Στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών, που το μεγαλύτερο μέρος του βγήκε την Τρίτη σε πλειστηριασμό χωρίς αποτέλεσμα, υπάρχει μόνο μία εγκατεστημένη επιχείρηση. Η εταιρεία Αφοί Κουκουζέλη, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια υποτιθέμενης λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ. μόλις μία επιχείρηση εγκαταστάθηκε εκεί αποτελεί προφανώς και την ισχυρότερη απόδειξη για την απόλυτη αποτυχία του εγχειρήματος.
Παράλληλα, όμως, δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες ακόμη και σε αυτόν τον… «μοναχικό καβαλάρη», καθώς η περιοχή δεν θυμίζει τόσο Βιοτεχνικό Πάρκο αλλά περισσότερο…κανονικό πάρκο με πυκνή βλάστηση.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κωνσταντίνος-Αλέξανδρος Κουκουζέλης μίλησε στο newmoney για τις εμπειρίες και τα προβλήματά του.
Όπως εξήγησε, η εταιρεία του μετεγκαταστάθηκε εκεί από το 2014 προχωρώντας σε μια σημαντική επένδυση.
Ένα από τα προβλήματα αφορά ακριβώς τη…μετεξέλιξη του ΒΙΟ.ΠΑ. σε δασική έκταση με χόρτα, δένδρα, μελίσσια κ.α., με αποτέλεσμα δύο φορές τα τελευταία χρόνια η περιοχή να έχει κοντέψει να καεί λόγω πυρκαγιών.
«Όταν έρχεσαι σε Βιοτεχνικό Πάρκο κανονικά πρέπει το ρεύμα, το νερό και τα άλλα βασικά αγαθά να είναι εξασφαλισμένα. Εμείς για το ρεύμα πληρώσαμε 2-3 χιλιάδες ευρώ για να φέρουμε τρεις κολώνες, για το νερό επίσης αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Μόνο τον ΟΤΕ βρήκαμε έτοιμο προς σύνδεση».
Σύμφωνα με τοποθετήσεις των υπευθύνων κατά το παρελθόν, στα τέλη του 2009 είχε καλυφθεί, -σε επίπεδο προθέσεων-, το 60% του ΒΙΟ.ΠΑ. από 46 επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια 35 περίπου φέρονταν να είχαν αγοράσει οικόπεδα και προχωρούσαν τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Ο κ. Κουκουζέλης, ωστόσο, μας δίνει την πραγματική εικόνα. «Γνωρίζουμε και άλλους επιχειρηματίες που απέκτησαν οικόπεδα, αλλά κανείς δεν έχει βλέψεις ούτε στα μελλοντικά του σχέδια να έρθει εδώ γιατί είδαν τις δυσκολίες και την κατάσταση εγκατάλειψης», όπως λέει.
Ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι οι κλοπές, καθώς η εταιρεία των αδελφών Κουκουζέλη είναι μόνη σαν…καλαμιά στον κάμπο. «Μας έχουν κλέψει δύο φορές γιατί είμαστε το μοναδικό κτίριο, ενώ λόγω της βλάστησης δεν έχεις ορατότητα από το δρόμο, οπότε ο κλέφτης θα έρθει και θα κάνει τη δουλειά του ανενόχλητος. Θα ήταν διαφορετικά αν υπήρχαν εδώ άλλες δύο ή τρεις εταιρείες»…
Το ερώτημα που προκύπτει καταρχάς αφορά τη στάση του Δήμου, ο οποίος είναι και μέτοχος (με 49%) στην εταιρεία «Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών Α.Ε.».
«Αν δεν μπει μπροστά ο Δήμος να βάλει πλάτη και να λύσει κάποια θέματα δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα είναι το νερό, όπου έτρεχα επί πέντε μήνες και τελικά η δημοτική επιχείρηση δεν με κάλυψε. Έτσι αναγκάστηκα να τραβήξω με εξωτερική σωλήνα, που σημαίνει ότι στα πρώτα κρύα δεν θα έχω νερό γιατί η εξωτερική σωλήνα θα παγώσει όσο καλά κι αν είναι προστατευμένη. Δηλαδή, εμείς το χειμώνα για να κάνουμε παραγωγή θα πρέπει να βλέπουμε τον καιρό μήπως παγώσει το νερό»…
Η εταιρεία του κ. Κουκουζέλη αγόρασε δύο οικόπεδα του ενός στρέμματος το καθένα όπου και οικοδομήθηκε η μονάδα των 600 τ.μ. Με βάση το συντελεστή δόμησης έχει δικαίωμα και ήταν στα σχέδια να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις με άλλα 600 τ.μ. Ωστόσο με την κατάσταση που επικρατεί δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει.
