search icon

business stories

Agroverse: Η startup που ετοιμάζεται να «εξάγει» τα ελληνικά… ρομπότ αγρότες – Η ΑΙ στο χωράφι (pics)

Η συμβολή της αγροτεχνολογίας στην γεωργική παραγωγή - Προστίθεται και η συγκομιδή στις εργασίες, μετά τη χορτοκοπτική και τους ψεκασμούς - Τι αναφέρει στο newmoney ο Γιώργος Μπόντζιος, Chief Commercialization της εταιρείας

Τα συνεχή άλματα που πραγματοποιεί το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα στο επίπεδο και της αγροτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έφεραν ήδη τα πρώτα μεγάλα, ορατά και χειροπιαστά οφέλη.
Startups με ξεκάθαρο «ελληνικό DNA» πρωταγωνίστησαν όχι μόνο σε πρόσφατα «χρυσά» deals εξαγορών, όπως και σε άλλες συμφωνίες για την έναρξη συνεργασιών με διεθνείς επιχειρηματικούς «κολοσσούς» του κλάδου και την ένταξή τους στις ομάδες τους, με πολλές προοπτικές για το μέλλον. Σε ένα σερί επιτυχιών το οποίο, κατά τα φαινόμενα, μόλις ξεκίνησε και μάλλον θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.

Η Agroverse συμπεριλαμβάνεται στους ωφελούμενους του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και ανήκει στις startups που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, κεντρίζουν με τις τεχνολογίες τους το ενδιαφέρον ξένων ομίλων και γενικότερα μπαίνουν στα «ραντάρ» της αγοράς.

Με ιδρυτή και CEO της τον Δημήτρη Κούτρα, ηλεκτρολόγο μηχανικό στο επάγγελμα, μη επαγγελματία αγρότη, με εμπειρία στη ρομποτική, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Drones, η ελληνική νεοφυής εταιρεία, με έδρα την Σίνδο στην Θεσσαλονίκη, δημιούργησε τα δικά της ρομπότ-αγρότες.

O Δημήτρης Κούτρας

Πρόσθεσε ήδη αρκετές και σημαντικές συνεργασίες στο πελατολόγιό της και ετοιμάζεται τώρα να «εξάγει» την τεχνογνωσία που ανέπτυξε (και εξακολουθεί να αναπτύσσει) για τον αγροτικό τομέα, σε διάφορες χώρες, όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Μπόντζιος, Chief Commercialization και συνιδρυτής της Agroverse, στο newmoney.

O Γιώργος Μπόντζιος

Εν ολίγοις: Ο αγρότης ή ο γεωπόνος δεν χρειάζεται να βρίσκεται στο χωράφι, καθώς η πλατφόρμα της Agroverse, λαμβάνοντας υπόψη το πλάνο φυτοπροστασίας που έχει καταχωρηθεί από τον χρήστη της και αξιολογώντας παράλληλα με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) τα διαθέσιμα δεδομένα (π.χ. υγρασία εδάφους ή ενδεχόμενη προσβολή από παράσιτα), δίνει τη σχετική εντολή και το ρομπότ μεταβαίνει αυτόματα στην καλλιέργεια.

Το ελληνικής τεχνολογίας ρομπότ-αγρότης (Agriculture Robots As a Service) ζυγίζει περίπου 1 τόνο και εκτελεί τις περισσότερες από όσες αγροτικές εργασίες μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, χωρίς να θεωρείται απαραίτητη η παρέμβασή του ή και η φυσική παρουσία του. Αυτή την στιγμή, παρέχει υπηρεσίες χορτοκοπής και ψεκασμού, σε αμπέλια και ελιές, με την προοπτική της προσθήκης και της συγκομιδής σε αυτές, όπως και της επέκτασης, μελλοντικά, και σε άλλες δεντροκαλλιέργειες.

