Στο οριστικό τέλος της διαδρομής φτάνει η «Αλφα Γκρίσιν», η εταιρεία που μεσουράνησε στην αγορά επί σειρά ετών, αλλά εδώ και καιρό βρίσκεται στη «ζωή» μόνο για…τυπικούς λόγους.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η Grant Thonton, που είχε διοριστεί ειδική διαχειρίστρια της εταιρείας, κατάθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για την πτώχευση της Άλφα Γκρίσιν.
Ειδικότερα, με την αίτηση που κατατέθηκε στη γραμματεία του δικαστηρίου στις 21 Δεκεμβρίου 2021 ζητείται να ορισθεί νέα δικάσιμος για τη συζήτηση της (υπό στοιχεία ΓΑΚ 509193/2017 & ΕΑΚ 163/2017) αίτησης πτώχευσης της ανώνυμης εταιρείας «Αλφα Γκρίσιν Συστήματα Ισχύος και Ελέγχου Περιβάλλοντος» χωρίς κλήτευση των μελών του τελευταίου Δ.Σ. της εταιρείας (επικεφαλής του οποίου είναι ο Βασίλης Γκρίσιν).
Σημειώνεται ότι η συζήτηση της αίτησης ορίστηκε για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε καθώς από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιανουαρίου ανεστάλη η λειτουργία δικαστηρίων λόγω ανωτέρας βίας, δηλαδή της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Έτσι, αναμένεται ο ορισμός νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση της αίτησης που θα ρίξει και τυπικά τους τίτλους τέλους της Άλφα Γκρίσιν.
Η ολοκλήρωση της διαδρομής
Πρόκειται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είχε αναλάβει η Grant Thonton ως ειδική διαχειρίστρια και ουσιαστικά για την εκποίηση του ενεργητικού της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η Άλφα Γκρίσιν υπήχθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Ιούλιο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα στοιχεία ενεργητικού που περιλάμβαναν επτά γραφεία (75 τ.μ.-130 τ.μ.) στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της N. Σμύρνης, τις αποθήκες στην Παιανία (6.000 τ.μ.) και διάφορα κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις ιδιώτες και υπέβαλαν προσφορές για 330.000 ευρώ, 260.000 ευρώ και 100.000 ευρώ. Προκρίθηκε φυσικά η υψηλότερη (των 330.000 ευρώ), ενώ ακολούθησε η σχετική αίτηση έγκρισης της Grant Thornton προς το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών.
Ειδικότερα, η έκθεση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού συντάχθηκε στις 23/12/2019, η σχετική αίτηση κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 20 Ιανουαρίου 2020 και η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Φεβρουαρίου 2020. Τελικά, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, στις 15 Δεκεμβρίου 2020 δημοσιεύθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η έκθεση της Grant Thornton, ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της Άλφα Γκρίσιν και ορίστηκε εισηγητής δικαστής για τις ανάγκες διανομής του πλειστηριάσματος.
Στο προτελευταίο «επεισόδιο», η ειδική διαχειρίστρια Grant Thornton στις 6 Απριλίου 2021 δημοσίευσε την πρόσκληση για την αναγγελία απαιτήσεων πιστωτών με προθεσμία ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
Με βάση τις δικαστικές αποφάσεις για την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, αλλά και τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2016), η εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ προς τις Alpha Bank (9,3 εκατ.), Εθνική Τράπεζα (10 εκατ.), Eurobank (6,53 εκατ.) και Eurobank Leasing (2,1 εκατ.), οι οποίες στις 28/4/2017 εκπροσωπούσαν ποσοστό 85,12% του συνόλου των απαιτήσεων. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές ανέρχονταν σε 1,93 εκατ. ευρώ, ενώ προς το Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) σε 431.442 ευρώ.
Η άνοδος και η πτώση
Εμβληματικό πρόσωπο για την πορεία της Άλφα Γκρίσιν υπήρξε ασφαλώς ο ιδρυτής της Βασίλης Γκρίσιν, απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής. Παρά τις ξένες ρίζες του, ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ από τα εφηβικά του χρόνια αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη.
Για αυτό και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο επιχειρείν, χαρακτηριστικό που σε συνδυασμό με το «αισθητήριο» το οποίο αναμφισβήτητα διέθετε, του επέτρεψαν να διαγράψει μια μυθιστορηματική διαδρομή σε πολλά και διαφορετικά πεδία της αγοράς. Από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, αλλά και με σημαντικές κινήσεις στο εγχώριο και βαλκανικό real estate, όπως και στις AΠE.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προέκυψε και η συμμαχία του με την Deutsche Bank, «καρπός» της οποίας υπήρξε η Deutsche Aeolia με πλάνο για τη δημιουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 150 MW, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας.
Παράλληλα συνδέθηκε κοινωνικά και επιχειρηματικά με ισχυρά πρόσωπα, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης, που μέσω της Intrakat συμμετείχε με 15% στην Άλφα Γκρίσιν, αλλά και ο κουμπάρος του Παναγιώτης Νίκας της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας.
Ο όμιλός του πήγαινε καλά μέχρι την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση. Από το 2009 και μετά, ξεκίνησε η μεγάλη «κάθοδος», με υποχώρηση του κύκλου εργασιών, αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και συσσώρευση ζημιών.
Mετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και αφού προηγήθηκε δικαστική διαμάχη για περισσότερο από έναν χρόνο, η εταιρεία πέρασε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ταυτόχρονα απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η διοίκηση.
Αρκετοί εκτιμούν ότι η κατάρρευση οφείλεται, πέρνα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, και σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές, αλλά και σε προβλήματα διαχείρισης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που στο τιμόνι βρέθηκε ο γιος του Βασίλη Γκρίσιν, Αλιόσα. Δεν είναι τυχαίο που όταν πλέον η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς το αρνητικό σενάριο, στην προεδρία της εταιρείας επανήλθε ο ίδιος ο Βασίλης Γκρίσιν. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις συνιστούν και το οριστικό «do svidaniya» (αντίο) της Άλφα Γκρίσιν…
Διαβάστε ακόμη
Με κατασχέσεις κινδυνεύουν 2 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου
ΑΒ Βασιλόπουλος: Η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου