search icon

business stories

3+1 επιπτώσεις στην ελληνική startup σκηνή από το λουκέτο της Silicon Valley Bank

Αντιμέτωπο με σειρά προκλήσεων θα βρεθεί τους επόμενους μήνες το εγχώριο οικοσύστημα, μετά την κατάρρευση της «τράπεζας των startups»

Τα απόνερα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) θα χτυπήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και την ελληνική startup σκηνή, εκπρόσωποι της οποίας δέχονται συστάσεις να σπεύσουν να στήσουν αναχώματα προκειμένου ο αντίκτυπος να είναι όσο πιο περιορισμένος γίνεται και σίγουρα να μην υπάρξουν λουκέτα.

Οπως εξηγούν στο «business stories» εγχώριοι επενδυτές Venture Capital (VC), μολονότι το εγχώριο οικοσύστημα είναι σχετικά απομονωμένο, είναι πιθανό τους επόμενους μήνες να βρεθεί αντιμέτωπο με τις εξής προκλήσεις:

Προβλήματα στη χρηματοδότηση: «Η άποψη που άκουγα κάποια στιγμή τον περασμένο μήνα από ξένους συναδέλφους, ότι αφήσαμε πίσω μας το αναιμικό 2022 από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας, ήταν πρώιμη.

Ετσι κι αλλιώς, δεν είχαμε ορατή επανεκκίνηση σε growth γύρους για φέτος πλην εξαιρέσεων. Δεν νομίζω να ακούσουμε νέες επενδύσεις από Series A, αλλά κυρίως από Series B για το υπόλοιπο του έτους. Η ορατότητά μου από τον Δεκέμβριο με έκανε να υποστηρίζω για το 2024 και βλέπουμε. Ακόμη παραμένω εκεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο co-founder του Velocity.Partners Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση από VC άγγιξε το 2022 τα 445 δισ. δολάρια έναντι 681 δισ. δολάρια τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας πτώση 35% σε ετήσια βάση. «Παρά το πιο αργό περιβάλλον χρηματοδότησης το 2022, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σήκωσαν 3 δισ. δολάρια, δηλαδή 1,8 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2020.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί ποτέ, με εξαίρεση το 2021, που θεωρείται ακραίο και συγκριτικά με το οποίο οι επενδύσεις εμφανίζουν μείωση 33%, όπως ακριβώς και στην παγκόσμια αγορά venture capital», σημειώνει χαρακτηριστικά η ομάδα του Marathon Venture Capital. Πιο αναλυτικά, πέρυσι 65 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν έναν γύρο χρηματοδότησης (61 το 2021) συνολικού ύψους πάνω από 1,03 δισ. δολάρια (1 δισ. δολάρια το 2021). Σημαντική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο seed με 41 γύρους -συμπεριλαμβανομένων των γύρων pre-seed και seed- έναντι 32 το 2020 και 30 το 2021.

Πίεση στις αποτιμήσεις: «Οι αποτιμήσεις ενδέχεται να πιεστούν ακόμα περισσότερο από τα τωρινά επίπεδα», εκτιμά στο «b.s.» ο partner και Chief Financial Officer (CFO) του Uni.Fund Γιώργος Σαπέρας. Η αξία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων εκτοξεύτηκε το 2022 στα 8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,5 φορές σε σύγκριση με το 2017. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Dealroom, δε, το ελληνικό οικοσύστημα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε όρους αξίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τη Ρουμανία, η startup σκηνή της οποίας αποτιμάται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία, με αποτιμήσεις πέριξ των 5 δισ. ευρώ για τις δύο πρώτες και 2 δισ. ευρώ για την τελευταία.

Εξαγορές έναντι πινακίου φακής: Την άποψη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν αρκετές εξαγορές έναντι όμως πινακίου φακής εκφράζει από την πλευρά του ένας από τους ιδρυτές του Marathon Venture Capital, Πάνος Παπαδόπουλος.

Δυσεύρετα ή ακριβότερα δάνεια τύπου venture debt: Είναι μια δυνατότητα δανεισμού σε πιο ώριμες (αλλά ακόμη ζημιογόνες) startups. Η SVB ήταν ηγέτις σε αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάρρευσή της θα επηρεάσει και την επίμαχη αγορά. Ωστόσο, όπως τονίζει στο «b.s.» ο ιδρυτής και partner του VentureFriends Απόστολος Αποστολάκης, οι εταιρείες που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν venture debt από την SVB ήταν αυτές που είχαν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος (έσοδα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και άνω) και είχαν βασική δραστηριότητα στην Αμερική ή στη Δυτική Ευρώπη. «Πολύ λίγες ελληνικές startups πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις – δύο παραδείγματα από το Venture Friends είναι η Plum και η Blueground», λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα για όσους ασχολούνται με το οικοσύστημα είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των scale ups εταιρειών και όχι τι θα συμβεί αν φτάσουν στο επίπεδο αυτό και δεν θα έχουν πρόσβαση σε μία ακόμη επιλογή για venture debt. Για την Ευρώπη, πάντως, υπάρχουν και άλλες τέτοιες λύσεις όπως η Flashpoint.

Ποιες startups είναι πιο επιρρεπείς

Δύο είναι οι εταιρείες που κινδυνεύουν περισσότερο από το λουκέτο στην SVB: αυτές που δεν είναι κοντά στη βιωσιμότητα και εκείνες που έχουν πελάτες startups/μικρές tech εταιρείες, ιδίως στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη περίπτωση θα υποχρεωθούν να μειώσουν το κόστος τους και θα προσπαθήσουν -μαζί και με κάποιο emergency financing από υπάρχοντες επενδυτές- να αντέξουν το επόμενο 12μηνο. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να διαφοροποιήσουν το πελατολόγιό τους. Οπως και να έχει, ζητούμενο σύσσωμης της αγοράς είναι να μην υπάρξουν λουκέτα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΠΑ Υποδομών: Εκτίμηση για απώλειες πάνω από 17.000 νέων συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική μετά το μπλόκο της ΡΑΕ

Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)

Πώς η UBS επιχειρεί να φρενάρει τις διαρροές από την Credit Suisse

Exit mobile version