλλοντος εργασίας ώστε να πετύχουν τα όνειρά τους οι εργαζόμενοί μας. Ενας εργαζόμενος πρέπει να έχει σωστός επίπεδο εκπαίδευσης, να έχει ικανότητες αλλά και να πληρώνεται σωστά», τονίζει, διαβεβαιώνοντας ότι η μισθολογική πολιτική της SAP Hellas κινείται σε υψηλότερα επίπεδα απ’ αυτά της αγοράς. «Το μότο μας εδώ είναι η αξιοκρατία και το τηρούμε», υπογραμμίζει.