© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η ελληνική κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, με επίκεντρο τη Silicon Valley, έχει μεγαλώσει αρκετά την τελευταία δεκαετία. Ελληνες της Διασποράς που κατέληξαν εκεί, είτε μετά τις σπουδές τους στις ΗΠΑ, είτε αναζητώντας διέξοδο από την Ελλάδα της κρίσης, ζουν και διαπρέπουν στο πλέον γνωστό οικοσύστημα του κόσμου, αυτό που θεωρείται «η καρδιά της παγκόσμιας τεχνολογικής σκηνής». Μόνο οι Ελληνες που εργάζονται για τις Βig Τech εταιρείες της Silicon Valley, όπως η Google και η Μeta, ξεπερνούν τα 2.000 άτομα. Πολλοί είναι και αυτοί που διαπρέπουν στον χώρο των επενδύσεων, των venture capitals και της συμβουλευτικής, στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο, με επίκεντρο τα δύο πολύ γνωστά Πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ, αλλά και μηχανικοί που δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση.
Δεκαπέντε από αυτούς τους Ελληνες που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στον τομέα τους στη Silicon Valley συνασπίζονται τώρα δημιουργώντας το πρώτο ελληνικό hub στην περιοχή, το Silicon Valley Greek Hub. Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να διασυνδέσει τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια με τη Silicon Valley, η οποία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων, entrepreneurs, αλλά και know how που κάνει τη διαφορά. Τα δε πρώτα βήματα αυτής της διασύνδεσης αφορούν mentoring, καθοδήγηση, δικτύωση και εν τέλει τη δημιουργία μιας «βιτρίνας» του ελληνικού οικοσυστήματος στη Silicon Valley.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον πρόξενό μας στο Σαν Φρανσίσκο, Σωκράτη Σουρβίνο, ο οποίος κατάφερε να κινητοποιήσει και να συντονίσει τους Ελληνες της Διασποράς που θέλουν να προσφέρουν.
«Ηταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Τοποθετήθηκα στο Σαν Φρανσίσκο τον Οκτώβριο του 2020 εν μέσω των lockdowns, τότε που όλος ο κόσμος είχε στραφεί στην τεχνολογία και η άνθηση που γνώρισε το οικοσύστημα εδώ ήταν πρωτοφανής. Σε αυτές τις εξελίξεις, λοιπόν, η Ελλάδα έπρεπε να αποκτήσει μια πιο δομημένη παρουσία και ο καλύτερος τρόπος ήταν μέσω αυτής της συμμαχίας Ελλήνων που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα», λέει στο «business stories» ο κ. Σουρβίνος.
Οπως διαβεβαιώνει δε στο «b.s.» ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος πρόσφατα μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα είχε επαφές με τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας στο Σαν Φρανσίσκο, η πρωτοβουλία αυτή θα λάβει κάθε δυνατή στήριξη από την ελληνική πολιτεία. «Οι startuppers που μας συνόδεψαν από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να γίνουν οι πρώτοι που υποδέχτηκε το Silicon Valley Greek Hub στο Σαν Φρανσίσκο και να εγκαινιάσουν τη σύνδεση μεταξύ της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων με τα κέντρα επενδύσεων και υψηλής τεχνολογίας του Palo Alto και τα χρηματοδοτικά κεφάλαια του Σαν Φρανσίσκο. Το ταξίδι ξεκινάει τώρα για όλες τις startups που θέλουν να διεκδικήσουν το μερίδιό τους από το μέλλον. Η Ελλάδα πλέον “means business” και για τους staruppers», λέει χαρακτηριστικά.
Το «b.s.» παρουσιάζει σήμερα τους 15 πρόθυμους Ελληνες, με πλούσια και ενδιαφέρουσα διαδρομή ο καθένας τους, που σχημάτισαν αυτή τη συμμαχία.
Νίκος Αρβανιτίδης: Η εμβληματική μορφή των Ελλήνων της Silicon Valley
Ο κ. Νίκος Αρβανιτίδης ανήκει στην πρώτη φρουρά των Ελλήνων που πήγαν στη Silicon Valley, μετρημένοι όλοι στα δάχτυλα του ενός χεριού! Εχοντας μια πλούσια επιχειρηματική καριέρα πίσω του, στον χώρο κυρίως της βιοτεχνολογίας με δύο πετυχημένες εισαγωγές εταιρειών του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είναι ο άνθρωπος-κλειδί της ελληνικής κοινότητας. Ο «μέντορας», όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι Ελληνες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τη Silicon Valley. Από την Κομοτηνή, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, βρέθηκε το 1959 για σπουδές, ακολουθώντας αργότερα ακαδημαϊκή καριέρα στο Στάνφορντ και τραβώντας την πρώτη γενιά αποφοίτων του ΕΜΠ στα τέλη του ’60 στην Καλιφόρνια. Το επιχειρείν όμως θα τον κερδίσει.
Την πανεπιστημιακή καριέρα του διαδέχεται η επιχειρηματική με τη δημιουργία αρχικά μιας εταιρείας συμβούλων και μετέπειτα ανοίγεται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, που θα αποτελέσει και τον βασικό κορμό της επιχειρηματικής δράσης του. «Είμαι ο δεύτερος Ελληνας που κατάφερα να εισαγάγω εταιρεία στη Wall Street», λέει στη σύντομη κουβέντα μας.
Ανδρέας Σταυρόπουλος: Ο έμπειρος venture capitalist
«Ο κύκλος της οικονομίας μπορεί να προκαλεί αναταράξεις σήμερα, ωστόσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει “σπορά” που θα φέρει τα αποτελέσματα του μέλλοντος», σημειώνει ο κ. Ανδρέας Σταυρόπουλος. Ο ίδιος δουλεύει ως venture capitalist στη Silicon Valley για περισσότερα από 23 χρόνια μέσω της εταιρείας Threshold διαχειριζόμενος περίπου 2,5 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί στο ίδιο Δ.Σ. με τον Ελον Μασκ, όταν ακόμα η SpaceX ήταν μια ιδέα! «Το κίνητρο να βοηθήσουμε είναι η αντίληψη της ευθύνης. Η δική μας γενιά, και όσοι είναι 50+, το καταλαβαίνουν αυτό που λέω, είναι πλέον στα πράγματα.
Είτε μιλάμε για στελέχη, είτε ως κυβερνώντες. Αν δεν βοηθήσουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;» αναρωτιέται, δηλώνοντας ένας από τους πρώτους που τέθηκαν στη διάθεση της κοινής προσπάθειας. Ο ίδιος βρέθηκε με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών. Επόμενος σταθμός το Χάρβαρντ, με σπουδές προπτυχιακές στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και μεταπτυχιακά στις Business. Ακολούθησαν η Καλιφόρνια και η McKinsey. Η μετακίνηση στον χώρο των venture capitals, όπως λέει, τότε φάνταζε κάτι το συναρπαστικό, φροντίζοντας να τον υπηρετεί εδώ και 23 χρόνια.
Θανάσης Κατσιούλας: Ο ενεργός συνδετικός κρίκος
Από τους πιο παλιούς στη Silicon Valley, αλλά με καλή γνώση του ελληνικού οικοσυστήματος στο οποίο έχει κληθεί να συνεισφέρει σχεδόν από τη σύστασή του είναι ο κ. Θανάσης Κατσιούλας. Εχοντας πίσω του μια αξιοσημείωτη σταδιοδρομία τόσο μέσα από νεοφυείς επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και ως στέλεχος επιχειρήσεων, angel investor και σύμβουλος στρατηγικής, ήταν από τους πρώτους που ζήτησε να υπάρξει μια πιο οργανωμένη προσέγγιση του υπό διαμόρφωση τότε οικοσυστήματος και της διασύνδεσής του με τη Silicon Valley.