«Ένα λασπωμένο διαμάντι»…
Ο ίδιος αναφέρει και τα θετικά, όπως ότι ο χώρος του ΒΙΟ.ΠΑ. βρίσκεται πολύ κοντά, -2 χιλιόμετρα-, στην πόλη των Σερρών, ενώ έχει και καλό συντελεστή δόμησης. «Είναι ένα διαμάντι που όμως το έχουν λασπώσει με αποτέλεσμα να μην το βλέπει, να μην το ξέρει και να μην ασχολείται κανείς», τονίζει χαρακτηριστικά. Για να είναι δίκαιος, όπως λέει, ο κ. Κουκουζέλης επισημαίνει ότι στις αρχές της χρονιάς όταν υπήρξε πρόβλημα με πλημμύρες στο χώρο ήρθαν βυτιοφόρα του Δήμου για να καθαρίσουν. Μέχρι εκεί, όμως… Γιατί ακόμη και τον χειμώνα που στρώνει το χιόνι, πάλι ο ίδιος θα πρέπει να βρει τρόπο για να φτάσει στην επιχείρησή του…
Όσο για το εάν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από άλλους επιχειρηματίες για να εγκατασταθούν στο ΒΙΟ.ΠΑ, ο κ. Κουκουζέλης δεν βλέπει προοπτική. «Ήρθαν τρία άτομα και με ρώτησαν τι ισχύει αλλά δεν ξαναφάνηκαν», λέει.
Γενικότερα εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο καθώς παρόμοια ζητήματα υπάρχουν και σε άλλα ΒΙΟ.ΠΑ. «Καλό είναι να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με το θέμα, γιατί από εδώ και πέρα, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει ανάπτυξη και ο τόπος δεν θα αναπτυχτεί ούτε στη Βουλγαρία, ούτε στα χωριά που δεν έχουν υποδομές, αλλά εδώ δίπλα στην πόλη», είναι το μήνυμα που στέλνει.
Ποια είναι η εταιρεία
Η εταιρία Κουκουζέλη ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της εμπορίας ειδών αρτοποιίας στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Το Μάιο του 1998 εγκαταστάθηκε στις πρώτες ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις 300 τ.μ. στην περιοχή των Σερρών. Στα χρονιά που ακολούθησαν ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς εμπλουτιζόταν συνεχώς με νέους κωδικούς και το 2008 μπήκε δυναμικά και στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, διευρύνοντας έτσι το πελατολόγιο της.
Το 2014-15 ήταν ορόσημο καθώς ο ιδρυτής Θωμάς Κουκουζέλης συνταξιοδοτήθηκε με την εταιρεία να περνάει στα χέρια της επόμενης γενιάς ως «Αφοί Κουκουζέλη Ο.Ε.», δίνοντας την ευκαιρία σε δυο νέους ανθρώπους, -τον Κων/νο-Αλέξανδρο και την αδελφή του-, να γράψουν τη δική τους σελίδα. Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε με την δημιουργία των νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στο ΒΙΟ.ΠΑ Σερρών.
Σήμερα αντιπροσωπεύει πάνω από 30 μεγάλες εταιρείες στο χώρο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού, ενώ έχει μπει και στο χώρο της μεταποίησης και της παραγωγής προϊόντων, διαθέτοντας οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων στους Νομούς Σερρών,Δράμας, Καβάλας και Θεσσαλονίκης.
Ο άγονος πλειστηριασμός για τα 37 οικόπεδα
Στις 7 Ιουλίου, όπως ανέδειξε το newmoney, έγινε πλειστηριασμός για 37 οικόπεδα του ΒΙΟ.ΠΑ. Σερρών, ο οποίος όμως «ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών». Ήταν μάλιστα ο τρίτος που έγινε τα τελευταία χρόνια.
Επισπεύδουσα ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και οφειλέτιδα η εταιρεία «Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών Α.Ε.» που συστάθηκε το 2006 με τη συμμετοχή ιδιωτών κατά 51% και του Δήμου Σερρών κατά 49%.
Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε τον Οκτώβριο του 2017 και τα 37 οικόπεδα, ενός και δύο στρεμμάτων έκαστο, βγήκαν στο σφυρί για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 2018 χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησε ο δεύτερος στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 όπου υπήρξαν προσφορές για 8 από τα οικόπεδα, οι οποίες όμως χαρακτηρίστηκαν μη νομότυπες.
Μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών, στις 9 Ιουνίου 2020, διατάχθηκε τα 37 κατασχεμένα οικόπεδα να βγουν ξανά σε πλειστηριασμό, αλλά τα 12 από αυτά με την αρχική τιμή πρώτης προσφορά, ενώ τα υπόλοιπα 25 με μειωμένη τιμή, καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε σχετικό αίτημα της επισπεύδουσας τράπεζας.
Έτσι, την Τρίτη βγήκαν σε πλειστηριασμό 12 οικόπεδα έκτασης 2 και 1 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης 34.000 ευρώ και 17.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και 25 οικόπεδα με τις μειωμένες τιμές που ορίστηκαν σε 13.600 ευρώ για όσα είναι έκτασης 1 στρέμματος και 27.200 ευρώ για εκείνα των 2 στρεμμάτων.
Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ανερχόταν σε 574.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμα
Πανικός στα συμβολαιογραφικά γραφεία για τις μεταβιβάσεις ακίνητων!
Επιδότηση Παγίων Δαπανών: Μία στις δύο επιχειρήσεις παίρνουν κουπόνια συμψηφισμού με φόρους
ΥΠΕΝ: Τέλος €35.000 ανά μεγαβάτ για κάθε «πράσινη» άδεια θεσπίζει το υπουργείο