Σε φάση αναδιάρθρωσης έχει περάσει η Digital Realty Hellas η οποία υλοποιώντας ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων data centers με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μητρικής πολυεθνικής έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί στον πυρήνα δραστηριότητας της τελευταίας, τερματίζοντας σειρά υπηρεσιών που παρείχε επί σειρά ετών ως -πάλαι ποτέ – Lamda Helix. Όπως αναφέρει η διοίκηση της υπό τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Μπεχράκη στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 η εταιρεία από φέτος «θα επικεντρωθεί στην κύρια της δραστηριότητα που αφορά στις υπηρεσίες φιλοξενίας εξοπλισμού (Colocation), συνδέσεις internet (Internet Connectivity) και υπηρεσίες διασύνδεσης στους διεθνείς παρόχους νεφοϋπολογιστικών υποδομών (Cloud Connectivity Solutions). Σε αυτό το πλαίσιο διακόπηκε στα τέλη του 2023 η παροχή υπηρεσιών στον τομέα Data Center Integration services (Συμβουλευτικές υπηρεσίες Data Center κλπ.). Επίσης, θα σταματήσει σταδιακά εντός δυο ετών η παροχή infrastructure services σε υποδομές τρίτων».

Η εταιρεία σπεύδει να διευκρινίσει ότι θα σεβαστεί τους όρους των συμβολαίων με τους πελάτες της και θα διευκολύνει τη μετάβαση των πελατών σε άλλο πάροχο. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι ήδη έχει απορροφηθεί στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας το προσωπικό που ασχολείτο με τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

Ζητείται… ρεύμα

Για τον κ. Μπεχράκη πάντως αυτή η μετάβαση δεν είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει. Ο «πονοκέφαλος» του είναι το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και «τρέχει» η Digital Realty στη χώρα μας με ένα αρκετά «σφικτό» για τα ελληνικά δεδομένα χρονοδιάγραμμα. Κάτι που έχει διαφανεί στην περίπτωση υλοποίησης του τέταρτου data center στην Αττική (Athens 4), που είχε προαναγγελθεί προ διετίας. Η επένδυση προς το παρόν προσκρούει στην υφιστάμενη χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου που δεν μπορεί να σηκώσει τη νέα επέκταση του campus της εταιρείας στο Κορωπί. Ο ίδιος μάλιστα σε επιστολή του προς τον Μέγαρο Μαξίμου προ ολίγων μηνών ζητούσε παρέμβαση του πρωθυπουργού θέτοντας ακόμα και ζήτημα ακύρωσης της επένδυσης παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει οι πρόδρομες εργασίες.

Από την άλλη με δημόσια ανακοίνωση της η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι οι εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου data center της στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1) γίνονται κανονικά και ως εκ τούτου θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της επένδυσης κατά το α’ τρίμηνο του 2025. Σημειωτέον πως με βάση το σχεδιασμό του Ομίλου Digital Realty μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων για τα Athens 4 και Heraklion 1 θα ακολουθούσε ακόμα μία στην Αττική, το Athens 5 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Μάλιστα για όλα τα ανωτέρω είχαν διασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις της θυγατρικής απ’ τη μητρική με τη μορφή δανείων καθώς και οι απαραίτητες κεφαλαιακές ενέσεις υπό τη μορφή αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, όπως εξάλλου φαίνονται στις οικονομικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, τα έσοδα της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 18,05 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρήση 2023 έναντι 16 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2022. Η αύξηση στις πωλήσεις αποδίδεται απ’ τη διοίκηση της εταιρείας στην υπογραφή συμβάσεων με νέους πελάτες.

Την ίδια ώρα οι πωλήσεις από διακοπείσες δραστηριότητες ανήλθαν στα 5,37 εκατ. ευρώ έναντι 4,28 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2022, κάτι που οφείλεται κυρίως στην τιμολόγηση των τελευταίων ενεργών συμβάσεων από την παροχή υπηρεσιών στον τομέα Data Center Integration services (Συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Σε επίπεδο κερδοφορίας βέβαια η εικόνα είναι χειρότερη σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα το EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 3,29 εκατ. ευρώ περίπου, μειωμένο κατά 28,85% σε σχέση με τα 4,61 εκατ. ευρώ το 2022. Κάτι που σημαίνει πως το περιθώριο ΕBITDA υποχώρησε στο 18,27% από 28,85% ένα χρόνο πριν.

