Σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης οδηγείται το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά και μάλιστα σε… τιμή ευκαιρίας εάν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή εκκίνησης είναι πλέον κάτω από το μισό σε σχέση με την αρχική προ διετίας.
Συγκεκριμένα, ο νέος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου 2024, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 13.279.066 ευρώ. Με βάση νεότερες εκθέσεις εκτίμησης, τα 5.820.000 ευρώ αφορούν το βιομηχανικό ακίνητο και τα 7.459.066 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Έτσι η συνολική τιμή εκκίνησης για την μονάδα ως οικονομικό σύνολο ανέρχεται σε 13.279.066 ευρώ.
Πριν δύο χρόνια, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, στον τότε πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης ήταν στα 27.018.765 ευρώ, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2022, ο επαναληπτικός έγινε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 17.562.197,80 ευρώ. Και οι δύο αυτοί πλειστηριασμοί κατέληξαν άγονοι με συνέπεια τώρα ο επόμενος να γίνεται με την τιμή ακόμη χαμηλότερη.
Τι περιλαμβάνει η μονάδα
Η Alfa Wood Πίνδος, από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ξυλείας στη χώρα, βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2019.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα» που έχει ολική έκταση107.646τ.μ., επί του οποίου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Οι Μαυραναίοι είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 770 μέτρα, στις πλαγιές του όρους Όρλιακας, στα ανατολικά όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και απέχουν 10,5 χλμ. ΝΔ. από τα Γρεβενά.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1987 έως και το 2010 για την κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την έκθεση εκτίμησης υπάρχουν αρκετά ακόμη αυθαίρετα κτίσματα.
Το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο με βάση και κορμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικούς πασσάλους με πλέγμα, στο μεγαλύτερο μέρος της περίφραξης, εκτός από τμήμα της κύριας όψης στην οποία υπάρχει κορμός περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και σιδερένιο κιγκλίδωμα.
Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και συγκεκριμένα περιμετρικά όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων με ασφαλτόστρωση, εμβαδού περίπου 23.500 τ.μ.
Στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου υπάρχει απλή διαμόρφωση εδάφους με φυσικό χώμα. Επιπλέον των παραπάνω πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας, όπως και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού.
Μαζί με το αγροτεμάχιο και τα κτίρια της βιομηχανικής εγκατάστασης, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονται και πλήθος μηχανημάτων και εργαλείων.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης του Μαΐου 2023, η εξέλιξη της αξίας βιομηχανικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Όπως επισημαίνεται, η αγορά έχει γενικά ξεπαγώσει και πράξεις αγοραπωλησίας γίνονται συνεχώς, ενώ η προσφορά προς πώληση αντίστοιχων ακινήτων είναι μικρότερη από την ζήτηση η οποία παρουσιάζεται μέτρια ως μεγάλη, με αποτέλεσμα να υφίστανται αυξητικές πιέσεις στις αγοραίες αξίες τους.
Η ιστορία και η σχέση με την Alfa Wood Group
Η Alfa Wood Πίνδος ανήκε στην Alfa Wood Group, τον μεγαλύτερο σήμερα όμιλο στην εγχώρια αγορά βιομηχανίας ξύλου.
Η αφετηρία για την Alfa Wood βρίσκεται το 1981, όταν ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός, ίδρυσαν την Alpha Wood Α.Ε.Β.Ε, την οποία με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές την ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2004 εξαγόρασαν την Γρεβενιώτικη εταιρεία ξυλείας «Πίνδος» στοχεύοντας στην παραγωγή δαπέδων laminate που εκείνη την εποχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη. Έτσι, προέκυψε η Alfa Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε.
Η επεκτατική στρατηγική τους, ωστόσο, δεν θα σταματούσε εκεί. Ο βασικός στόχος δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο πρωταγωνιστή της αγοράς, τον όμιλο Shelman που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης.
Το 2010, και ενώ η χώρα εισερχόταν στην οικονομική κρίση, η Alfa Wood εξαγόραζε το 73% της Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια. Εκείνη την περίοδο η Alfa Wood, πριν την εξαγορά, με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2008, είχε πωλήσεις στα 47,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,63 εκατ. ευρώ.
Με την εξαγορά της Shelman γιγαντωνόταν καθώς αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στην Κομοτηνή, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή την βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.
Μαζί με αυτά όμως φορτωνόταν και τις υπέρογκες υποχρεώσεις, αλλά και το υπεράριθμο προσωπικό της. Με συνέπεια το 2014 να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, η Afla Wood Πίνδος Α.Ε.Β.Ε. είχε τζίρο 530.224 ευρώ έναντι 4,22 εκατ. το 2020 με το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε ζημιές 1,25 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,39 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα εις νέο σε ζημιές 41,1 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Alfa Wood Group Α.Ε.Β.Ε (των οικογενειών Αδαμόπουλου και Αγοραστού) που εδρεύει στη Λάρισα, το 2022 κατάφερε εν μέσω οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό να αυξήσει τον τζίρο της και την λειτουργική της κερδοφορία, διατηρώντας την ηγετική της θέση στο κλάδο, αλλά και τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό της με παρουσία σε 40 χώρες.
Σημειώνεται ότι κατά τη χρήση 2021 ενοποιήθηκε ως θυγατρική η εταιρεία Alfa Energy Μ.Α.Ε., ενώ η Alfa Wood Πίνδος μέχρι την 21/12/2020 ενοποιούνταν με την μέθοδο της ολικής ενοποιήσεως με ποσοστό 93,33%.
Η… επιστροφή στη Shelman
Όπως αναφέρεται σχετικά, η διοίκηση του ομίλου (Βασίλης Αδαμόπουλος, Στέλιος Αγοραστός και Γιώργος Αδαμόπουλος), έχει προγραμματίσει σε βάθος διετίας, μεγάλα επενδυτικά σχέδια για τον συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας όλα τα επενδυτικά εργαλεία.
Πάντως, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Alfa Wood Group απέκτησε…ξανά σε πλειστηριασμό μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικά Πάνελ Α.Ε., το εργοστάσιο παραγωγής ξυλείας της Shelman στην Κομοτηνή.
Ο όμιλος ανακοίνωσε τότε ότι η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων του με στόχο τη διατήρηση σε ελληνική ιδιοκτησία του μεγαλύτερου εργοστασίου στην παραγωγή ειδών ξυλείας στην Ευρώπη.
Παράλληλα, είχε δηλωθεί η πρόθεση για την άμεση του εργοστασίου υιοθετώντας νέες φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ωστόσο κατόπιν νομικών κινήσεων της ανταγωνίστριας εταιρείας Ακρίτας η υπόθεση έχει μπλοκάρει.
Συγκεκριμένα η Ακρίτας ζητά την ακύρωση του πλειστηριασμού του περασμένου Δεκεμβρίου, -στον οποίο σημειωτέον δεν συμμετείχε η ίδια-, θέτοντας ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς η Alfa Wood ήταν ο βασικότερος μέτοχος της Shelman πριν αυτή οδηγηθεί σε πτώχευση.
Το όλο σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές του 2024 με την εκδίκαση των αιτήσεων και την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
Διαβάστε ακόμη
Market Pass: Ανοίγουν οι αιτήσεις στις 15/9 – Ποιοι θα το πάρουν πρώτοι
Νέο «φιλέτο» προς αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας – Ελάχιστο μίσθωμα €1,3 εκατ. (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