«Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους» είχε πει η Eleanor Roosevelt, όμως κάποιες φορές ακόμη και τα πιο ωραία όνειρα μπορούν να εξελιχθούν σε εφιάλτη…
Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Alfa Wood και του ιδρυτή της Αντώνη Αδαμόπουλου που είχε χαρακτηρίσει ως «όνειρο ζωής» την απόκτηση της «μεγάλης κυρίας» της ελληνικής βιομηχανίας ξύλου, Shelman. Η εξαγορά της ιστορικής εταιρείας, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης ήταν ο καταλύτης για να οδηγηθεί η Alfa Wood Πίνδος σε μια κατηφορική πορεία. Βεβαίως η εταιρεία λειτουργεί και εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του κλάδου. Ωστόσο, τα προβλήματα γιγαντώνονται εδώ και καιρό, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν η αβεβαιότητα και οι περαιτέρω συνέπειες της πανδημίας.
Κάπως έτσι, τώρα βγαίνει ξανά στο σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα της Alfa Wood-Πίνδος στα Γρεβενά.
Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός οδηγεί την κούρσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε επίπεδο τιμήματος, καθώς η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο ποσό των 27.018.765,86 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 24 Σεπτεμβρίου και αφορά ένα αγροτεμάχιο που βρίσκεται στη κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα» με ολική έκταση 107.646 τ.μ. μαζί με όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τον τεχνικό εξοπλισμό της εταιρείας.
Το «γαϊτανάκι» των πλειστηριασμών, ωστόσο, έχει αρχίσει εδώ και μια πενταετία από τα «υπάρχοντα» της Shelman. Η αφετηρία ήταν για τη μονάδα στη Ροδόπη το Δεκέμβριο του 2016 με ελάχιστο τίμημα τα 11,6 εκατ. ευρώ και καθώς δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, από τον Σεπτέμβριο του 2018 το ελάχιστο τίμημα αναπροσαρμόστηκε στα 9,92 εκατ. ευρώ και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Για τη μονάδα της Ροδόπης το 2014 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. Μετά τους άγονους πλειστηριασμούς την τελευταία διετία υπήρξε μια κινητικότητα με επίκεντρο την εταιρεία EPS Wood των επιχειρηματιών Mανώλη Σαχλού και Aντώνη Δαπόλα, χωρίς ωστόσο και πάλι να έχει καταλήξει σε πρακτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Στο σφυρί βγήκαν παράλληλα το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, αλλά και το σήμα της…
Η σκυτάλη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πέρασε στη συνέχεια στην Alfa Wood, με τη μονάδα των Γρεβενών να βγαίνει από τον Δεκέμβριο του 2019 χωρίς να προσελκύσει ενδιαφέρον.
Πώς χτίστηκε η Alfa Wood
Η αφετηρία για την Alfa Wood βρίσκεται πριν 40 χρόνια. Όταν το ημερολόγιο έγραφε «1981» δύο Λαρισαίοι, ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός, ίδρυσαν την Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε, την οποία με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές την ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της αγοράς και της βιομηχανίας ξύλου. Στο πλαίσιο αυτό, το 2004 εξαγόρασαν την Γρεβενιώτικη εταιρεία ξυλείας «Πίνδος» στοχεύοντας στην παραγωγή δαπέδων laminate που εκείνη την εποχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη. Έτσι προέκυψε η Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε.
Η επεκτατική στρατηγική των δύο επιχειρηματιών, ωστόσο, δεν θα σταματούσε εκεί. Ο βασικός στόχος δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο πρωταγωνιστή της αγοράς, τον όμιλο Shelman που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης.
Το 2009, και ενώ η χώρα εισερχόταν στο σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης, η Alfa Wood εξαγόραζε το 73% της Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια.
Εκείνη την περίοδο η Alfa Wood, πριν την εξαγορά, με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2008, είχε πωλήσεις στα 47,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,63 εκατ. ευρώ.
Η γιγάντωση μέσω της Shelman
Με την εξαγορά της Shelman γιγαντωνόταν καθώς αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στην Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή την βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, η Shelman είχε κύκλο εργασιών 138,34 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημίες μετά από φόρους 20,52 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια η Alfa Wood μαζί με το «βαρύ όνομα», τα εργοστάσια και το εκτόπισμα της Shelman φορτωνόταν τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.