«Εστω με καθυστέρηση θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι το οποίο βέβαια από μόνο του δεν αρκεί, θα πρέπει να χτιστούν και οι κατάλληλες “γέφυρες” στην Ελλάδα», τονίζει. «Πριν από 12-13 χρόνια εξηγούσα στην τότε ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που ήδη είχε ξεκινήσει και να χτίσει γέφυρες με τη Silicon Valley μέσω της ενθάρρυνσης και οργάνωσης του οικοσυστήματος. Η παρουσία εδώ είναι αναγκαία για να εξελιχθούν τα πράγματα ιδανικά. Η διασύνδεση με τη Silicon Valley μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει. Οι συνεργασίες διαμορφώνουν καλύτερη κουλτούρα, την οποία χρειαζόμαστε στην Ελλάδα».
Ευάγγελος Σιμούδης: Από τους πρώτους venture capitalists του ΑΙ
Θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους Ελληνες venture capitalists με μακρά πορεία. Με καριέρα στο γνωστό private equity fund Apax και αργότερα στην Trident Capital, ο κ. Ευάγγελος Σιμούδης από το 2010 ηγείται της εταιρείας διαχείρισης venture capital funds, Synapse Partners, συμπληρώνοντας πλέον μια 20ετία στο κομμάτι των επενδύσεων. Πριν από την καριέρα του στις επενδύσεις διατέλεσε στέλεχος αρκετών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και CEO δύο startups. Επίσης, ήταν ένας από τους πρώτους που ειδικεύτηκαν και δούλεψαν πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80!
Ο ίδιος πιστεύει πολύ στις δυνατότητες του ελληνικού hub. «Είμαστε αρκετός κόσμος που μπορεί να βοηθήσει. Ομως πρέπει να γίνει αντιληπτό το εξής: για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ του ελληνικού οικοσυστήματος και του Greek Hub οι προσπάθειες πρέπει να είναι διαρκείς. Να υπάρχει μια συνέχεια στη ροή μεταξύ Ελλάδας και Silicon Valley και να μην επαναληφθεί αυτό που, δυστυχώς, έχουμε δει αρκετές φορές στην περίπτωση της Ελλάδας, να ατονεί ξαφνικά το ενδιαφέρον της», υπογραμμίζει.
Αδαμάντιος Νικολόπουλος: Αισιοδοξία για τη μεγάλη πρόκληση
«Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ολοι θέλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια, το θέμα πλέον είναι τι μπορεί να φέρει ο καθένας στο τραπέζι και προπάντων πώς να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαι όμως πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό», λέει ο κ. Αδαμάντιος Νικολόπουλος, σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων & Χρηματοδότησης Εργων Ενέργειας και Υποδομών, ιδρυτής και CEO της ADN Capital Ventures, Inc. «Πήγα για το πρώτο μου πτυχίο, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με μεταπτυχιακό αργότερα στο Μπέρκλεϊ και ΜΒΑ στο NYU Stern School of Business.
Δούλεψα αρκετά με το κομμάτι των υποδομών. Εζησα στη Νέα Υόρκη για οκτώ χρόνια, μετά Ελβετία για δύο χρόνια, γιατί με μετέφερε η εταιρεία μου ώστε να στήσω την έδρα του τμήματος όπου εργαζόμουν εκεί. Επέστρεψα Νέα Υόρκη, κάποια στιγμή το ’92-’93 γύρισα στην Αθήνα, αλλά μετά έφυγα για 12 χρόνια στο Λονδίνο, όπου εργάστηκα για τη UBS ως επικεφαλής της στο κομμάτι των υποδομών μεταφορών. Από το 2007 ξεκίνησα την ADN Capital Ventures και ήμουν επισκέπτης καθηγητής στο Στάνφορντ», λέει ο κ. Νικολόπουλος. Τότε, από τη θέση του επενδυτή, ήταν και η πρώτη του επαφή με τις αρχικές προσπάθειες να δημιουργηθεί ελληνικό οικοσύστημα.
Μαρίλη Νίκα: Ειδική στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τo Metaverse
Αρωγός στην προσπάθεια του Greek Hub είναι και η δρ Μαρίλη Νίκα, η οποία έπειτα από κάποια χρόνια σταδιοδρομίας στο Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης της Google έχει μεταπηδήσει στον όμιλο Μeta, δουλεύοντας με την ομάδα της πάνω στα avatars του Metaverse. «Το Metaverse είναι η φυσική εξέλιξη του Διαδικτύου», λέει η κυρία Νίκα, η οποία έχει λάβει σειρά διακρίσεων, όπως Γυναίκα της Χρονιάς για το 2018. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ακολούθησαν το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στο Imperial College στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου είχε ξεκινήσει πρακτική άσκηση στη Μeta και αργότερα ήρθε η πρόσληψη στην Google του Λονδίνου στο Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Μεταφέρθηκε στα κεντρικά γραφεία στην Καλιφόρνια και πλέον έχει επιστρέψει στη Μeta.
«Το Silicon Valley Greek Hub στο οποίο έχω τη μεγάλη χαρά να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη έχει ως σκοπό να διασυνδέσει τη Silicon Valley με το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε και να δημιουργήσουμε συνέργειες με Ελληνες που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τους ενδιαφέρουν η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η τεχνολογία», αναφέρει.
Κώστας Σπανός: Καινοτομία και πανεπιστήμια
Ερευνα, ανάπτυξη τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητα πηγαίνουν μαζί. Και αυτό αποτελεί σημαία των αμερικανικών πανεπιστημίων, όπου εξακολουθεί να γεννάται το μεγαλύτερο μέρος της καινοτομίας. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Κώστας Σπανός, διακεκριμένος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημών Υπολογιστών και διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Πληροφορικής (CITRIS) στο Μπέρκλεϊ, έναν από τους δύο μεγάλους πανεπιστημιακούς πυλώνες στη Silicon Valley. Το εισιτήριό του για τις ΗΠΑ και τις μεταπτυχιακές σπουδές που τελικά οδήγησαν σε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα, όπως θυμάται, ήταν το πτυχίο του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πριν από 40 χρόνια.
Η εμπειρία του σε AI, IoT, Data Analytics, Modeling και Machine Learning με ευρείες εφαρμογές σε τεχνολογίες ημιαγωγών και cyber-physical συστήματα τον οδήγησε να παράγει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις και 15 πατέντες. «Ολη αυτή η δουλειά γίνεται σε συνεργασία με την επιχειρηματική σκηνή και άρα μετουσιώνονται πολύ γρήγορα σε εμπορικές προσπάθειες», σημειώνει.
«Αυτό λοιπόν που επιδιώκουμε να κάνουμε με το Greek Hub είναι να περάσουμε αυτό το μάθημα στην Ελλάδα. Οτι δηλαδή η τεχνολογία που παράγεται στα πανεπιστήμια μπορεί να γίνει επιχειρηματική προσπάθεια με την κατάλληλη υποστήριξη. Και φυσικά να μάθεις γρήγορα αν αυτό θα έχει επιτυχία ή όχι. Το δυναμικό στην Ελλάδα υπάρχει, διαθέτει πολλή ενέργεια και παρόλο που το οικοσύστημα είναι πιο συντηρητικό, θέλουμε να μεταφέρουμε ιδέες και να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί πέριξ του Πανεπιστημίου της Πάτρας πάνω στον τομέα της ασύρματης πληροφορικής. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά διότι υπήρξαν Ελληνες επιχειρηματίες με ένα πολύ πετυχημένο προηγούμενο εδώ, της γενιάς μου, που βοήθησαν στην οικοδόμησή του».
