© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Η πανδημία επιβεβαίωσε, με τον πιο δύσκολο τρόπο, πόσο εύθραυστες είναι οι κοινωνίες και οι οικονομίες μπροστά σε μια κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένου ότι η βιωσιμότητα αποτελεί τον μοχλό της αλλαγής που χρειαζόμαστε, εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη αξίζουν όχι μόνο την προσοχή μας, αλλά γίνονται ακόμα πιο επίκαιρες κάτω από τέτοιες συνθήκες».
Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρο Δανιηλίδη η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι κάτι θεωρητικό και αφηρημένο στην τεράστια σφαίρα της γενικολογίας, αλλά ευθύνη. Γι’ αυτό και ο ίδιος επιχειρεί να επιταχύνει τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που είχε καταρτίσει η ζυθοποιία-leader της χώρας ήδη προ πανδημίας, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Στόχοι όπως η διαρκής μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και η μείωση της χρήσης νερού βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, όπως λέει ο κ. Δανιηλίδης στο «business stories».
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυτή την εποχή τρέχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τον τίτλο «Νερό για το Αύριο».
Το πρόγραμμα, το οποίο κλιμακώνεται απ’ τις μελέτες της υφιστάμενης κατάστασης ως τη διαμόρφωση τελικών επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, προωθεί την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Με γνώμονα ότι το νερό είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων μας, η σωστή διαχείρισή του αποτελεί για εμάς προτεραιότητα», λέει ο κ. Δανιηλίδης.
Για το πρόγραμμα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται στενά με την ομάδα του Cluster of Sustainability Transition, του οποίου ηγείται η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη. Η πρώτη δράση του προγράμματος «Νερό για το Αύριο» εστιάζει στη Θεσσαλία.
«Το συγκεκριμένο υδατικό διαμέρισμα αποτελεί το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα», σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.
«Η λειψυδρία στην περιοχή επηρεάζει σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως την αγροτική παραγωγή, που είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή. Μάλιστα, το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε σταθερά εδώ και χρόνια με παραγωγούς της περιοχής, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας κριθαριού, αποτέλεσε για εμάς ένα ακόμα κίνητρο να εστιάσουμε εκεί την πρώτη δράση του προγράμματος», προσθέτει.
Οπως εξηγεί, η πρώτη δράση για το «Νερό για το Αύριο» υλοποιείται σε τρεις φάσεις: «Οι δύο πρώτες έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν αρχικά στη διενέργεια δευτερογενούς έρευνας για την υφιστάμενη κατάσταση στην Περιφέρεια και, κατά δεύτερον, στη χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων μερών για τη Θεσσαλία και για το πρόγραμμα συνολικά. Πλέον, έχουμε περάσει στην τρίτη και με μεγαλύτερη διάρκεια φάση του προγράμματος, δηλαδή στις συναντήσεις συν-σχεδιασμού των λύσεων μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, ενώ συνολικά έχουν προγραμματιστεί 18 τακτικές συναντήσεις σε μηνιαία βάση. Κατά τη διεξαγωγή των συναντήσεων θα εφαρμοστεί από την επιστημονική ομάδα μία ενδιαφέρουσα μεθοδολογία που ονομάζεται Καινοτόμος Μετασχηματισμός Συστημάτων και μέσα από την οποία θα προκύψουν λύσεις που θα αποτυπωθούν σε επιχειρησιακά σχέδια μετάβασης».
Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης, συνεχίζεται και η προσπάθεια της ίδιας της εταιρείας να μειώσει την κατανάλωση νερού.
«Η εταιρεία μας έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα υψηλότερα. Για την επίτευξη του στόχου πραγματοποιούμε επί σειρά ετών σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού και τη βελτίωση των διαδικασιών μας», σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, «η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με εταίρους που συναποτελούν το “τρίγωνο της γνώσης”, όπως ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά κέντρα καινοτομίας, με τα οποία συνεργαζόμαστε στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Accel Water, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας. Μέσα από αυτό, στοχεύουμε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον ερευνητικό φορέα AGENSO, στην επαναχρησιμ0οποίηση του νερού που θα εξέρχεται, εντελώς καθαρό πλέον, από το σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της παραγωγικής μονάδας μας στην Πάτρα, για την άρδευση λαχανικών και δέντρων».
Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όμως, είναι ευρύτερη: «Λειτουργούμε ως υπέρμαχοι της εταιρικής υπευθυνότητας με μια στρατηγική μέσα από την οποία επενδύουμε στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω στον πυλώνα “περιβάλλον”, εκτός από τις πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, επιδιώκουμε, επίσης, τη διαρκή μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών εστιάζοντας στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αλλά και την υλοποίηση έργων που θα μας επιτρέψουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί προτεραιότητα για εμάς φέτος με σημαντικές επενδύσεις να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών, χρόνια στρατηγική επιλογή για εμάς αποτελεί το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, με παρουσία σε 19 νομούς και τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 παραγωγών. Τέλος, στον πυλώνα “κοινωνία” εστιάζουμε τις δυνάμεις μας στη δημιουργία ισχυρής κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, μέσα από µια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούμε, σε συνεργασία µε κοινωνικούς και θεσμικούς εταίρους».
Διαβάστε ακόμη
Νίκος Μπακατσέλος – Pyramis: Το σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα και η Pitsos
Πόλεμος εκατομμυρίων για τα πολυτελή σπίτια σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη
Πώς θα πάρετε «φορομπόνους» μέχρι και 6.400 ευρώ για επισκευές σε ακίνητα