-Η εταιρεία σας παρέχει ρομπότ σε αγρότες και γεωπόνους ως υπηρεσία. Περιγράψτε μας, κύριε Μπόντζιο, πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το σύστημα και με ποια οφέλη;
Οι αγρότες, μέσω του Agroverse App, μπορούν να συνδεθούν και να «παραγγείλουν» μια εργασία όπως χορτοκοπή ή ψεκασμούς και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αναλαμβάνουν τα ρομπότ της Agroverse να εκτελέσουν την εργασία. Το «μότο» μας είναι:
– δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα ρομπότ
– δεν χρειάζεται να λειτουργείς ένα ρομπότ
– το ρομπότ μας ολοκληρώνει τη δουλειά για σένα.

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα σας; Ποια η πορεία μέχρι στιγμής της Agroverse;
Η ιδέα ξεκίνησε από τον Δημήτρη, ο οποίος έχοντας μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια, επιδίωξε να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως το υψηλό κόστος, η δυσκολία χρήσης και συντήρησης των γεωργικών μηχανημάτων.

-Θα μας πείτε ορισμένες από τις κυριότερες συνεργασίες της Agroverse, πόσες συνολικά είναι και σε ποιες χώρες;
Η αποδοχή από τους παραγωγούς είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες μας. Έχουμε ήδη συνάψει συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία και συνεταιρισμούς της Ελλάδας.
Το ρομπότ μας είναι πλέον σε χρήση στο πεδίο.
Έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον δε και από χώρες του εξωτερικού. Από αυτές μπορούμε, τώρα, να αναφέρουμε τη Γαλλία.
Επίσης, η εγγύτητα σε πολλές αγορές, όπως αυτές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, δίνει τρομερές δυνατότητες.

-Ποια είναι τα επόμενα σχεδιά σας, για την ανάπτυξη της εταιρείας; Ποιοι οι στόχοι σας;
Στη Agroverse οραματιζόμαστε έναν αγροτικό τομέα όπου η χρήση προηγμένων ρομποτικών τεχνολογιών θα βελτιώνει συνεχώς τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Στους άμεσους στόχους μας είναι να εισάγουμε περισσότερες εργασίες και επιπλέον καινοτόμες εφαρμογές που ετοιμάζουμε.
Στις εργασίες που θα προστεθούν στο μέλλον συμπεριλαμβάνεται η συγκομιδή.
Ποιες οι προοπτικές του οικοσυστήματος της καινοτομίας μας; Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει ένα αρκετά ικανό ανθρώπινο δυναμικό, με τρομερές γνώσεις και όρεξη.

-Ποιοι σας έχουν στηρίξει ως τώρα; Έχετε λάβει χρηματοδοτήσεις;
Έχουμε λάβει μια αρχική χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από το TECS Capital. Στην πορεία μας ως τώρα μας έχουν στηρίξει πολλοί άνθρωποι τους οποίους και ευχαριστούμε γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα.

-Στον τομέα σας γίνονται μεγάλες εξαγορές startups. Έχετε την φιλοδοξία να προσαρτηθεί μελλοντικά η Agroverse στο «άρμα» κάποιου ισχυρού ξένου η ελληνικού ομίλου;
Πράγματι, ο αγροτικός τομέας έχει γίνει ξανά «hot» τα τελευταία χρόνια. Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν πολλές και πολύ μεγάλες νέες ευκαιρίες και είναι δεδομένο ότι οι κολοσσοί του χώρου έχουν τα μάτια ανοιχτά για τις λύσεις που εισάγουν οι startups, αλλά δεν είναι αυτό που μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας. Αυτό που εστιάζουμε εμείς είναι στο πώς να βελτιώνουμε συνεχώς τη λύση μας με στόχο να παρέχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στους αγρότες.

Διαβάστε ακόμη

Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα

Από την παραίτηση Μπάιντεν στην Καμάλα Χάρις – Ενας αγώνας δρόμου δωρητών και εκατομμυρίων δολαρίων

Τα πάνω κάτω φέρνει ο SSM στις χρηματοδοτικές πιστώσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version