Το «όνειρο ζωής» και το σήμερα
Για τον Αντώνη Αδαμόπουλο, όμως, αυτό ήταν ένα «όνειρο ζωής», όπως είχε δηλώσει. Ο ίδιος με τα «γαλόνια» του αυτοδημιούργητου πίστευε στις δυνάμεις του και στην επιτυχία του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. Γιος μεταναστών στην Αυστραλία, γεννήθηκε στη μακρινή χώρα και σπούδασε εκεί σε μια σχολή επίπλου μαθαίνοντας όλα τα μυστικά της συγκεκριμένης αγοράς. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα και παρά τις δυσκολίες κατάφερε, -μαζί με τον Χ. Αγοραστό-, να δημιουργήσει την Alfa Wood, έχοντας βάλει εξ αρχής το στόχο της κορυφής. Και αυτός περνούσε μέσα από την απόκτηση της Shelman, που θα καθιστούσαν την Alfa Wood αδιαφιλονίκητο ηγέτη με πέντε εργοστάσια και εννέα θυγατρικές. Έτσι, προχώρησε «σαν έτοιμος από καιρό», παρά τα σύννεφα της συγκυρίας και τα νούμερα που έδειχναν ότι λογαριασμός δεν θα έβγαινε…
Όταν η Shelman τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014 εξακολουθούσε να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ τεχνητής ξυλείας στα Βαλκάνια (με παραγωγή πάνελ μελαμίνης, ινοσανίδας, κόντρα πλακέ, δαπέδων πριστών και laminate, πάγκων εργασίας, καπλαμά, διακοσμητικών επιφανειών, αρμοκαλύπτρων και λακαριστού mdf, ντουλαπών κουζίνας και άλλων προϊόντων), και με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 25 χώρες.
Όπως είναι λογικό, η Alfa Wood από τότε πάλευε αφενός με τα «απόνερα» της Shelman, αφετέρου με τα δικά της προβλήματα, αλλά και τα δάνεια, όταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμφάνιζε μηδενικό δανεισμό και σημαντικά κέρδη.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, η Afla Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε. είχε τζίρο 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ το 2018, με τις ζημιές προ φόρων να φτάνουν τα 6,9 εκατ. ευρώ και με τον ορκωτό να χτυπάει «καμπανάκι» καθώς «οι τρέχουσες υποχρεώσεις υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά ευρώ 22 εκατ. περίπου και η εταιρεία υπέστη καθαρή ζημία ποσού ευρώ 5,2 εκατ.», κάτι που μαζί με άλλα θέματα «υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».
Ο όμιλος, το άνοιγμα στην ενέργεια και η φωτιά
Θα πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι η Afla Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε., που το εργοστάσιό της βγαίνει στο σφυρί στις 24 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μέρος του ομίλου Alfa Wood Group Α.Ε.Β.Ε, που εδρεύει στη Λάρισα. Ο όμιλος το 2019 είχε κύκλο εργασιών ύψους 53 εκατ. ευρώ (έναντι 52,4 εκατ. ευρώ το 2018), και καθαρά κέρδη 1,75 εκατ. ευρώ, έναντι 4,51 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 35,77 εκατ., ενώ ο τραπεζικός δανεισμός είναι απόλυτα εξυπηρετούμενος. Πρόκειται για υγιή επιχείρηση και σε αυτό συντέλεσε η έγκαιρη στροφή προς τον τομέα της ενέργειας.
Έτσι, η Alfa Wood Group δραστηριοποιείται στην παραγωγή wood pellet, στην εμπορία δασικής ξυλείας και στην εν γένει εμπορία προϊόντων ξύλου και βιομάζας, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος της διοίκησης μάλιστα είναι η καθιέρωση της εταιρείας ως την πιο ολοκληρωμένη βιομηχανία στον κλάδο της βιομάζας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Απρίλιο τέθηκε σε λειτουργία η 3η εργοστασιακή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στους Μαυραναίους Γρεβενών, μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η ηλεκτρική ισχύς του εργοστασίου ανέρχεται στο 1 MW και η συνολική ισχύς όλων των εργοστασίων του ομίλου στα 3 ΜW, φέρνοντάς τον ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
Βέβαια, εκτός από την περιπέτεια με την Alfa Wood Πίνδος, δεν λείπουν και οι άλλες κακοτυχίες, όπως έγινε πρόσφατα, στις 15 Ιουλίου όταν προκλήθηκε πυρκαγιά στο κεντρικό εργοστάσιο του ομίλου στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας αφήνοντας πίσω της σημαντικές υλικές ζημιές καθώς κατέστρεψε μηχανολογικό εξοπλισμό.
Το βασικό στοίχημα, ωστόσο, για τις οικογένειες Αδαμόπουλου και Αγοραστού είναι να μην υπάρξουν άλλες «φωτιές» στα οικονομικά μέτωπα…
Διαβάστε ακόμα
Ο άγνωστος μεγιστάνας που αγόρασε πολυτελή loft αξίας $157 εκατ. στο Μανχάταν
Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν το φθινόπωρο – Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια (vid)
FT: Η Ελλάδα νικήτρια στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη