Με την πρόσκληση για την αναγγελία απαιτήσεων πιστωτών που δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 6 Απριλίου, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η διαδικασία ειδικής διαχείρισης της «Άλφα Γκρίσιν Συστήματα Ισχύος και Ελέγχου Περιβάλλοντος».
Ρίχνοντας ταυτόχρονα και τυπικά τους τίτλους τέλους στη διαδρομή μιας εταιρείας που μεσουράνησε επί πολλά χρόνια, αλλά στα «στερνά του βίου» της εξελίχθηκε σε «σταυρόλεξο» για τις τράπεζες και σε ένα από τα πιο μακρά επιχειρηματικά σήριαλ.
Στο τελευταίο αυτό επεισόδιο, η ειδική διαχειρίστρια της Grant Thornton προσκαλεί τους πιστωτές της εταιρείας σε διάστημα ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τις 6 Μαΐου 2021, να καταθέσουν τις αναγγελίες των απαιτήσεών τους στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Ανδρέας Αγγελίδης και Συνεργάτες.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσοι και ποιοι από τους πιστωτές θα…προλάβουν να ικανοποιηθούν από τις 330.000 ευρώ που απέφερε η πώληση των στοιχείων ενεργητικού της Άλφα Γκρίσιν.
Με βάση τις δικαστικές αποφάσεις για την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, αλλά και τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2016), η εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ προς τις Alpha Bank (9,3 εκατ.), Εθνική Τράπεζα (10 εκατ.), Eurobank (6,53 εκατ.) και Eurobank Leasing (2,1 εκατ.), οι οποίες στις 28/4/2017 εκπροσωπούσαν ποσοστό 85,12% του συνόλου των απαιτήσεων.
Οι οφειλές προς τους προμηθευτές ανέρχονταν σε 1,93 εκατ. ευρώ, ενώ προς το Δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) σε 431.442 ευρώ.
Ο διαγωνισμός για τα «ιμάτια» και ο πλειοδότης
Μετά την υπαγωγή σε ειδική διαχείριση διοργανώθηκε, τον Δεκέμβριο του 2019, πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα στοιχεία ενεργητικού που περιλάμβαναν επτά γραφεία (75 τ.μ.-130 τ.μ.) στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της N. Σμύρνης, τις αποθήκες στην Παιανία (6.000 τ.μ.) και διάφορα κινητά.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις ιδιώτες, ο 52χρονος Θ. M., εισοδηματίας από τη Σαλαμίνα, ο 63χρονος I. Γ. γιατρός από το Kολωνάκι και ο 56χρονος Γ. Σ. έμπορος από το Π. Φάληρο.
H προσφορά του πρώτου ήταν 330.000 ευρώ και συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή 550.000 ευρώ, η προσφορά του δεύτερου ήταν 260.000 ευρώ και του τρίτου μόλις 100.000 ευρώ και συνοδεύονταν από ισόποσες, αντίστοιχα, εγγυητικές.
Πλειοδότης για το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας αναδείχθηκε ο Θ. M., από τη Σαλαμίνα, ενώ ακολούθησε η αίτηση της Grant Thornton προς το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών. Συγκεκριμένα, η έκθεση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού συντάχθηκε στις 23/12/2019, η σχετική αίτηση κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 20 Ιανουαρίου 2020 και η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Φεβρουαρίου. Τελικά, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η έκθεση της Grant Thornton, ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της Άλφα Γκρίσιν, ο Θ. Μ. και ορίστηκε εισηγητής δικαστής για τις ανάγκες διανομής του πλειστηριάσματος, δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Από την άνοδο στην κρίση και την κατάρρευση
Ο άλλοτε κραταιός όμιλος της Άλφα Γκρίσιν, είχε ισχυρή παρουσία στην αγορά στους τομείς υποστήριξης χώρων, κρίσιμων εφαρμογών (Business Critical Continuity), του real estate, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της εμπορίας και υποστήριξης συστημάτων κλιματισμού.
Με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, δηλαδή από το 2009 και μετά, ξεκίνησε και η πτωτική πορεία του ομίλου, με υποχώρηση του κύκλου εργασιών, αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και συσσώρευση ζημιών.
Mετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και αφού προηγήθηκε μια δικαστική διαμάχη για περισσότερο από έναν χρόνο, η εταιρεία πέρασε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ταυτόχρονα απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η διοίκηση.
Εμβληματικό πρόσωπο για την πορεία της Άλφα Γκρίσιν υπήρξε ασφαλώς ο ιδρυτής της Βασίλης Γκρίσιν, απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής εποχής.
Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ από τα εφηβικά του χρόνια αναγκάστηκε να δουλέψει. Στη συνέχεια, διέγραψε μια μυθιστορηματική διαδρομή σε πολλά πεδία της αγοράς. Από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, αλλά και με τα ανοίγματά του στο εγχώριο και βαλκανικό real estate, όπως και στις AΠE. Παράλληλα συνδέθηκε κοινωνικά και επιχειρηματικά με ισχυρά πρόσωπα, όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης, που μέσω της Intrakat συμμετείχε με 15% στην Άλφα Γκρίσιν, αλλά και ο κουμπάρος του Παναγιώτης Νίκας της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία και τελικά η κατάρρευση οφείλεται και σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές, αλλά και σε προβλήματα διαχείρισης. Στο τιμόνι του ομίλου βρέθηκε για κάποια χρόνια ο γιος του Αλιόσα, αλλά προς το τέλος παραιτήθηκε και επανήλθε ο ίδιος ο Βασίλης Γκρίσιν.
Διαβάστε ακόμα
Ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε με το πλοίο – Σκέψεις για ηλεκτρονική πλατφόρμα Covid