Μέσα στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άλλαξε εντελώς μορφή. Και τούτο καθώς στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε η μεγαλύτερη -ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης- συγκέντρωση του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, λίγο πρoτού η κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, λειτουργούσαν 21 εμπορικές και 16 συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς επίσης και 21 υποκαταστήματα ξένων τραπεζών με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά και 4 με έδρα εκτός Ε.Ε.

Μέσα από διαδοχικές συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και μια επώδυνη διαδικασία διάσωσης και εξυγίανσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέληξε στη σημερινή μορφή του με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο. Οπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι τα πέντε μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα ελέγχουν το 97% των συνολικών assets υπό διαχείριση.

Τα assets των ιδρυμάτων που έκλεισαν

Υπάρχουν όμως και τα assets που… άφησαν πίσω τους οι δεκάδες τράπεζες οι οποίες έκλεισαν και υπήχθησαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Και αυτά περιλαμβάνουν εκατοντάδες ακίνητα, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Ολα αυτά πέρασαν στην αρμοδιότητα της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν 19 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

Ανάμεσα σε αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα περιλαμβάνονται από την «παλιά» και… αξέχαστη Τράπεζα Κρήτης, την Aγροτική Τράπεζα Ελλάδος και την ΑΤΕ Leasing μέχρι το TT (πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), τις Proton Bank, First Business Bank (FBB), Πανελλήνια, αλλά και μια σειρά από συνεταιριστικές τράπεζες, όπως Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας, Πελοποννήσου. Πέραν των ακινήτων, επαγγελματικών -γραφειακών χώρων, διαμερισμάτων και αδόμητων εκτάσεων- ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όλων αυτών των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνεται… ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Για παράδειγμα, σε έναν από τους πιο πρόσφατους διαγωνισμούς που αφορούσαν την υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ Leasing βγήκαν προς πώληση 474 μετοχές της ασφαλιστικής εταιρείας ATE Insurance Romania S.A. (τώρα πλέον Sentinel Advisors S.A.), με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 48,10 ευρώ ανά μετοχή. Στις 12 Ιουλίου, ημέρα αποσφράγισης των προσφορών, είχε κατατεθεί μία από ιδιώτη που πρόσφερε 49 ευρώ ανά μετοχή. Ετσι ανακηρύχθηκε υπερθεματιστής έναντι του συνολικού τιμήματος 23.226 ευρώ.

Τα σημαντικά ακίνητα

Στη λίστα των ακινήτων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών περιλαμβάνονται σήμερα 171 ακίνητα. Από τα πλέον δημοφιλή είναι οι δύο παραλιακές βίλες των αδελφών Γλου (της πτωχευμένης εταιρείας ένδυσης Glou), στην Καστέλλα, που πέρασαν στην αρμοδιότητα της PQH μέσω της Probank.

Η μία βίλα, του Αντώνη Γλου, που βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 29 Οκτωβρίου 2021 για συνολική απαίτηση 29,8 εκατ. ευρώ, άλλαξε χέρια με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στις 950.401 ευρώ.

Η δεύτερη βίλα, του Γιώργου Γλου, μονοκατοικία τεσσάρων επιπέδων, 699,99 τ.μ.-, έχει βγει δύο φορές μέχρι τώρα στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 3,3 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ο επόμενος ιδιοκτήτης.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να βγει προς πώληση το μεγάλο ακίνητο της ΑΤΕ Leasing στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Πρόκειται για συγκρότημα γραφείων (οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 4 κτίρια και 92 θέσεις στάθμευσης ως παρακολούθημα), κατασκευής 2001, συνολικής επιφάνειας 5.858,74 τ.μ σε οικόπεδο 7.237,60 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισού.

Σύμφωνα με την περιγραφή, τα κτίρια είναι «σε πολύ μοντέρνο ύφος με προσόψεις με υαλοπίνακες και κάποιοι από τους τοίχους είναι κεκλιμένοι».

