Κορυφαία διαδικασία ανεξαρτήτως της όποιας συγκυρίας χαρακτήρισε ο πρωθυπορυγός τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι ήταν επιλογή το timing να έρθει τώρα η συζήτηση στη Βουλή, καθώς αυτή συμπίπτει με την έξοδο από τα Μνημόνια.
Η κρίση, είπε μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες,
αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα.
Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία.
Αλλά και το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Δεν έχουμε πρόθεση να φτιάξουμε το τέλειο Σύνταγμα γιατί δεν υπάρχει το τέλειο Σϋνταγμα. Θέλουμε ευρεία συνέναιση για την ενίσχυση του Κοινοβουλίου και των Κυβερνήσεων.
Είναι ανάγκη -είπε – αν αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη λειτουργία της Βουλής.
Αναφερόμενος στην απευθείας εκλογή του από τον λαό είπε ότι αυτό δημιουργεί έναν δυισμό στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας που δεν τον θέλουμε.
Σε ό,τι αφορά στα δημοψηφίσματα και τις προτάσεις της κυβέρνησης είπε πως πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία.
Και γι αυτό σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ protothema.gr