Της Μαριάννας Τζάννε
Σε συνθήκες ολοκληρωτικής εγκατάλειψης λόγω του μαζικού κύματος συνταξιοδότησης των υπαλλήλων και πλήρους ατιμωρησίας των αυθαιρεσιών οδηγεί η αδράνεια της Πολιτείας να στελεχώσει τις πολεοδομίες της χώρας που εμφανίζουν εικόνα γενικευμένης κατάρρευσης.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» προβλεπόταν μία πολεοδομία για καθέναν από τους 325 δήμους της ελληνικής επικράτειας. Το σχέδιο ναυάγησε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που παρατείνει επ’ αόριστον το υφιστάμενο καθεστώς προκαλώντας φαινόμενα διάλυσης. Η οργή του κόσμου από τα άδεια πολεοδομικά γραφεία που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ξεχειλίζει και η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και στα στοιχειώδη είναι εμφανής.
Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος των αυθαιρεσιών να μένει στο απυρόβλητο, δημόσια έσοδα να καθυστερούν λόγω αδυναμίας επιβολής χρηματικών προστίμων, ετοιμόρροπα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών και οι λιγοστοί διοικητικοί υπάλληλοι και μηχανικοί που μένουν πίσω να αναζητούν άλλοθι για να φύγουν από τις υπηρεσίες τους προκειμένου να αποφύγουν τις ασφυκτικές πιέσεις αλλά και τον όγκο δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου Μεσογαίας εδώ και έναν χρόνο έχουν λάβει γονική άδεια για ανατροφή τέκνου! Ο ένας εξ αυτών μάλιστα είναι ο μοναδικός μηχανολόγος της Πολεοδομίας. Οι πολεοδομίες ζητούν τη συνδρομή των δήμων για να ξαναζωντανέψουν, με τους τελευταίους να μεταφέρουν το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο είναι σαν να χτυπούν πόρτες… κωφών.
Μόλις 16 υπάλληλοι σε 600.000 στρέμματα
Τα διογκωμένα προβλήματα και την υποστελέχωση της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου αποκαλύπτουν με πρόσφατη επιστολή τους οι δήμαρχοι Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει από το 2012 διαδημοτική Υπηρεσία Δόμησης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια πρωτοβουλία μόνο στα χαρτιά αφού οι ΟΤΑ ουδέποτε συνέδραμαν στο έργο της υπηρεσίας που έχει να διαχειριστεί μια αχανή και άκρως προβληματική περιοχή, περιορίζοντας τον ρόλο τους στην αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην υπηρεσία υπηρετούν σήμερα 16 υπάλληλοι, μηχανικοί, υπομηχανικοί και διοικητικοί, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μια έκταση 600.000 στρεμμάτων και 120.000 κατοίκων. Η μεγαλύτερη πολεοδομία του Λεκανοπεδίου καλύπτει πέντε δήμους της Ανατολικής Αττικής, τις περιοχές Κορωπίου, Σαρωνικού (Καλύβια, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο), Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Κουβαρά, Σούνιο) και Παιανίας (Παιανία – Γλυκά Νερά), στις οποίες οι καταγγελίες και τα αιτήματα για αυτοψίες πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Οι συνεχείς αναφορές και εκκλήσεις του προϊσταμένου της Πολεοδομίας Γιάννη Ραζή για ενίσχυση με προσωπικό έχουν πέσει στο κενό, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των υπαλλήλων της.
Στις 12 Ιουνίου εστάλη μία από τις πολλές αναφορές προς τον δήμαρχο Μαρκοπούλου από τον κ. Ραζή, στην οποία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία. «Συνεχίζει να επιδεινώνεται η διαλυτική κατάσταση από άποψη προσωπικού, ενώ εξακολουθεί να μη μας διατίθεται ούτε ένας υπάλληλος την ώρα που οι απαιτήσεις των πάντων από την υπηρεσία αυξάνονται συνεχώς». Οπως αναφέρει, «έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες αιτήματα διενέργειας αυτοψιών και ελέγχων για σωρεία αυθαιρεσιών και επικίνδυνων κτιρίων από αστυνομικά τμήματα, αρχαιολογικές υπηρεσίες, τον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που είναι αδύνατο με τις υπάρχουσες συνθήκες να ικανοποιηθούν».
Σήμερα, όπως ομολογούν στελέχη πολεοδομιών, ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει στην Πολεοδομία για διαγραφή προστίμων αυθαιρέτων και για έκδοση αδειών μικρής κλίμακας αφού οι νέες οικοδομές έχουν μπει από καιρό στον καταψύκτη. Ομως ακόμη και η διαγραφή των προστίμων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται έλεγχος του φακέλου για να διαπιστωθεί εάν το αυθαίρετο δεν είναι σε αιγιαλό ή παραλία, διαδικασία που δυσχεραίνει η έλλειψη προσωπικού.
Εντάσεις και διαπληκτισμοί
Οι πολεοδομίες απαλλάχθηκαν από τις δηλώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος του ΤΕΕ, όμως οι διαγραφές προστίμων συνεχίζουν να είναι αρμοδιότητά τους. Οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί με το κοινό είναι σε καθημερινή βάση. Ο κόσμος που έχει συσσωρευμένα χρέη στην Εφορία πιέζει καθώς κινδυνεύει με κατάσχεση σπιτιού αν η Πολεοδομία δεν προχωρήσει έγκαιρα σε διαγραφή των προστίμων ή σε αναστολή σε περίπτωση που η υπαγωγή στον νόμο των αυθαιρέτων γίνεται με δόσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Πολεοδομία πρέπει να υπολογίσει τα πρόστιμα διατήρησης για αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, στο αρχείο αυθαιρέτων της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου τηρούνται περίπου 12.000 φάκελοι των οποίων τα πρόστιμα πρέπει να βεβαιώνονται κάθε χρόνο, πράγμα αδύνατο με το υπάρχον προσωπικό, αναφέρουν υπάλληλοι του αρμόδιου τμήματος.
Προσθέτουν μάλιστα ότι το αρχείο δεν επαρκεί από το 2012 για αρχειοθέτηση φακέλων, με αποτέλεσμα πολύτιμα έγγραφα να στοιβάζονται στο δάπεδο πίσω από τις θέσεις των υπαλλήλων διεκπεραίωσης. Αυτό προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στην εύρεση φακέλων και εγγράφων, με αλυσωτές επιπτώσεις και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι συνεχείς αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία που απαιτούν την ενημέρωση των υπαλλήλων καθορίζοντας συγκεκριμένο ωράριο προσέλευσης κοινού.