«Ποτέ δεν υπήρξα κινδυνολόγος ή καταστροφολόγος, ωστόσο ο δρόμος προς τα μπροστά που μας έβγαλε στο ξέφωτο δεν είναι δεδομένος ή διασφαλισμένος. Ο δρόμος της επιστροφής σε πολιτικές αδιέξοδες, λιτότητας που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία, είναι ένας δρόμος που δεν έχει κλείσει οριστικά. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο ελληνικός λαός για το αν θα ξανακυλήσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της παροιμιώδους ανικανότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών του κράτους».
Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι δεν «θα πρέπει ξεχνάμε ούτε ποιοι κυβερνούσαν και μας έφεραν στην κρίση ούτε τις αιτίες , όταν η χώρα παρήγαγε πρωτογενή ελλείμματα στο 13% του ΑΕΠ. Αυτό που θα ήθελα να εγγυηθώ είναι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η προεκλογική συζήτηση να μην γίνει σε ένα τοξικό κλίμα. Στόχος είναι να κάνουμε την Ελλάδα να γίνει υπόδειγμα μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει βγει από την κρίση πιο έμπειρη και σίγουρη».
Ο ίδιος απολογήθηκε για «το γεγονός ότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου θα έχουμε εκλογές, δεν ήταν στην πρόθεσή μου, ωστόσο οφείλουμε να σεβαστούμε την λαϊκή εντολή, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στους τουριστικούς φορείς «ότι είχατε μία άψογη συνεργασία με την Ελενα Κουντουρά, την οποία …καταφέρατε να την στείλετε στην Ευρωβουλή. Να ευχηθώ και το 2019 να αποδειχθεί ένα ακόμη έτος ιστορικό για τον τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά και θα προχωρήσει μπροστά».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η εικόνα της χώρας τσαλακώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης και οι άνθρωποι της συκοφαντήθηκαν από τους υπερασπιστές της λιτότητας στην Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι αυτή η συνθήκη ήταν απλά ένα φτηνό κατασκεύασμα.
Η συνεισφορά του τουρισμού
Tο 2018 περίπου 33 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Η δυναμική του τουριστικού κλάδου είναι τεράστια και το brand name της Ελλάδας πολύ ισχυρό. Δεν αναφερόμαστε τύποις στον κλάδο ως η «βαριά βιομηχανία». Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 30%. «Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που άντεξαν στην κρίση. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας στη κορυφή, καταγράφοντας κάθε χρόνο ρεκόρ επισκέψεων. Προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Η Ελλάδα έχει πλέον ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης-ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο τουρισμός άνθισε, ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της πρωτοφανούς οικονομικής κατάρρευσης, την περίοδο 2010- 2014. «Υπήρξε εκτεταμένη η καταστροφή που είχε συντελεστεί στον παραγωγικό ιστό της χώρας και η προσπάθειά μας ξεκίνησε από το μηδέν. Αυτό όμως δεν ίσχυε για τον τουρισμό και ιδιαίτερα από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε στην κορυφή το τουριστικό προϊόν και να σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, χωρίς αυτό να ήταν σίγουρο ότι θα συμβεί.
Το 2013 ο κλάδος είχε θέσει έναν στόχο που φαινόταν τότε πολύ μεγαλεπήβολος με 24 εκατ. αφίξεις έως το 2021. Ο στόχος επετεύχθη πολύ νωρίτερα, αφού το 2018 ξεπέρασε τα 33 εκατ., γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η δυναμική του κλάδου είναι τεράστια.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το 2018 ο κλάδος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ (νέες και ανακαίνιση παλιότερων μονάδων) και η συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε συνολικά στο 30%. «Όταν μιλάμε για τη βαριά βιομηχανία του τόπου δεν αναφερόμαστε τύποις σε κάτι τέτοιο- είστε η βαριά βιομηχανία του τόπου. Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας σημαίνει πολλά περισσότερα και είναι διττή επιτυχία: Σε χρόνια δύσκολα όπου η εικόνα της χώρας διεθνώς τσαλακώθηκε, αποδείχθηκε μέσα από την προσπάθεια που κάνατε ότι αυτή η συνθήκη ήταν ένα φθηνό κατασκεύασμα γιατί τα εκατομμύρια των επισκεπτών που ήρθαν σε αυτά τα δύσκολα χρόνια έγιναν οι καλύτεροι πομποί των θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα και τους Ελληνες κι έσπασαν τα στερεότυπα.
Η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα ήταν ότι χάλασαν τα σχέδια όσων προσπάθησαν στο εξωτερικό να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα διαλυμένη. Η ανάπτυξη του τουρισμού συνιστά εθνική επιτυχία γιατί τροφοδότησε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βγεί η χώρα από την στενωπό των μνημονίων, κάτι το οποίο επίσης δεν ήταν δεδομένο. Το κρίσιμο σήμερα είναι όχι απλά να διατηρήσουμε αυτή την ιστορικά πρωτόγνωρη εικόνα στον τουρισμό για την πατρίδα μας αλλά να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο με τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις για το μοντέλο που θέλουμε για τον τουρισμό στη χώρα, ώστε να μεγεθυνθεί και να είναι διατηρήσιμη η συνεισφορά στην οικονομία».
Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, το επιτελείο του εργάζεται σε τρείς τομείς:
-Καταρχάς στη φορολογία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, ενώ έχουμε προαναγγείλει για το 2020 τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 11. Επίσης αυξάνουμε τον συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%, ενώ έχουμε ήδη προχωρήσει την ίδρυση Αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια κρίσης και για να δανείσουν πρέπει να αποδείξεις ότι …δεν χρειάζεσαι τα χρήματα αυτά.
-Στις υποδομές: «Παραδώσαμε την τελευταία τριετία το σύνολο των οδικών αξόνων, προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του masterplan του ΟΛΠ που θα δώσει ώθηση και στην κρουαζιέρα, ενώ στα αεροδρόμια προχωράμε περαιτέρω με τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου του Καστελίου και το σχέδιο για την αναβάθμιση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων.
-Ο τρίτος τομέας αφορά την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος γιατί αφορά το ίδιο το κίνητρο των επισκεπτών να έρθουν στη χώρα μας. Αναφέρομαι στον φυσικό πλούτο της χώρας και στην ανάγκη να έχουμε μία ιδιαίτερη έννοια στο φυσικό πλούτο της χώρας. Ολες οι προσπάθειές μας να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία με την προστασία του περιβάλλοντος».
Υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε και πολλές προκλήσεις, ωστόσο όλα περνούν μέσα από την σταθερή αναπτυξιακή τροχιά που πρέπει να διαγράψει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια. Εχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Υλοποιούμε τις συμφωνημένες με τους εταίρους ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους, έχουμε την επιπλέον ασφάλεια του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας. Τώρα, τα μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία έχουν την εξής ποιοτική διαφορά: όλες οι προηγούμενες ελαφρύνσεις ήταν όχι από το πλεόνασμα αλλά από το έλλειμμα. Τώρα είναι για πρώτη φορά από το πλεόνασμα –με τις θυσίες πάντα του ελληνικού λαού. Επιπλέον έχουμε την πολυτέλεια μετά από 10 χρόνια να συζητάμε σε μία προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων και συζητάμε ο καθένας για το δικό του σχέδιο».