Κατά κύριο λόγο η εταιρεία αποδίδει τη μείωση της κερδοφορίας της αφενός στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας από την εφαρμογή των προτύπων λειτουργίας του Ομίλου και την πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία του νέου data center “Athens 3” του οποίου η εμπορική δραστηριότητα ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάιο και αφετέρου απ’ την υποστήριξη του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου. Έτσι τα συνολικά καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 1,18 εκατ. ευρώ περίπου, από 1,88 εκατ. ευρώ το 2022 με μείωση του καθαρού περιθωρίου κέρδου στο 4,44% από 11,66% ένα χρόνο πριν.

Οι καθαρές επενδύσεις της Digital Realty το 2023 έφθασαν τα 50,59 εκατ. ευρώ από 34,53 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα αυξήθηκε και ο καθαρός δανεισμός της φθάνοντας τα 57,91 εκατ. ευρώ από 35,15 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Σημειωτέον πως κατά την 31.12.2023 η Εταιρεία έχει αναλάβει υποχρεώσεις για κεφαλαιουχικές δαπάνες ποσού 69,54 εκατ. περίπου που σχετίζεται με την κατασκευή νεών υποδομών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση οι ταμειακές ροές της Εταιρείας επηρεάζονται σε μικρό βαθμό από μεταβολές στις τιμές των επιτοκίων καθώς τα ρευστά διαθέσιμα προς επένδυση εξαρτώνται και από τα επιτόκια του Ευρώ. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2021 η εταιρεία σύναψε την πρώτη δανειακή σύμβαση με επιτόκιο 2.38% και ανώτερο όριο διευκόλυνσης ”Facility limit” ύψους 16,2 εκατ. με την συνδεδεμένη εταιρεία Digital Finco B.V.. Τον Δεκέμβριο του 2021, η εταιρεία σύναψε νέα δανειακή σύμβαση με επιτόκιο 2,36% και ανώτερο όριο διευκόλυνσης ύψους 8,5 εκατ. Εντος του 2022, η εταιρεία στα πλαίσια της επενδυτικής δραστηριότητας για την κατασκευή νέων υποδομών προχώρησε με την υπογραφή τριών νέων δανειακών συμβάσεων με ανωτερό όριο διευκόλυνσης ”Facility limit” ύψους 30 εκατ , 42,5 εκατ και 7,65 εκατ. ευρώ με την συνδεδεμένη εταιρεία Digital Finco B.V με επιτόκιο 3,34%. Εντός του 2023, δυο νέες δανειακές συμβάσεις προστέθηκαν για να υποστηρίξουν επιπρόσθετα τις επενδυτικές δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα , με ανώτερο όριο διευκόλυνσης ”Facility limit” ύψους 16,25 εκατ και 15 εκατ. με τα επιτόκια να είναι 5,91% και 2,67% αντίστοιχα.

Η σχέση αυτή συνεχίζεται και φέτος αφού στα πλαίσια των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων μεταξύ της Digital Realty Hellas και της συνδεδεμένης εταιρείας Digital Finco B.V., η εταιρεία προχώρησε εντός του 2024 σε τμηματικές εκταμιεύσεις συνολικού ποσού 14,52 εκατ. ευρώ ως δάνειο, διαμορφώνοντας το ανοικτό υπόλοιπο βραχυπρόθεσμου δανεισμού προ τόκων προς τη συνδεδεμένης εταιρείας Digital Finco B.V. στα 76,99 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως η καθαρή θέση της εταιρείας στο τέλος του 2023 ήταν στα 50,98 εκατ. ευρώ. Σε εκείνη τη χρήση πραγματοποιήθηκαν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 20ης Ιουνίου 2023 αποφασίστηκε η αύξηση του ονομαστικού κεφαλαίου της Εταιρείας με έκδοση 28.000 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη . Το σύνολο των μετοχών έχει πλήρως εκδοθεί και το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου έχει πλήρως καταβληθεί. Επίσης με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 15 ης Δεκεμβρίου 2023 αποφασίστηκε η αύξηση του ονομαστικού κεφαλαίου της Εταιρείας με έκδοση 96.500 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη . Το σύνολο των μετοχών έχει πλήρως εκδοθεί και το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου έχει πλήρως καταβληθεί.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2024, οι μέτοχοι της εταιρείας εισέφεραν στις 15/1/2024, 13/02/2024, 16/04/2024, 08/05/2024 και 16/3/2024 χρηματικά ποσά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, 1,8 εκατ. ευρώ, 2,15 εκατ. ευρώ, 1 εκατ. ευρώ και 500 χιλ. ευρώ αντίστοιχα έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμη

Energean: Ισχυρό ενδιαφέρον για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

ΑΑΔΕ: Ψηφιακό δελτίο αποστολής «από το χωράφι ως το ράφι» και στην οικοδομή

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ιράν – Χάος και στις αγορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