«Κρέμασε» πάλι η ελληνική αγορά μετά το μεσημέρι περνώντας σε αρνητικό έδαφος καθώς οι τζίροι δεν επαρκούν για να ξεπεράσει τις 650 μονάδες. Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 641,31 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,43%.
Η όποια προσπάθεια αντίδρασης χάθηκε από τους πωλητές οι οποίοι επιμένουν για πέμπτη ημέρα.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν πτώση 0,70-0,80%. Η εμφανής αδυναμία της αγοράς την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι πολλοί λίγοι εμπιστεύονται τις προοπτικές ή καλύτερα λίγοι πιστεύουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν προεξοφλεί τίποτε σχεδόν. Οταν η ελληνική αγορά υποαποδίδει έναντι των ξένων αγορών εξαγριώνει και κουράζει τους επενδυτές – ειδικά όταν οι αποδόσεις στις ΗΠΑ είναι οι καλύτερες της 20ετίας. Εξ ου και οι χαμηλοί τζίροι.
Οι ξένοι επενδυτές σε wall κι αλλού επενδύουν με βάση το 2021 και το 2022 ξεχνώντας τις κακές επιδόσεις του 2020 – εξ ου και το ράλι στις διεθνείς αγορές. Και η αποτίμηση που δίνουν στην ελληνική αγορά για το 2021-2022 προβληματίζει.
Το πρόβλημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς επιτάθηκε με τις ομολογιακές εκδόσεις οι οποίες αφαιρούν ρευστότητα από την αγορά. Αναμένεται εξάλλου νέο ομόλογο για την Lamda, ύψους 300 εκατ. ευρώ – όταν ο καθημερινός τζίρος της Αθήνας δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές επίσης είναι μπερδεμένοι κυριολεκτικά με την Ελλάδα η οποία- λόγω του κορωνοϊού – έχει μετασχηματίσει την οικονομία της σε κάτι άλλο το οποίο δεν θα αποφέρει κέρδη ή θα είναι λιγότερα τα κέρδη. Και εννοούμε τα επιδόματα τα οποία δεν συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα μείωσης φόρων και μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και η Επιτροπή των Σοφών αναμένεται, δίχως να υπάρχει σαφής κατεύθυνση. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα δεν έχει ένα σαφές αφήγημα στο οποίο θα στηριχθούν οι επενδύτες. Πριν ήταν ίσως το πρόβλημα των προβληματικών δανείων. Σήμερα αυτό το πρόβλημα θα είναι συν 10 δισ. ευρώ επιπρόσθετα και δίχως να υπάρχουν άλλες νέες πηγές εσόδων.
Από την άλλη πλευρά ο υπερβολικός τονισμός της κατάρρευσης του τουρισμού απ όλους, έχει προκαλέσει ζημιά, άσχετα εάν στο τέλος οι επιπτώσεις ίσως είναι μικρότερες. Χθες επίσης το πάγωμα των δόσεων για τα δάνεια επιβάρυνε την εικόνα των τραπεζών. Με όλη αυτήν την εικόνα οι ξένοι προτιμούν να απέχουν αποχωρώντας για άλλες αγορές.