search icon

business stories

Alfa Wood Πίνδος: Στα… αζήτητα έμεινε ξανά η μονάδα των Γρεβενών (pics)

Επρόκειτο για το δεύτερο «ακριβότερο» σφυρί μετά τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει αυξηθεί στα 23,86 εκατ. ευρώ - Η εμπλοκή με τα σφυριά και η μητρική Alfa Wood Group

Στα Γρεβενά ήταν σήμερα στραμμένα τα βλέμματα όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς ήταν η «μέρα της Alfa Wood Πίνδος», μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες ξυλείας. Ταυτόχρονα όμως αποτελούσε και το δεύτερο «ακριβότερο» σφυρί, -για αυτή την περίοδο τουλάχιστον-, μετά τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει αυξηθεί στα 23,86 εκατ. ευρώ.

Στο βασικό ερώτημα, εάν θα βρισκόταν αυτή τη φορά επενδυτής πρόθυμος να δώσει το «φιλί της ζωής» σε μια μονάδα σχεδόν έτοιμη να λειτουργήσει, η απάντηση ήταν τελικά αρνητική αφού ο πλειστηριασμός «ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών» και το βιομηχανικό ακίνητο έμεινε για μια ακόμη φορά στα αζήτητα… Κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον σε προηγούμενους πλειστηριασμούς όταν το τίμημα ήταν σαφώς χαμηλότερο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Alfa Wood Πίνδος, βρίσκεται στη δίνη των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2021 βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης στα 27.018.765 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο 2022, η τιμή είχε μειωθεί στα 17.562.197,80 ευρώ. Ωστόσο, και οι δύο αυτοί πλειστηριασμοί κατέληξαν άγονοι.

Για τις 24 Ιανουαρίου 2024 είχε προγραμματιστεί ένα ακόμη σφυρί, με την τιμή εκκίνησης να έχει διολισθήσει περαιτέρω στα 13.279.066 ευρώ. Αυτό αποφεύχθηκε καθώς η οφειλέτρια εταιρεία κατέθεσε προσφυγή, ζητώντας να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς, με αύξηση στο ποσό των 35.000.000 ευρώ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, με την απόφασή του που εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας στα 10.253.522 ευρώ την τιμή για το ακίνητο με τα κτίρια και στα 13.611.000 ευρώ την τιμή για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη νέα συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 23.864.522 ευρώ.

Με αυτή την αυξημένη τιμή εκκίνησης βγήκε σήμερα για μια ακόμη φορά σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.

Τι βγήκε στο σφυρί 

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα» που έχει ολική έκταση 107.646τ.μ., επί του οποίου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Αυτές αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ., που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1987 έως και το 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την έκθεση εκτίμησης υπάρχουν αρκετά ακόμη αυθαίρετα κτίσματα. Το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο, ενώ ο περιβάλλων χώρος πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτόστρωση, εμβαδού περίπου 23.500 τ.μ.

Στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου υπάρχει απλή διαμόρφωση εδάφους με φυσικό χώμα. Επιπλέον, υφίσταται εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας, όπως και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Μαζί με το αγροτεμάχιο και τα κτίρια της βιομηχανικής εγκατάστασης, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονται και πλήθος μηχανημάτων και εργαλείων.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του Μαΐου 2023, η εξέλιξη της αξίας βιομηχανικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Όπως επισημαίνεται, η αγορά έχει γενικά ξεπαγώσει και πράξεις αγοραπωλησίας γίνονται συνεχώς, ενώ η προσφορά προς πώληση αντίστοιχων ακινήτων είναι μικρότερη από την ζήτηση η οποία παρουσιάζεται μέτρια ως μεγάλη, με αποτέλεσμα να υφίστανται αυξητικές πιέσεις στις αγοραίες αξίες τους.

Κύριες δραστηριότητες της Alfa Wood Πίνδος είναι η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία ειδών ξυλείας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και κυρίως η παραγωγή και εμπορία ινοσανίδας, καθώς και η παραγωγή, διάθεση και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή και από σύστημα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (Σ.Η.Θ.). Επίσης, ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο ειδών κεντρικής θέρμανσης, θερμαστρών μηχανικών και παρομοίων συσκευών, εργαλειομηχανών για την κατεργασία ξυλείας και άλλων μηχανημάτων, συσκευών και εξοπλισμού γενικής και ειδικής χρήσης. Επιπροσθέτως, δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο λεβήτων για κεντρική θέρμανση, θερμαντήρων αέρα η διανεμητών θερμού αέρα καθώς και την εμπορία επίπλων.

Σύμφωνα ωστόσο με τον τελευταίο ισολογισμό για τη χρήση του 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε μόλις 7.866 ευρώ έναντι 530.224 ευρώ το 2021. Περαιτέρω οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονταν σε 38.258.333 ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε  29.242.808 ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν τραπεζικά δάνεια.

Ο μητρικός όμιλος

Η Alfa Wood Πίνδος ανήκε στην Alfa Wood Group, τον μεγαλύτερο σήμερα όμιλο στην εγχώρια αγορά βιομηχανίας ξύλου. Μια οικονομικά υγιή επιχείρηση με ισχυρές επιδόσεις. 

Η αφετηρία για την Alfa Wood βρίσκεται το 1981, όταν ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός, ίδρυσαν την Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε, την οποία με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές την ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2004 εξαγόρασαν την Γρεβενιώτικη εταιρεία ξυλείας «Πίνδος» στοχεύοντας στην παραγωγή δαπέδων laminate που εκείνη την εποχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη. Έτσι, προέκυψε η Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε.

Η επεκτατική στρατηγική τους, ωστόσο, δεν θα σταματούσε εκεί. Ο βασικός στόχος δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο πρωταγωνιστή της αγοράς, τον όμιλο Shelman που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης.

Το 2010, και ενώ η χώρα εισερχόταν στην οικονομική κρίση, η Alfa Wood εξαγόραζε το 73% της Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια. Εκείνη την περίοδο η Alfa Wood, πριν την εξαγορά, με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2008, είχε πωλήσεις στα 47,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,63 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά της Shelman γιγαντωνόταν καθώς αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στην Κομοτηνή, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή την βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Παράλληλα, όμως, «κληρονόμησε» και τις υπέρογκες υποχρεώσεις, αλλά και το υπεράριθμο προσωπικό της. Με συνέπεια το 2014 να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Alfa Wood Group απέκτησε…ξανά σε πλειστηριασμό μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικά Πάνελ Α.Ε., το εργοστάσιο παραγωγής ξυλείας της Shelman στην Κομοτηνή.

Ο όμιλος ανακοίνωσε τότε ότι η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων του με στόχο τη διατήρηση σε ελληνική ιδιοκτησία του μεγαλύτερου εργοστασίου στην παραγωγή ειδών ξυλείας στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Big project για την λειψυδρία και την παραγωγή ενέργειας στα νησιά.

Δημήτρης Ματεμτζής στο newmoney: Το σχέδιο πίσω από το deal Intrafashion – Axel Accessorize

POS: Παράδοση καφέ και φαγητού στην πόρτα με πληρωμή μέσω κάρτας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version