Ενώ υπάρχει η προοπτική για απαγόρευση του TikTok, 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες του μπορούν να αρχίσουν να ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση για να περάσουν τον χρόνο τους. Και όχι μόνο μια εναλλακτική. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Bigo Live. Ή το Likee. Ή το Hago, σύμφωνα με τον Economist.
Και οι τρεις εφαρμογές αυτές είναι παρόμοιες με το TikTok – και όχι μόνο για τις δυνατότητες που προσφέρουν. Η εταιρεία που τις κατασκευάζει, η Joyy, εδρεύει στη Σιγκαπούρη, όπως και το TikTok. Και όπως και η ByteDance, η μητρική εταιρεία του TikTok, ο κύριος μέτοχος της Joyy, που ονομάζεται Huanju, εδρεύει στην ηπειρωτική Κίνα.
Η αλήθεια είναι πως οι ByteDance και Huanju ακμάζουν στο ελεύθερο δυτικό διαδίκτυο, μακριά από τη λογοκρισία της Κίνας. Αναπτύσσουν πολλές εφαρμογές – από παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι γυμναστική και επεξεργασία φωτογραφιών. Η αλήθεια, επίσης, είναι πως οι 30 μεγαλύτεροι κινεζικοί κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών αντιπροσωπεύουν το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων της βιομηχανίας εκτός Κίνας.
With the prospect of a ban hanging over TikTok, its 170m American users may start looking for an alternative time-sink. Other popular Chinese apps could be set to fill the gap.
Would they be able to survive the short-video sensation’s downfall? https://t.co/qrMXSAYaQY 👇
— The Economist (@TheEconomist) March 24, 2024
Ποιες άλλες κινεζικές εταιρείες προωθούνται στις ΗΠΑ
Η Daily Yoga, μια εφαρμογή δημοφιλής στους λάτρεις της άσκησης, ανήκει σε μια εταιρεία από την κινεζική πόλη Xi’an. Το Bestie–Portrait, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, έχει Κινέζους ιδιοκτήτες. Το CapCut, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο στον κόσμο, ανήκει στην ByteDance. Το ίδιο και το Lemon8, μια εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών και βίντεο παρόμοια με το Instagram. Η ReelShort, η οποία πουλάει σαπουνόπερες στους Αμερικανούς τηλεθεατές σε μικρά επεισόδια, ανήκει στην Crazy Maple Studios, μια καλιφορνέζικη θυγατρική της COL Digital Publishing, της οποίας τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Πεκίνο, σύμφωνα πάντα με τον Economist.
Οι αναλύσεις των ειδικών λένε πως η απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε πολλές από αυτές τις εφαρμογές. Κινδυνεύουν έτσι να κατηγορηθούν, όπως και το TikTok, πως μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών με τις κινεζικές αρχές, ότι αποτελούν μέσο προπαγάνδας. Ή και τα δύο.
Από την πλευρά της η TikTok αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, επισημαίνει τις προσπάθειές της να περιχαρακώνει τα αμερικανικά δεδομένα και τον αλγόριθμό της και υποστηρίζει πως το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει καμία επιρροή πάνω της. Το σίγουρο είναι πως άλλες εφαρμογές, με εξίσου κινεζικές ρίζες, πολύ σύντομα ίσως χρειαστεί να εκδίδουν παρόμοιες διαψεύσεις, ενώ το ένα κινεζικό app θα διαδέχεται το άλλο. Και ενώ οι ΗΠΑ δεν θα πάψουν να ανησυχούν με την επέλαση της Κίνας μέσω των apps της…
Διαβάστε ακόμη
Επενδυτική βαθμίδα: Η σκληρή» Moody’s και οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα
Έγινε το επόμενο βήμα στη συνεργασία ΤΕΜΕΣ και D-Marinas για τη μαρίνα της Πύλου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