Σε προετοιμασία για πώληση, πάλι για λογαριασμό της ΑΤΕ Leasing, βρίσκεται και σταθμός αυτοκινήτων ισογείου – υπογείων, εντός πολυώροφου κτιρίου επί της συμβολής των οδών Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη, στα Πατήσια, συνολικής επιφάνειας 5.232,96 τ.μ. Η ιδιοκτησία αποτελείται από επτά στάθμες και περιλαμβάνει 175 θέσεις στάθμευσης.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να βγει προς πώληση το μεγάλο ακίνητο της ΑΤΕ Leasing στον Aγιο Ιωάννη Ρέντη

Το συγκρότημα του Γαβαλά

Ανάμεσα στα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό το επόμενο διάστημα είναι και ένα αυτοτελές διώροφο βιοτεχνικό κτίριο με τη δική του… ιστορία, καθώς αποτελεί τμήμα του εμβληματικού συγκροτήματος που είχε δημιουργήσει ο Λάκης Γαβαλάς στην Κάντζα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαΐου 2022 και ύστερα από πολλές άγονες προσπάθειες άλλαξε χέρια το βασικό μέρος του συγκροτήματος έναντι 9 εκατ. ευρώ. Στις 19 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, θα βγει στο σφυρί το γειτονικό βιομηχανικό κτίριο όπου στο παρελθόν λειτουργούσε βιοτεχνία επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Βρίσκεται στη θέση Νταλαλούμι της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Παιανίας, σε μικρή απόσταση από την Αττική οδό. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 1.252 τ.μ., κατασκευής του 1991, έχει ανεγερθεί σε γήπεδο επιφάνειας 7.666 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 609.000 ευρώ.

Στα ακίνητα των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών εντοπίζει κανείς από βιοτεχνικά κτίρια και γραφεία μέχρι ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμερίσματα, αθλητικά κέντρα και αγροτεμάχια σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μεταξύ αυτών και το τουριστικό κατάλυμα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και κέντρο αναψυχής) «Ambiance» στον παραδοσιακό οικισμό Μασούρι της Καλύμνου, που αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 1.120,50 τ.μ. μπροστά στη θάλασσα. Το ακίνητο αυτό λειτουργεί ως ξενοδοχείο τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων Γ’ τάξης και περιλαμβάνει 16 δίκλινα δωμάτια. Αποτελεί περιουσιακό στοιχείο προερχόμενο από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 18 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 799.000 ευρώ.

Τα κινητά και η μεγάλη ποικιλία

Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που άφησαν πίσω τους αυτές οι τράπεζες. Για παράδειγμα, η FBB έχει αφήσει κληρονομιά μια σειρά από μεταχειρισμένες τριαξονικές νταλίκες και ψυκτικούς θαλάμους που πωλούνται σε τιμές από 3.200 ευρώ έως και 10.000 ευρώ. Μεταξύ των κινητών που έχουν μείνει από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ξεχωρίζει ένα χρηματοκιβώτιο Jumbo 650 κιλών (τύπου NIVAL) που διατίθεται έναντι 100 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Προς πώληση έχουν βγει ακόμη και… ΑΤΜ, τα οποία βέβαια ανήκουν σε παλαιότερες εποχές και η κατάστασή τους δεν είναι και η καλύτερη. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν 6 ΑΤΜ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου και άλλο ένα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου που πωλούνται από 15 έως 30 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Οπως είναι εύλογο, ανάμεσα στα κινητά αντικείμενα περιλαμβάνονται και μηχανές καταμέτρησης χαρτονομισμάτων που πωλούνται με 10 ευρώ, δεκάδες συρταριέρες, φοριαμοί, γραφεία, εκτυπωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέχρι και αλεξίσφαιρα τζάμια. Ολα αυτά διατίθενται προς πώληση με τιμές που ξεκινούν, ανάλογα το προϊόν και την κατάστασή του, από 5 ευρώ.

