search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Χωρίς Καμμένο συνεδριάζει στις 11 το υπουργικό συμβούλιο

Υπό τη σκιά της «τρικυμίας» για το Σκοπιανό και των σεναρίων περί εκλογικού «ατυχήματος», ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει μία σχετική ηρεµία στο ταραγµένο πολιτικό κλίμα παρά τα σημάδια πρόωρης λήξης της «έντιμης συνεργασίας» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με τη δικαιολογημένη μεν, αλλά βολική δε απουσία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τη σκιά της ενδοκυβερνητικής τρικυμίας για το Σκοπιανό και των σεναρίων περί εκλογικού “ατυχήματος”. Αφορμή η αμφίσημες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εταίρου, αλλά και η δυσκολία να εξασφαλιστεί η λεγόμενη “εναλλακτική πλειοψηφία” για τη κυρωση της συμφωνίας.

«Οχι ρε παιδιά που να πάει; Μην ανησυχείτε…», είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός την Δευτέρα σε ερώτηση των κοινοβουλευτικών συντακτών για το αν έχει plan b σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και τελικά ο κ. Καμμένος θα φύγει για… το Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έσπευσε μέσω Twitter να εξηγήσει τον λόγο που θα απουσιάζει, προκειμένου να προλάβει σενάρια επιστημονικές φαντασίας, όπως έγραψε. «Για να προλάβω σενάρια επιστημονικής φαντασίας αύριο φεύγω με ΚΚ. ΑΓΕΣ ΑΓΕΝ σε προγραμματισμένη περιοδεία στο Ανατολικό Αιγαίο για ευχές στους μαχητές του Αιγαίου. Αυτός είναι ο λόγος απουσίας από το υπουργικό συμβούλιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» τουίταρε ο ΥΕΘΑ.

Υπουργικό μετά τον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τη χρονιά με έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, μία ημέρα μετά την κύρωση του προϋπολογισμού. Στόχος να στείλει μηνύματα σε πολίτες και υπουργούς για τα κυβερνητικά σχέδια των επόμενων κρίσιμων μηνών, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καλλιεργήσει μία σχετική ηρεµία στο ταραγµένο πολιτικό κλίμα, βάζοντας μπροστά την οικονομία και τις παροχές, παρά τα σημάδια πρόωρης λήξης της «έντιμης συνεργασίας» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα μηνύματα που αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός θα έχουν κεντρικό άξονα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία και στα εργασιακά, αλλά και στις παροχές του 2019. Το τέμπο έδωσε χθες από τη Βουλή, ο οποίος, σε έντονο τόνο, επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών, επαναφέροντας τα λεγόμενα για ανταλλαγή των συνταξεων. Προσπάθησε, επίσης, να κάνει μία σύγκριση της παλαίας διακυβέρνησης με Μνημόνιο και εκείνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρουσιάζοντας μία σειρά από επιχειρήματα για τις συνταξεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Χθες, εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει φήμες περί εκλογών τον Μάρτιο, τονίζοντας πως τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με συνεργάτες του και να είναι έτοιμος για εκλογές το Μάρτιο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Τα δημοσιεύματα βασίζονται στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρει η κυβέρνηση τις 151 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή με τον πρωθυπουργό να φέρεται να έχει πει «ή κύρωση της Συμφωνίας ή εκλογές».

Το βασικό σενάριο, που φαίνεται να επικρατεί, είναι ο πρωθυπουργός να κερδίζει χρόνο έως τον Μάιο και να στήσει τις πρόωρες εθνικές κάλπες µαζί µε τις ευρωεκλογές και τις δηµαρχιακές εκλογές. Την ίδια ώρα, τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασµό ή εκλογικό «ατύχηµα», έως τον Μάρτιο, επιµένουν και αυτό διότι κάποια δηµοσκοπικά ευρήµατα δείχνουν µείωση της ψαλίδας µε τη Ν.∆. και ενισχύεται το επιχείρημα κάποιων κυβερνητικών στελεχών πως η αµέσως επόµενη περίοδος είναι καλύτερη για µία εκλογική αναµέτρηση.

Το σενάριο περί «ατυχήµατος» έχει άμεση σχέση με το Σκοπιανό και η εικόνα φθοράς μεταξύ των δύο εταίρων ζημιώνει αισθητά την κυβέρνηση, η οποία δυσκολευεται να αναδείξει προς την κοινωνία, όσο θα περίμενε, τα λεγόµενα «κοινωνικά µέτρα» και τις παροχές.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version