search icon

Αγορές και Στελέχη

Η εκδήλωση της ΕΕΔΕ για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Τι είπαν οι συμμετέχοντες

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες, 18 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ.

Ας σημειωθεί ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός στοχεύει να καταστήσει βιώσιμες τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές: με μια κατ’ αρχήν συμφωνία του οφειλέτη και της πλειοψηφίας των πιστωτών του, μέσα από ένα ευρύ σύστημα αναδιάρθρωσης με φιλόδοξους στόχους, ενώ παράλληλα, αντιμετωπίζεται από την πλευρά των τραπεζών το διογκούμενο πρόβλημα των κόκκινων δανείων (ΝPLs).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Αθανάσιος Ρούλιας, Γενικός Διευθυντής & Μέλος ΔΣ της ΕΕΔΕ και Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ. Στο panel που ακολούθησε, όπου παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών χρεών, συμμετείχαν οι: Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, με συντονιστή τον Νικόλα Κανελλόπουλο (στη φωτ. από αριστερά οι κ.κ. Φ. Κουρμούσης, Ν. Κανελλόπουλος, Χ. Απαλαγάκη και Θ. Καλαντώνης).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι τρεις εισηγητές παρουσίασαν τη βασική δομή του Ν 4469/2017 (εξωδικαστικός) τα σημαντικότερα ερμηνευτικά ζητήματα που έχουν προκύψει στον 1,5 μήνα λειτουργίας του (ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 3.8.2017) και ανέδειξαν τη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ θεσμικών φορέων και τραπεζών, ώστε να τεθεί κανονικά σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Η εκτίμησή τους ήταν ότι το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για την προβλεπόμενη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, η οποία θα προκαλέσει υπερφόρτωση των δικαστηρίων και αποτελεί αδύναμο σημείο του νόμου.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Κουρμούσης, δήλωσε σχετικά: «Ο Νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί ένα εργαλείο για τη ρύθμιση όλων των χρεών των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις μπορούν με μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.keyd.gov.gr να διαπραγματευτούν με όλους όσοι οφείλουν, τόσο ιδιώτες (τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές), όσο και το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Η ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει μακροχρόνια αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, καθώς και διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού. Απαιτείται η εκπόνηση μιας μελέτης βιωσιμότητας, καθώς και εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων της επιχείρησης.»

Από την πλευρά του ο κ. Καλαντώνης δήλωσε πως «το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι απολύτως έτοιμο, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση για το σύνολο του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους του οφειλέτη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα.»

Η ΓΓ της ΕΕΤ κ Χαρ. Απαλαγάκη δήλωσε ότι «η ρύθμιση του νόμου είναι πρωτοποριακή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά εισάγεται η καθολική ρύθμιση των οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων έναντι όλων των δανειστών οι οποίοι επίσης πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, ακολουθώντας αντικειμενικούς κανόνες και παραδοχές ώστε να προτείνουν λύσεις υλοποιήσιμες και εφικτές στον κοινό τους οφειλέτη.»

Τέλος, ο ΓΓ του ΟΠΕΜΕΔ και συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Κανελλόπουλος, ανέφερε ότι «με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο επανέναρξης της ελληνικής οικονομίας. Αφορά σε επιχειρήσεις που ενώ παραμένουν παγιδευμένες σε μια κατάσταση ζόμπι, θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμες, να σώσουν θέσεις εργασίας, πελατεία, σχέσεις με προμηθευτές. Επιχειρήσεις που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, για διαφύγουν συγκροτημένα και αποτελεσματικά από το σκοτάδι του σήμερα.»

Στο δεύτερο μέρος οι εισηγητές απάντησαν σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση και αφορούσαν κυρίως το περιεχόμενο της σύμβασης αναδιάρθρωσης, τις συνέπειές της, τα όρια των ρυθμίσεων καθώς και άλλα διαδικαστικά ή ουσιαστικά ζητήματα του νόμου.

Exit mobile version