Ραδιοτηλεοπτικός εξοπλισμός

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στα assets της ΑΤΕ Leasing υπάρχει ακόμη και πλούσιος ραδιοτηλεοπτικός εξοπλισμός με περισσότερα από 120 μηχανήματα και εξαρτήματα, από ψηφιακές κονσόλες και επαγγελματικά βίντεο μέχρι μόνιτορ, κεραίες και καλώδια σύνδεσης.

Ολα αυτά βγαίνουν προς πώληση με τιμές από 1 μέχρι και 750 ευρώ ανά τεμάχιο και με τη συνολική τιμή να φτάνει τα 9.770 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Στα… απομεινάρια του παρελθόντος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ανήκει και ένα συγκρότημα τραπεζικών θυρίδων που διατίθεται προς 1.250 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ακόμη, στα πολλά που άφησε πίσω της η ΑΤΕ Leasing, θα συναντάμε υποδομές βιομηχανικού εξοπλισμού, όπως μια μηχανή συσκευασίας μάρκας VOLPAK S.A., τύπου ENFLEXVF-280 που διαθέτει ρυθμιστή ταχύτητας, αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας, προγραμματιζόμενη μονάδα κοπής και μεταλλική βάση με ρόδες. Η τιμή πώλησής της είναι στα 1.650 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Και πάλι από την ΑΤΕ Leasing έχει μείνει στα κουτιά μέχρι και ιατρικός εξοπλισμός, με σύστημα διάγνωσης οστεοπόρωσης, ηλεκτροκαρδιογράφο, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή και πρόγραμμα αρχειοθέτησης ασθενών και εκτύπωσης έγχρωμων εικόνων που πωλούνται ως ενιαίο σύνολο στα 230 ευρώ.

«Νοικοκυριό» και πίνακες ζωγραφικής

Στα κάθε λογής πάγια των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα στον Ασπρόπυργο, περιλαμβάνονται μέχρι και οικιακά είδη. Ετσι, βρίσκουμε καναπέδες, καρέκλες σαλονιού, φωτιστικά, φούρνο μικροκυμάτων, τραπέζια και τραπεζάκια, καλόγερους κ.ά.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και επιλογές για… φιλότεχνους, καθώς αρκετές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους και πίνακες ζωγραφικής. Ανάμεσα σε αυτούς μια σύνθεση του αείμνηστου ζωγράφου και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργου Γκολφίνου, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου με τιμή 6.000 ευρώ, τρία έργα του Γ. Λιβαθινού προερχόμενα από την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα με τιμές από 250 έως 450 ευρώ, ένα έργο του Κ. Πολιτοστάθη από τη Συνεταιριστική Λαμίας με τιμή 100 ευρώ, έργο της Ντίνας Φουρφουρή με τιμή 550 ευρώ κ.ά. Εκτός από έργα τέχνης, για λογαριασμό των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών βγαίνουν προς πώληση μέχρι και αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα η ΑΤΕ Leasing κατείχε ένα αυτοκίνητο Mercedes, μοντέλο του 2004, το οποίο βρίσκεται σε… κακή κατάσταση και πωλείται έναντι 5.890 ευρώ…

Στα assets της, όμως, περιλαμβάνεται και ένας μεταχειρισμένος τράκτορας ΜΑΝ, τύπου TGA XXL 18.530, 530 ίππων, χρονολογίας 2003, μεικτού βάρους 18.000 κιλών, με τιμή 7.000 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Σοφία Εφραίμογλου – Η πρώτη γυναίκα Προέδρος του ΕΒΕΑ: Από την οικογενειακή επιχείρηση των παιδικών χρόνων, Πρόεδρος Εμπόρων και Βιομηχάνων

Κομισιόν: Crash test σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές ξεκινά η ΕΕ υπό τον φόβο νέων επιθέσεων

Attica Bank: Στα €20,13 εκατ. οι ζημιές για το α’ εξάμηνο του 2022 – Τι προβλέπει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο