Ένα μείγμα οικονομικής στήριξης με τη χορήγηση δανείων που θα δοθούν με κρατικές εγγυήσεις και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής Energean Oil &Gas, αποτελεί τη βάση της νομοθετικής ρύθμισης για να στηριχθεί ο Πρίνος.
Ωστόσο, η λύση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση από τις αρχές του καλοκαιριού και χειρίζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την στενή παρακολούθηση της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Αλεξάνδρας Σδούκου και της ΕΔΕΥ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων), παραμένει άφαντη και αυτό επιβεβαιώνει τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προτεινόμενη λύση προβλέπει την εξασφάλιση δανείων έως 75 εκ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και την μερική συμμετοχή στην ελληνική εταιρεία του κράτους που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά μικρό ποσοστό.
Καθώς μάλιστα η δραστηριότητα στο Πρίνο βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Εnergean Oil&Gas στην οποία εντάσσονται και οι συμμετοχές της σε άλλες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων, θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει ο επιχειρησιακός διαχωρισμός προκειμένου η κρατική συμμετοχή να μην συμπεριλάβει και άλλα asset της εταιρείας.
Σε αυτή την περίπτωση, οι δραστηριότητες θα περάσουν σε άλλες εταιρείες του ομίλου που είναι σε λειτουργία ή πρόκειται να συσταθούν.
Η ρύθμιση, η οποία τελεί υπό την επεξεργασία των νομικών υπηρεσιών και θα χρειαστεί την έγκριση της βουλής θα προβλέπει κατά ορισμένες πληροφορίες και τον τρόπο εξόδου του δημοσίου από την μετοχική σύνθεση της εταιρείας ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα πρέπει να απαλλάσσει το δημόσιο από επενδύσεις και άλλης μορφής υποχρεώσεις.
Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική επένδυση λόγω της πετρελαϊκής κρίσης και της πανδημίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να περάσει πρωτίστως και από την έγκριση της Κομισιόν.
Η Energean έχει δώσει από τον περασμένο Ιούνιο στην δημοσιότητα τα βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου, τα οποία έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση για το σχέδιο σωτηρίας του Πρίνου. Μεταξύ αυτών εκτιμά τις επενδυτικές ανάγκες της εταιρείας σε 75 εκατ. ευρώ για την διετία 2020-2021 και θέτει ως στόχο την επανέναρξη εντός του Φθινοπώρου του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον». Το σχέδιο προβλέπει επίσης και συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου με σκοπό την διατήρηση των 270 εργαζομένων και την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας.