Μπορεί άραγε η πανδημία να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην πολυετή δικαστική διαμάχη της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τον όμιλο Μαντωνανάκη για το Grand Resort Lagonissi, όπου βάσει των διαιτητικών αποφάσεων της τελευταίας διετίας επιδικάζουν εναντίον της ΕΤΑΔ ποσά συνολικού ύψους 573 εκατ. ευρώ πλέον των τόκων και των προσαυξήσεων;
Το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και τη διαγωνιστική διαδικασία που είχε προκηρύξει η ΕΤΑΔ με καταληκτική ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου για την πρόσληψη συμβούλου, στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών με τον μισθωτή, προκειμένου να διευθετηθούν οι μεταξύ τους διαφορές. Ωστόσο, στη συνέχεια, με βάση επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΑΔ η διαδικασία πρόσληψης του συμβούλου, ματαιώθηκε αιφνιδίως (μόνο όμως για δύο ημέρες) για να επαναπροκηρυχθεί εκ νέου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί η προσπάθεια προς αναζήτηση λύσης- πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που το ζήτημα αναδεικνύουν συνεχώς και οι θεσμοί, με τις εκθέσεις της Κομισιόν να κάνουν λόγο για μείζονα απειλή σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Εξ’ ού και η εταιρεία επαναπροκήρυξε σήμερα εκ νέου το διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου με ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών στις 3 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι προσφυγές του ομίλου Μαντωνανάκη, ο οποίος μισθώνει το Grand Resort Lagonissi από το 1999, αφορούν καταρχάς αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη από τις επενδύσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, με υπαιτιότητα -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- της ΕΤΑΔ. Επίσης, αφορούν απώλειες επιχορηγήσεων που θεωρεί ότι θα λάμβανε από το ελληνικό Δημόσιο εάν είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση κτλ.
Οι τελευταίες επτά αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα οι 20/2019, 24/2019, 28/2019, 01/2020, 02/2020, 03/2020 και 04/2020 αθροιστικά, επιδικάζουν εναντίον της ΕΤΑΔ ποσά συνολικού ύψους άνω των 573 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών δαπανών, επιπλέον όμως των προσαυξήσεων και των τόκων, ενώ στις εταιρείες του ομίλου Μαντωνανάκη για δικαστικές δαπάνες της ΕΤΑΔ επιδικάζεται συνολικό ποσό 1,2 εκατ. ευρώ.
Μόνο μία από τις αποφάσεις (29/2019) του Διαιτητικού Δικαστηρίου απορρίπτει τη διαιτητική αγωγή, ενώ από την πλευρά της η ΕΤΑΔ έχει ήδη ασκήσει ενώπιον του Εφετείου αγωγές ακύρωσης (σ.σ. οι συζητήσεις έχουν οριστεί για μέσα στο 2021) ή αλλιώς αναγνώρισης της ανυπαρξίας των εν λόγω διαιτητικών αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές κατά ένα μέρος τις αγωγές των εταιρειών του ομίλου Μαντωνανάκη.
Πανδημία και κρίση
Στην παρούσα φάση πάντως, λόγω και της πανδημίας, φαίνεται ότι έχουν προκύψει και νέα δεδομένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα οποία θα μπορούσε να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων η πλευρά του Δημοσίου. Ενδεικτικά, ως προς τη σημαντικότερη (λόγω του ποσού) απόφαση 1/2020 που επιδικάζει εναντίον της ΕΤΑΔ το ιλιγγιώδες νούμερο των 292,72 εκατ. ευρώ -δηλαδή πάνω από 26 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε επίπεδο κερδών- το ποσό αυτό περιλαμβάνει διαφυγόντα κέρδη του ομίλου Μαντωνανάκη, εν προκειμένω της εταιρείας Αττικός Ήλιος, κατά τη χρονική περίοδο 2015- 2025, δηλαδή και σε μελλοντικά διαφυγόντα κέρδη.
Η εν λόγω απόφαση δε λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι το 2020 η εταιρεία, όπως άλλωστε όλες οι ξενοδοχειακές υποδομές και τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα, επλήγησαν σε τεράστιο βαθμό λόγω της χαμηλής έως και μηδενικής πληρότητας ελέω της πανδημίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα νούμερα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπολογίζεται ότι το 2020 ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων ήταν μειωμένος κατά 78%, φθάνοντας μόλις το 1,83 δισ. ευρώ από τα 8,36 δισ. ευρώ του 2019. Αντίστοιχα, μένει να φανούν και οι οικονομικές επιπτώσεις για τον τουριστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις το 2021, όπως και το 2022 και 2023, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του φαινομένου της πανδημίας, και τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.
Σε μία ακόμη απόφαση, αυτή με αριθμό 24/2019, επιδικάζονται 64,95 εκατ. ευρώ εναντίον της ΕΤΑΔ για διαφυγόντα κέρδη της Εταιρείας Αττικός Ήλιος Α.Ε. για τις χρονιές 2010, 2011 και 2012, δηλαδή 22 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε επίπεδο κερδών, εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και χρηματοπιστωτικής κρίσης στις παγκόσμιες αγορές, παράμετροι που επηρέασαν και τον ελληνικό τουρισμό.
Η πλευρά του Δημοσίου, επιπλέον, υποστηρίζει ότι ούτως ή άλλως σε κάθε περίπτωση, ακόμη και κατόπιν των διαιτητικών αποφάσεων μετά τις προσφυγές της Αττικός Ήλιος για αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη για επενδύσεις που ουδέποτε υλοποιήθηκαν με υπαιτιότητα, όπως ισχυρίζεται, της ΕΤΑΔ, και τις απώλειες επιχορηγήσεων που θεωρεί ότι θα λάμβανε από το Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία υποχρεούται να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες επενδύσεις και να αποδώσει στην ΕΤΑΔ ολόκληρα τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις μισθώματα και όχι τα μειωμένα που καταβάλλει μέχρι σήμερα.
Διαβάστε ακόμη:
Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική – Στη μάχη Στρατός, ΕΜΑΚ και ΔΕΔΔΗΕ (vid)
Τηλεμάρκετινγκ Α.Ε: Η πρωτοπόρα… «ελληνική Amazon» αντιμέτωπη με αναταράξεις
TUI: Πρώτη επιλογή για τους Γερμανούς η Κρήτη το καλοκαίρι του 2021