search icon

business stories

«Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα»: Οι… δόσεις γέννησαν 5 νέους δισεκατομμυριούχους

Τα μέτρα για την εξάπλωση της Covid-19 δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για την ταχύτατη ανάπτυξη του κλάδου και παράλληλα, έκαναν μερικούς ιδρυτές startup εξαιρετικά πλούσιους

Μπορεί η πανδημία να ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν είναι λίγοι οι δισεκατομμυριούχοι που θα βγουν κερδισμένοι από αυτή. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο αυξήθηκε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, καθώς συγκεκριμένοι κλάδοι επωφελήθηκαν σημαντικά από τις νέες συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», των οποίων η αξία εκτοξεύτηκε και μαζί, οι περιουσίες των υψηλόβαθμων στελεχών τους.

Sebastian Siemiatkowski και Victor Jacobsson

Μετά από έναν ακόμη επενδυτικό γύρο τον προηγούμενο Μάρτιο, που έφερε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα ταμεία της Klarna, η αξιολόγηση του σουηδικού startup-μονόκερου ξεπέρασε τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, δισεκατομμυριούχος δεν έγινε μόνο ο τωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της, Sebastian Siemiatkowski, αλλά και ο προκάτοχος του, Victor Jacobson, με την περιουσία των δύο ανδρών να ανέρχεται, αντίστοιχα, στα 2,7 και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ίδρυσαν την Klarna το 2005, στην Στοκχόλμη και από τότε η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες στον τομέα της, με 90 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και 11 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Το τι κάνει ένα startup  του «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» είναι αρκετά προφανές. Οι εταιρείες δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες τους να αγοράσουν διαφόρων ειδών προϊόντα, από ρούχα μέχρι και τα ψώνια της εβδομάδας, πληρώνοντας σε δόσεις. Με τα εθνικά lockdowns να επιταχύνουν την στροφή προς το e-commerce και παράλληλα να αφήνουν οικονομικά ευάλωτα δεκάδες εκατομμύρια άτομα, η τουλάχιστον προσωρινή επιτυχία αυτού του μοντέλου μοιάζει απόλυτα λογική.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η έρευνα της Cardify.ai βρήκε πως το 21% των ατόμων που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους αν έπρεπε να πληρώσουν για αυτές μεμιάς. Επιπλέον, οι άνθρωποι που άρχισαν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» με αυξημένη συχνότητα ήταν αυτοί που είχαν χάσει ένα μέρος ή και ολόκληρο το εισόδημα τους. Υπάρχει, ακόμη και ένα 6% που πραγματοποίησε αγορές δηλώνοντας μηδενικό εισόδημα.

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως αυτές οι εταιρείες βοηθούν τους καταναλωτές να βρουν πρόσβαση σε αγαθά που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απαγορευτικά λόγους της τιμής τους. Από την άλλη, όμως, επικριτές αυτής της νέας τάσης επισημάνουν πως το μοντέλο των, πολλές φορές άτοκων, δόσεων μπορεί να πνίξει στα χρέη καταναλωτές που δεν είναι προσεκτικοί με τις αγορές τους.

Nick Monlar και Anthony Eisen

Το προηγούμενο καλοκαίρι, η Afterpay, που επίσης επιτρέπει στους χρήστες τις να πληρώνουν για προϊόντα σε τέσσερις άτοκες δόσεις, έκανε τους δύο ιδρυτές της, Nick Molnar και Anthony Esien δισεκατομμυριούχους. Μάλιστα, ο πρώτος, τότε μόλις 30 ετών, έγινε ο νεώτερος, αυτοδημιούργητος αυστραλός δισεκατομμυριούχος. Ο Μολνάρ πήρε την ιδέα για την Afterpay παρατηρώντας τις αγοραστικές συνήθειες των συνομηλίκων του και τους ενδοιασμούς τους όσον αφορά την χρήση πιστωτικών καρτών.

Πράγματι, οι Millenials και οι φοιτητές είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ταχύτατη ανάπτυξη του τομέα και ήταν αυτοί που έσπευσαν στην Afterpay με την αρχή των Lockdowns, στην Αυστραλία, φέρνοντας μία αύξηση ύψους 500% στην αξία της μετοχής της. Πλέον, η εταιρεία έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νέα Ζηλανδία.

Max Levchin

Η τελευταία προσθήκη στην ομάδα των δισεκατομμυρίων του «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» έγινε στις αρχές του έτους με τον Max Levchin, όταν η fintech εταιρεία του, Affirm, μπήκε στο χρηματιστήριο. Τις τελευταίες μέρες η μετοχή της κυμαίνεται στα 70 δολάρια, κάνοντας τις 27,5 εκατομμύρια μετοχές του ιδρυτή της να αξίζουν περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

0 45χρονος Levchin μεγάλωσε στην Ουκρανία, αλλά στα 20 χρόνια που ζει στις ΗΠΑ πρόλαβε να γίνει βετεράνος της Σίλικον Βάλεϊ. Ήταν μέλος της περίφημης «PayPal mafia», τα μέλη της οποίας άφησαν το σημάδι τους στον τεχνολογικό κόσμο αφότου αποχώρησαν από το startup. Μετά από μία έξυπνη επένδυση στο Yelp και την πώληση μίας επιχείρησης του στην Google, ο Levchin ίδρυσε την Affirm το 2012. Σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές της, δεν προσφέρει την επιλογή της πληρωμής με άτοκες δόσεις σε όλες τις περιπτώσεις. Άλλη μία πιθανή πηγή ανησυχίας είναι ότι το 28% των εσόδων της εταιρείας έρχονται αποκλειστικά από τις πωλήσεις της Peleton, της πλέον εξαιρετικά δημοφιλούς κατασκευάστριας ποδηλάτων γυμναστικής. Πάντως, ο ίδιος ο Levchin εμφανίζεται αρκετά σίγουρος για το μέλλον της Affirm, καθώς θεωρεί πως διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

«Πιστεύω ότι είμαστε η μοναδική πρώτα απ όλα μηχανολογική και τεχνολογική εταιρεία» δήλωσε στο Business Insider.

Διαβάστε ακόμη

 

Exit mobile version