Γιάννης Κατσαβουνίδης: Από το όνειρο της επιστροφής στη Μeta
Ιδιαίτερα θετικός για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει το Greek hub ως πύλη εισόδου και διασύνδεσης του ελληνικού οικοσυστήματος με τη Silicon Valley είναι ο κ. Γιάννης Κατσαβουνίδης. Μετά τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς για μεταπτυχιακές σπουδές στο USC (University of Southern California) με εξειδίκευση στις υποδομές βίντεο. Σήμερα είναι υπεύθυνος της ομάδας Video Infrastructure του ομίλου Μeta (Facebook, Messenger, Instagram). Υπεύθυνος της τεχνικής ομάδας δηλαδή που δίνει όλα όσα χρειάζεται ο όμιλος για την επεξεργασία των βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες των πλατφορμών του.
«Φανταστείτε πως όλα πρέπει να αυτοματοποιηθούν για δισεκατομμύρια βίντεο, για δισεκατομμύρια χρήστες, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και αυτά να μοιραστούν σε όλο τον πλανήτη. Αυτή την ευθύνη έχουμε εμείς. Ουσιαστικά επιβλέπω ό,τι γίνεται στο κομμάτι της ποιότητας των βίντεο και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ξοδέψεις εκατομμύρια watts στα Data Centers της Μeta τόσο για λειτουργικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους», εξηγεί. Πριν από τον όμιλο που ίδρυσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο κ. Κατσαβουνίδης εργαζόταν για τη Νetflix ως Senior Research Scientist. Αν και γύρισε στην Ελλάδα το 2007 για να ακολουθήσει μια ακαδημαϊκή καριέρα, έπειτα από οκτώ χρόνια στον Βόλο τελικά πήρε και πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς, όταν πλέον η κρίση κορυφωνόταν στη χώρα. «Ηταν μια απόφαση ζωής να επιστρέψω. Αφησα πίσω τότε μια καλή θέση, στην αιχμή της τεχνολογίας και με καλά λεφτά γιατί ήθελα να επιστρέψω. Δυστυχώς, οι συνθήκες μέσα στην κρίση ήταν ιδιαίτερα δυσχερείς. Φυσικά τα λεφτά του μισθού ήταν πολύ λίγα, αλλά το χειρότερο ήταν ότι δεν υπήρχε χρόνος για έρευνα. Και αυτό δεν το άντεχα».
Νίκος Μπονάτσος: Η νέα γενιά των venture capitalists
Από τη σχετικά νέα γενιά των Ελλήνων venture capitalists με καριέρα στο εξωτερικό είναι ο κ. Νίκος Μπονάτσος, εταίρος και διευθύνων σύμβουλος στην General Catalyst, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται περίπου 5 δισ. δολάρια σε επενδύσεις! Μάλιστα ο ίδιος μεθόδευσε και δύο επενδύσεις σε ελληνικές startups στις οποίες, όπως λέει, βλέπει προοπτική. «Εφυγα το 2007 από την Ελλάδα, μετά την αποφοίτησή μου από το ΕΜΠ, ξεκινώντας για μεταπτυχιακές σπουδές και φτάνοντας ως σήμερα, που πλέον έχω χτίσει μια καριέρα σε αυτό το αντικείμενο», λέει ο κ. Μπονάτσος, ο οποίος μετακινείται συνήθως μεταξύ Σαν Φρανσίσκο, που είναι η βάση του, και Νέας Υόρκης, που έχει επίσης γραφεία η General Catalyst. Σε αυτή την εταιρεία που θεωρείται από τα μεγάλα venture capitals στις ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια.
«Αρχικά ως associate με ευθύνη να βρίσκω ιδρυτές με καλές ιδέες για να παρουσιάζω στην επενδυτική επιτροπή και πέντε χρόνια μετά ως partner», διευκρινίζει. Πριν από την ένταξή του στην General Catalyst, παρακολούθησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ως υπότροφος Fulbright, αποκτώντας μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιστήμης και Μηχανικής. Εχει σπουδάσει σε πολλές χώρες κερδίζοντας επιπλέον πτυχία στη Μηχανική Κατασκευής & Διοίκηση και στην Ηλεκτρολογία & Επιστήμη Υπολογιστών και εργάστηκε ως μέλος της ομάδας Ερευνας & Ανάπτυξης για τη Yokogawa Electric Corporation στην Ιαπωνία. Για τον ίδιο, το Silicon Valley Greek Hub μπορεί να προσφέρει πρωτίστως καλύτερη δικτύωση στο ελληνικό οικοσύστημα. «Αναπτύσσεται, έχει επιτυχίες, όμως χρειάζεται να αποκτήσει μια σταθερή παρουσία και έναν συνδετικό κρίκο στη Silicon Valley».
Aλεξ Παπαλεξόπουλος: Το «μυαλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Στα ελληνικά πράγματα είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία, καθώς τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια έχει υπάρξει σύμβουλος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ο κ. Αλεξ Παπαλεξόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής της αμερικανικής ECCO International, θεωρείται εκ των βασικών αρχιτεκτόνων του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με την εταιρεία του έχει συμβουλεύσει πολλές κυβερνήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες στην Ευρώπη. Τώρα, μέσα από το Greek Hub θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερους δεσμούς με τα ελληνικά τεκταινόμενα και να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια αφορά τα πέριξ της ενέργειας.
«Αυτή είναι η εξειδίκευσή μου και θέλω να βοηθήσω κι εγώ νέες προσπάθειες. Ταλέντο υπάρχει, νομίζω ότι μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά και να υπάρξουν και συνεργασίες», λέει. Ο ίδιος, πέρα από την ECCO International, ασχολείται ενεργά και με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Είναι επενδυτής σε clean tech startups, όπως τη Zome Energy Company, της οποίας μάλιστα έχει τη διοίκηση. Η εν λόγω εταιρεία αναπτύσσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί να γίνει διαχείριση και κεφαλαιοποίηση της ενέργειας που θα παράγουν τα «έξυπνα κτίρια». «Αυτό είναι το μέλλον. Θα δείτε ότι θα γίνεται πλέον εμπόριο ενέργειας μεταξύ κτιρίων», λέει ο κ. Παπαλεξόπουλος. Τελείωσε αριστούχος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αμέσως μετά ακολούθησαν το μάστερ και το διδακτορικό του στο Georgia Institute of Technology στην Ατλάντα. Επίσης, έχει εργαστεί ως διευθυντής Ερευνας και ανάπτυξης στην PG&E (ΔΕΗ της Καλιφόρνιας) και από το 1998 είναι πρόεδρος και ιδρυτής της ECCO International.
Μάριος Αναπλιώτης: Μετουσίωση της ιδέας σε προϊόν
Ο κ. Μάριος Αναπλιώτης πήγε στις ΗΠΑ ως επαγγελματίας με αρκετές εμπειρίες: στέλεχος της Nokia στη Φινλανδία, όπου έμαθε το Product Management σε μια εποχή πριν από την αποκαθήλωση της πολυεθνικής από το τσουνάμι των smartphones, και αργότερα ως ένα από τα στελέχη-κλειδιά της Intralot στην ανάπτυξη των πρώτων προϊόντων βιντεολοταριών. Η πρώτη επαφή με τη Silicon Valley ήταν το 2008, όταν η τότε εταιρεία του αποφάσισε να επενδύσει σε μια εταιρεία online παιχνιδιών που έδρευε στο Σαν Φρανσίσκο. Ετσι μπήκε στον κόσμο των startups.
Σήμερα έχει την ευθύνη του Product Development & Engineering Management της Evline, μιας εταιρείας που μετουσιώνει τις ιδέες μιας startup σε προϊόν. «Είναι ένας χώρος με αρκετή ζήτηση, καθώς κάποιος που έχει ένα αρχικό κεφάλαιο και μια ιδέα δεν χρειάζεται να ανοιχτεί περισσότερο προσλαμβάνοντας προσωπικό». Μάλιστα συνεργάζεται με μια ομάδα 20 μηχανικών στην Ελλάδα που ουσιαστικά εκτελούν αυτά τα έργα. «Αυτή πρέπει να είναι και η γενικότερη προσέγγισή μας με το Greek Hub. Πώς θα μεταφέρουμε την κουλτούρα, την τεχνογνωσία, το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης που υπάρχει στη Silicon Valley στην Ελλάδα. Oχι μόνο στις ελληνικές startups».
Γιάννης Παπαπαναγιώτου: Από το Netflix στο Fintech
Ο κ. Γιάννης Παπαπαναγιώτου βρέθηκε με τη σύζυγό του στη Silicon Valley από την Ιντιάνα όπου ακολουθούσε ακαδημαϊκή καριέρα. Το «εισιτήριο» ήταν ένα πρότζεκτ που είχε αναπτύξει στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, όπου δίδασκε και έκανε έρευνα για τη Netflix. «Περίπου το φορτώθηκα, αφού ο φοιτητής μου που ήταν να το αναλάβει δεν πολυασχολήθηκε», διευκρινίζει. Ειδικός στις βάσεις δεδομένων της τεχνολογίας Cloud με θητεία ήδη στην ΙΒΜ, έδωσε λύσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα που ξεκινούσε τότε να ζει «ημέρες δόξας» στημένη στο Cloud. Και αυτό τελικά του άνοιξε τις πόρτες στην εταιρεία όπου προσελήφθη.
«Ετσι ήρθαμε στη Silicon Valley. Δούλεψα περίπου πεντέμισι χρόνια για τη Netflix και έπειτα πήγα στη Snowflake, εταιρεία που έγινε διάσημη κάνοντας το μεγαλύτερο IPO στα χρονικά. Από εκεί πρόσφατα αποχώρησα και εντάχθηκα σε μια εταιρεία Fintech που ονομάζεται Gemini». Ο ίδιος δηλώνει διαθέσιμος να συμβάλει με κάθε τρόπο μέσα από το Greek Hub. «Υπάρχει μια καλή ευκαιρία. Ο οικονομικός κύκλος ίσως να μην είναι ιδανικός, αλλά μπορούν να χτιστούν πράγματα που θα αναβαθμίσουν τελικά το ελληνικό οικοσύστημα», σημειώνει.
Μιχάλης Ποταμιάς: Μηχανική μάθηση και αλγόριθμοι
Ο κ. Μιχάλης Ποταμιάς για ακαδημαϊκή καριέρα ξεκίνησε όταν έπαιρνε την απόφαση να πάει στις ΗΠΑ για τις μεταπτυχιακές σπουδές του, μετά το ΕΜΠ, και τελικά έχει εξελιχθεί σε έναν εξαίρετο επιστήμονα στο κομμάτι της μηχανικής μάθησης και των αλγορίθμων (ML). Eχοντας θητεύσει σε εταιρείες όπως η Groupon και η Google, διευθύνοντας ομάδες που βελτίωναν την εμπειρία και τη χρήση των εφαρμογών του πολυεθνικού κολοσσού (συμπεριλαμβανομένου του Gmail), και εσχάτως στην Coinbase, μία από τις γνωστές πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων όπου είναι ο επικεφαλής του Τμήματος ML, θεωρείται από τα έμπειρα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν τα φώτα τους σε νέες προσπάθειες από την Ελλάδα.
Γεγονός που, όπως εξηγεί, τον κινητοποίησε να συμμετάσχει σε αυτή τη «συμμαχία των προθύμων» για τη δημιουργία και την υποστήριξη του Silicon Valley Greek Hub. «Η διάθεση υπάρχει απ’ όλους, νομίζω ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει κάτι καλό για όλο το ελληνικό οικοσύστημα. Είτε αυτό αφορά τη δικτύωση, είτε το mentoring, είτε οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες», καταλήγει ο κ. Ποταμιάς.
Χρήστος Κοζυράκης: Από την Κρήτη στο Στάνφορντ
Ο κ. Χρήστος Κοζυράκης έχει κλείσει ήδη 25 χρόνια στις ΗΠΑ: από το 1996, όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και ακολούθησε την προτροπή των καθηγητών του που τον επέβλεπαν στο ΙΤΕ να φύγει για μεταπτυχιακά, έως σήμερα, που είναι επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Συστημάτων του Στάνφορντ. «Εκανα το ντοκτορά μου με τον γνωστό και βραβευμένο καθηγητή Ντέιβιντ Πάτερσον στο Μπέρκλεϊ και από το 2002 ξεκίνησα ως καθηγητής στο “ανταγωνιστικό” Στάνφορντ».
Εκτοτε έχει χτίσει μια ερευνητική καριέρα άμεσα διασυνδεδεμένη με μεγάλα πρότζεκτ των Big Tech επιχειρήσεων. «Εδώ η ακαδημαϊκή καριέρα έχει στενή σχέση με τις εταιρείες. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας, την Google, τη Microsoft, την Apple, τη Samsung κ.ο.κ. Οπότε η ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ δεν είναι στείρα, περιορισμένη στο περιβάλλον του πανεπιστημίου. Και αυτό είναι καλό για πολλούς λόγους». Για τον ίδιο, η διασύνδεση του ελληνικού οικοσυστήματος με τη Silicon Valley είναι μονόδρομος. «Το Hub θα βοηθήσει σε αυτό».
Πάνος Μαδαμόπουλος-Μοράρης: Η ψυχή του ReGeneration
Ο κ. Πάνος Μαδαμόπουλος- Μοράρης μπορεί να είναι γνωστός ως συνιδρυτικό μέλος και η ψυχή του ReGeneration, μιας δομής που φτιάχτηκε πριν από κάποια χρόνια με αντικείμενο το reskilling και upskilling του ανθρώπινου δυναμικού, εντούτοις ακολουθεί και μια πετυχημένη καριέρα στο Στάνφορντ. Εχει αναλάβει την ευθύνη συντονισμού, σύναψης συνεργασιών των Τμημάτων Ερευνας Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Υπολογιστικής. Ενας συνδετικός κρίκος δηλαδή μεταξύ των εταιρειών αλλά και της καινοτομίας που παράγεται στα εργαστήρια ενός μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Ο ίδιος επιχείρησε στην Ελλάδα, «μετά τον στρατό», να στήσει μια νεοφυή επιχείρηση. Λίγο μετά ήρθε και η ιδέα για το ReGeneration. «Χωρίς δεξιότητες δεν θα ήμασταν έτοιμοι ως χώρα να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες που θα έρχονταν και στην Ελλάδα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο». Και παρόλο που η πρωτοβουλία αυτή πήρε τον δρόμο της χάρη στις συνεργασίες με μεγάλες πολυεθνικές, θέλησε να πάει «στην καρδιά των εξελίξεων». Για τον ίδιο, είναι εξαιρετικής σημασίας να στηθεί μια μόνιμη γέφυρα του ελληνικού οικοσυστήματος με τη Silicon Valley.
Διαβάστε ακόμη
Κατοικία: «Γολγοθάς» η αναζήτηση για φτηνό ενοίκιο (πίνακες)
Ηλίας Χατζηεφραιμίδης (WIMA) – Electric Dream: Η ηλεκτρική ενέργεια στην υπηρεσία της ναυτιλίας
Μενέλαος Τασόπουλος: Το «Αρκάδι» και το επόμενο στοίχημα της ιστορικής Παπουτσάνης