Στη μάχη της ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου πέφτουν οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες, εκδηλώνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς που προκήρυξε η ΔΕΔΑ και αφορούν την κατασκευή των αντίστοιχων υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρόκειται για τις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Δράμας, συνολικού ύψους 33,45 εκατ. ευρώ, έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με το ποσό των 16,68 εκατ. ευρώ και υλοποιεί η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο διαγωνισμό για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Ξάνθη και Δράμα προϋπολογιζόμενης δαπάνης 17 εκατ. ευρώ, κατέβηκαν οι κατασκευαστικές Άκτωρ, ΑΒΑΞ, Edil Hellas, ΕΡΓΩ ΑΤΕ, η Ιντρακάτ και το σχήμα Βέρμιο ΑΤΤΕ – Αφοί Σούρλα ΑΤΕΒΕ.
Αντίστοιχα, για τα δίκτυα αερίου της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ προσφορές κατέθεσαν οι Άκτωρ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, ΈΡΓΩ ΑΤΕ και η Edil Hellas.
Σύμφωνα με την ΔΕΔΑ θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα και την Καβάλα για τις οποίες τα έργα θα δημοπρατηθούν τον επόμενο μήνα.
Τα έργα της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ και προβλέπουν έως το 2024 την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης.
Επίσης τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Ο αριθμός των συνδέσεων μπορεί να είναι πολλαπλάσιος, εφόσον υπάρξει ανάλογη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκα, στόχος της εταιρείας είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους πριν το τέλος του έτους και στην υλοποίηση του έργου με βάση το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί.